פגישתם של קרי ואבו מאזן, הערב ברמאללה (צילום: רויטרס)
פגישתם של קרי ואבו מאזן, הערב ברמאללה | צילום: רויטרס

אחרי קיפאון מדיני של שנים, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הכריז אתמול (ו') בעמאן בירת ירדן על חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים - בשיחות ישירות וללא תנאים מוקדמים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בשם נשיא ארצות הברית אני שמח להצהיר שהגענו להסכם לפיו יחולו שיחות ישירות בין הישראלים לפלסטינים", אמר קרי בפתיחת דבריו. "למרות שההסכם עדיין לא הגיע לסיומו, זהו צעד משמעותי קדימה. לא אפרט על תוכנו של המתווה אבל אם הכל יקרה כצפוי ציפי לבני, יצחק מולכו וסאיב עריקאת יצטרפו אליי לוושינגטון לטובת המשך השיחות".

בהמשך דבריו ביקש קרי להודות למנהיגי הליגה הערבית, שלדבריו "תרמו, ביקרו, דחפו, ייעצו ועודדו. כולנו ניהלנו שיחות כדי ולפתור את הבעיות במזרח התיכון, זה לא היה קל. אנחנו יודעים שהאתגרים כוללים החלטות קשות".

"הישראלים והפלסטינים מבינים שמדובר בעתידם. אבו מאזן ונתניהו בחרו שניהם בהחלטות קשות, ואם שניהם לא היו פועלים בצורה הזאת לא היינו עומדים כאן. נציגי שני הצדדים הכירו, בצורה אמיצה, כי אם הם מעוניינים לחיות בשלום ובביטחון הם חייבים לשבת לשולחן המו"מ", המשיך מזכיר המדינה האמריקני.

פרטי העסקה: שחרור אסירים תמורת הימנעות ממהלכים חד-צדדים באו"ם

כבר בשבוע הבא צפויים צוותי המשא ומתן להיפגש בוושינגטון ולדון בהסכם המדיני. הצדדים הסכימו לקיים את השיחות בשלב זה ללא תנאים מוקדמים הנוגעים לקווי 67', להקפאת הבנייה בהתנחלויות ולשחרור האסירים.

למרות זאת, ישראל הסכימה לשחרר 103 אסירים כמחווה של רצון טוב. האסירים, חלקם "עם דם על הידיים", הורשעו כולם לפני חתימת הסכמי אוסלו, והם ישוחררו רק לאחר תחילת המשא ומתן, ובהדרגה עם התקדמות התהליך המדינה. הפלסטינים התחייבו בתמורה כי יימנעו מביצוע מהלכים חד צדדיים באו"ם.

שרת המשפטים ציפי לבני, שעתידה להוביל את השיחות עם הפלסטינים, כתבה הערב בהודעה בעמוד הפייסבוק שלה:"ארבע שנים של קיפאון מדיני עומדות להסתיים. בצד ההזדמנות אני גם יודעת שברגע שיחל המשא ומתן הוא יהיה מורכב ולא קל. אבל אני משוכנעת בכל ליבי שזה הדבר הנכון לעתיד שלנו, לביטחון שלנו, לכלכלה ולערכים של ישראל. בתוך חדר המו״מ נשמור על האינטרסים הלאומיים והבטחוניים של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - לכך אני מתחייבת".

גם יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' הגיבה בעמוד הפייסבוק שלה להכרזה ואמרה כי חידוש המשא ומתן טוב לישראל. "נפתחת כאן הזדמנות חשובה להתקדם סוף סוף לקראת השגת הסכם בינינו ובין הפלסטינים, צריך לעשות הכל כדי לחתור לקראת הסדר של ממש. אני מאחלת לרה"מ שיקבל את ההחלטות הנכונות להבטחת המשך הגשמתו של החזון הציוני של ישראל יהודית ודמוקרטית. אנחנו נהיה שם לתת לו רוח גבית כנגד הימין הקיצוני בקואליציה שלו", הבטיחה יחימוביץ'.

שר המדע יעקב פרי (יש עתיד) אמר: "ההודעה על חידוש השיחות היא בשורה לכל אזרח ישראלי הרואה לנגד עיניו את האינטרס הביטחוני והאסטרטגי של מדינת ישראל. הנכונות הישראלית והמאמץ האמריקאי מקרבים אותנו צעד נוסף לפתחו של מו״מ מדיני ובתקווה גם להסדר והסכם היסטורי". חברו לסיעה, ח"כ עפר שלח, בירך גם הוא על הודעת מזכיר המדינה האמריקני, ואמר כי "היא שמה קץ לתקופה ארוכה מדי של בזבוז זמן, שהזיק קשות לאינטרסים של ישראל. קווי המתאר של ההסדר האפשרי ידועים מזה זמן רב, ונדרשת מנהיגות נחושה שתוביל אליו בהקדם. יש עתיד תעמוד לצידו של ראש הממשלה אם יתמיד במנהיגות כזו לא רק בכניסה למו"מ, אלא גם בחתירה נחושה להשגת הסדר".