יש שאומרים שהחיסול של בהאא אבו-אלעטא, בכיר הג'יהאד האסלאמי, בתחילת השבוע - מהותו פוליטית, ושראש הממשלה בנימין נתניהו גזר דרכו קופון. האם היה זה הקלף שנתניהו ביקש לעצמו, תמיכה בטענותיו נגד ממשלת מיעוט עם הערבים? אם נחזור לאחור, נגלה שדווקא נתניהו הוא ראש הממשלה ששיתף פעולה עם חברי הכנסת הערבים יותר מכל אחד לפניו. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ביום רביעי האחרון עלה ראש הממשלה לנאום במליאת הכנסת, ונכנס לעימות מול חבר הכנסת אחמד טיבי ושאר חברי המפלגות הערביות. "מה שחלק מחברי הכנסת עושים כאן, הוא דבר בלתי נתפס", אמר ראש הממשלה מעל בימת הכנסת. "הם מעוותים את הבסיס המוסרי של מלחמה צודקת".

בנימין נתניהו ואחמד טיבי בעימות במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
רוה"מ וח"כ אחמד טיבי בעימות בכנסת. שיתוף פעולה? | צילום: ערוץ הכנסת

נתניהו – ראש הממשלה ששיתף פעולה עם חברי הכנסת הערבים יותר מכל קודמיו

לפני הפוליטיקה יש לומר שכבר שנים אחדות מתקיימת הסתה נגד הציבור הערבי בישראל. הרופאים, האחים והאחיות ועובדי הבניין. ומכאן, לפוליטיקה. למרות שנזקן הוא רב - את הקטטות הפוליטיות אין לקחת ברצינות; הן טובות לשני הצדדים. ואם נבדוק היטב, מתחת לפני השטח, נראה שלא היה ראש ממשלה ששיתף פעולה ועבד בתיאום עם חברי הכנסת הערבים כמו נתניהו.

"לא מעדכן", נתניהו וגנץ (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
"אנחנו לא צריכים לבנות אמון, רק לשחזר אותו". גנץ לנתניהו | צילום: קובי גדעון, לע"מ

במאי 1995, לדוגמה, ממשלת רבין ופרס התכוונה להפקיע כ-40 דונם במזרח ירושלים לפרויקט בנייה יהודית. חברי הכנסת הערבים הצביעו נגד, ונתניהו חבר אליהם לגוש חוסם. רבין ופרס ביטלו את התכנית.

באוקטובר 1998 נתניהו חזר עם הסכם Y בין ישראל לאש"ף, אז מפלגת העבודה הייתה נגדו באופוזיציה. ראש הממשלה היה צריך להעביר את תקציב הממשלה, כדי למנוע את הפלת ממשלתו. שבעה חברי כנסת ערבים הצביעו עם נתניהו, בעקבות הוראה של יאסר ערפאת - כך מנעו את נפילת הממשלה.

כל זאת עוד לפני פיזור הכנסת והקדמת הבחירות, כשחברי הכנסת הערבים הצביעו יחד עם הליכוד. זאת נוסף על בחירת מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שמרבית הערבים תמכו בו, או על הבחירה המחודשת של גפני ליו"ר ועדת הספים.

חסינות תחילה: גוש ה-55 של נתניהו

בלוק הימין של נתניהו נועד לשלוש מטרות. ראשית וקודמת לכל - חסינות. אחר כך, למנוע מכחול לבן את הקמת הממשלה ורק לבסוף, אפשרות "לגנוב" חברי כנסת לגוש שלו. עוד מ-18 בספטמבר נתניהו כבר רוצה בחירות, בין היתר כי זה מאריך את ההליך ומאפשר לו להיות ראש ממשלה לפחות עד יוני 2020.

בבסיס, יחסיו עם יו"ר כחול לבן בני גנץ טובים, וזו אנקדוטה כהוכחה: נתניהו וגנץ ישבו שניהם אצל נשיא המדינה ראובן ריבלין לפני כחודש וחצי. ראש הממשלה רכן אל גנץ, ואמר לו: "בני, בוא נבנה אמון". על כך השיב לו גנץ: "ביבי, אנחנו לא צריכים לבנות אמון, רק לשחזר אמון. היה בינינו כזה".

אמנון אברמוביץ' (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

הכול סובב סביב היציאה לנבצרות, איך אפשר לוודא שנתניהו אכן יעשה זאת בבוא הזמן. הרי הוא לא מתכוון לעמוד בכך, למשל אם ישיג חסינות. לכן, ישנה חשיבות מכרעת לקביעת תאריך קשיח, שיפרט את אותו מועד היציאה לנבצרות.