המשבר בו שרויה החברה הערבית בישראל הוא חברתי, פוליטי וכלכלי. כפר שלם כמעט ונעלם בשנים האחרונות: יותר מ-1,385 הרוגים, אלפי פצועים ועשרות אלפי ילדים שגדלים למעגלי אלימות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חברה שלא מרגישה שותפות בתהליך יצירת החוקים, הכללים וחלוקת המשאבים פיתחה זרות כלפי מערכות החוק במדינה. חברה שאין בה כמעט בנקים פיתחה מערך בנקאות בו משפחות הפשע מלבינות כספים. חברה שאין לה מערכת משפט ומערכת המשפט החברתית שלה התמוטטה, נדרשת לפעול על פי הכללים שקובעות משפחות הפשע. חברה שאין בה מוסדות תרבות פיתחה תרבות של חבורות רחוב ונרגילה, שהורגת יותר מהר מסיגריות. חברה שאין בה חינוך לנהיגה זהירה ומונעת שילמה מחיר כבד בהרוגים ופצועים על הכבישים. חברה שבה אין אורח חיים בריא שילמה מחיר כבד באיכות חייה שמתקצרים. חברה שאנשיה לא זוכים להכשרה מקצועית פועליה מתים מדי שבוע באתרי בנייה. בחברה שעוברת מודרניזציה מהירה וכפויה הנשים משלמות מחיר כבד - ברצח, אלימות והדרה.

ביישובים ערביים משפחות הפשע מתערבות בסכסוכים וקובעות את החוקים ואת גובה הפיצויים - אפילו על פגיעה בשמם הטוב של אנשים, במיוחד של אנשיהם. משפחות הפשע שולחות את הלוחמים שלהם להציע שמירה לבתי עסק. ביישובים היהודים זה נקרא חברות שמירה, בחברה הערבית מי שמתעקש שעל העסק שלו תשמור המשטרה יקבל בלילה שני כדורים ויבין את המסר. אלה שילכו למשטרה ויספרו על האיומים, "יזכו" לירי ממחסנית שלמה. המשטרה שמזמנת את משפחות הפשע לחקירה רכה לאחר שאלו איימו על בעלי העסקים, משחררת אותם והם נוקמים בירי.

בחודשים האחרונים פנינו במרכז מוסאוא לבנק ישראל וטענו שחוק המזומנים החדש והוראות השקיפות הפיננסית שאושרו בכנסת, העמיקו את השוק השחור בחברה הערבית. בהיעדר מערכת בנקאית מסודרת עסקים ואנשים פרטיים פונים להלוואות בשוק השחור. ביישוב כמו ג'סר א-זרקא, בו חיים יותר מ-14 אלף תושבים, אין סניף בנק. רק לאחרונה הסכים בנק הפועלים להגיע לכפר עם ניידת שירות פעם בשבועיים. בינתיים, עשרות עסקים הפכו למלווים בריבית לאנשים הזקוקים למזומן.

הפגנה בכביש 65 שבוואדי ערה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
הפגנת המגזר הערבי באום אל פחם | צילום: החדשות 12, החדשות12

לאחר חוק המזומנים, אנשים שהחזיקו כספים בבתיהם לא יכלו להפקיד את הכספים בבנקים מסודרים. למפעלי גמילות החסדים של החרדים הציע משרד האוצר ובנק ישראל מעבר הדרגתי לקראת יישום החוק, אך אזרחים ערבים שומרי חוק החלו להעביר כספים שצברו לרכישת דירות בטורקיה, בירדן ובשטחי הרשות הפלסטינית. משפחות הפשע שצברו הון המוערך במאות מיליונים הזרימו את הכספים לשווקים והחלו להציע הלוואות לכל מי שזקוק. כספי עסקאות הסמים, הנשק ודמי החסות חזרו לשווקים בצורת הלוואות למשפחות ולעסקים. מי שלא עמד בתנאי ההחזר "זכה" לכדור ברגל. מי שסירב להחזיר את חובותיו הפך לנכה לצמיתות ומשפחתו נאלצה לשלם את חובו. המושג של חדלות פירעון לא קיים ביישובים הערבים. צ'קים שחוזרים נמסרים לגביה על ידי משפחות הפשע ואלה גובים עד הגרוש האחרון בתוספת דמי טיפול.

