דילמת הנשיא: מה יעשה ריבלין לאחר הבחירות השלישיות בכל הנוגע למנדט להרכבת הממשלה? אתמול (שלישי), בדיון בבג"ץ שדן בשאלה האם ניתן להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מועמד שתלויים ועומדים נגדו כתבי אישום, הציגו באי כוחו של נתניהו את הקביעה, שלפיה שיקול דעתו של הנשיא על פי חוק הוא מצומצם, ושהוא "חב חובת אמון מוחלטת לעם בלבד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בעוד השופטים מתרים בפרקליטים שנושא שיקול דעתו של הנשיא אינו קשור לעתירה הנדונה, אחד מהם, השופט מלצר, העיר את ההערה החשובה והאופרטיבית ביותר בדיון: "מתחם שיקול דעתו של הנשיא הוא הכי רחב שיכול להיות, והוא גם נהנה מחסינות מביקורת שיפוטית על החלטתו,. רוצה לומר: מי שרוצה להצר את צעדיו של הנשיא ביום שאחרי הבחירות - לא מפרש נכונה את החוק.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: רויטרס)
עורכי דינו של רה"מ טוענים: סמכויות הנשיא צרות | צילום: רויטרס

 ואכן, בבית הנשיא מבהירים לשאלת חדשות 12, כי "הנשיא ישקול את כלל השיקולים הרלוונטיים בבואו להחליט על מי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה". המשמעות ברורה: אם אחד המועמדים יצליח לגרוף 61 ממליצים - הוא יקבל את המנדט להרכבת הממשלה. אבל אם אף אחד מהמועמדים לא יצליח להביא לבית הנשיא 61 ממליצים, והתמונה שוב תהיה אמורפית, אזי לנשיא יש את כלל הסמכות לקחת כל השיקולים בחשבון - ובהם גם את סוגיית כתבי האישום.

הנשיא ריבלין מעביר את המנדט להקמת הממשלה לכנסת (צילום: החדשות12)
"הנשיא ישקול את כלל השיקולים הרלוונטיים" | צילום: החדשות12

ההערכה היא שהנשיא יבקש חוות דעת ברורה מהיועץ המשפטי לממשלה, ואולי אף מהיועץ המשפטי לכנסת. גורמים המעורים בעניין טוענים כי "במקרה כזה, ולמרות שבג"ץ לא שש לדון בסוגייה, כנראה שלא יהיה מנוס מכך, וזה יהיה המדריך שאליו יישא עיניים הנשיא. מכל מקום, מה שראינו אתמול בבג"ץ זה ניסיון של אנשי נתניהו בלבוש של עורכי דין לאיים על הנשיא ולרמוז לו שעליו לשמש כמחשבון שסופר מנדטים בלבד. יש לו עוד אפשרויות, והחוק מקנה לו אותן במפורש", אומרים אותם גורמים.