"סכסוך בין צעירים הופך מהר מאוד למאבק מזוין"

בכל חברה נורמלית יש עבריינים, אך בדרך כלל הרוב המוחלט הוא שומר חוק שמנסה להתמודד עם אתגרי החיים. האבטלה בקרב הצעירים הערבים והנשירה ממערכת החינוך מזינה את משפחות הפשע ושוק העבודה בתשתיות. הצעירים העובדים שמתרחקים ממשפחות הפשע משתלבים בחברות הבניה והתשתיות ללא הכשרה מקצועית, רבים מהם נפגעים במהלך העבודה והופכים למוגבלים או נכים. אלה שמחפשים קיצורי דרך ומבלים בבתי הקפה מוצאים את הדרך המהירה לסמים ולמשפחות הפשע. סכסוך בין צעירים הופך מהר מאוד למאבק מזוין, חיסול של אדם עולה רק 10 אלפים שקל, פציעה חמשת אלפים. במידה והמחסל נתפס משפחתו מקבלת סיוע מארגון הפשע אליו השתייך.

במקרה של הציבור הערבי לא מדובר רק במשטרה. הרי כל ילד יודע שבישראל מינוי של מנהל בית ספר עובר אישור של השב"כ וכי השב"כ מעורב בהערכות המצב של מה שקורה בחברה הערבית. מהתגובה שלהם ניתן להבין שפשע ואלימות יעסיקו את החברה הערבית וירחיקו אותה מעיסוקים מדיניים ופוליטיים. בהיעדר משאבים לשוויון ושילוב בשוק העבודה - טוב שהערבים יתעסקו באלימות הפנימית. משרד האוצר שמחפש דרכים להגביר את הצמיחה הכלכלית במדינה, מבין שהמדיניות הזו גורמת להאטה בצמיחה של המדינה. חברה שמספקת 25% מכוח האדם הצעיר והעתידי של המדינה יכולה לתרום רבות לצמיחה שמדשדשת סביב ה 3.25%. חברה שמסוגלת למצוא את רוצחיו של הסוחר היהודי שנרצח בכפר קאסם, מסוגלת למצוא את מאות הרוצחים שחיסלו 1,385 אזרחים ערבים.

"מברך על ההחלטה", פרח (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

לשפל הזה הגענו בזכות שני תהליכים. תהליך פוליטי מדיני של ממשלת נתניהו שרוצה להוכיח שכל הערבים "הם כאלה". ואם האויב מבחוץ כמו חמאס, חיזבאללה ופת"ח אינם רלוונטיים הרי נייצר אויב מבפנים. הדרג הפוליטי שמח לראות את מרחץ הדמים ביישובים הערבים. הגזענות שלהם מניעה את השיקולים הפוליטיים של מלחמה בפשיעה. "שהערבים יהרגו אחד את השני", זוהי הנחת העבודה שלהם. הדרג הפוליטי ואיתו התקשורת הישראלית לא יצרו את הלחץ הדרוש על מערכות אכיפת החוק.

בהיעדר רצון פוליטי, ביטחוני וכלכלי, לחברה הערבית יש שתי אלטרנטיבות: הראשונה היא להמתין עד שסדרת הטלוויזיה "פאודה" שמריץ השב"כ תסתיים והמפכ"ל יתחיל לעבוד. האפשרות השנייה, היא להתפשר עם משפחות הפשע ולהפוך אותם לבנק ולחברות השמירה של החברה הערבית. המאבק הציבורי עליו החליטה השבוע וועדת המעקב העליונה חייב להניב תוצאות. הפסד במאבק ייצר שתי מערכות חוק ומימון באותה מדינה.

הביא לפרסום: פוראת נסאר