אובמה ונתניהו נפגשים - כשברקע המחלוקת בנושא האירני: בשעה זו נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארה"ב ברק אובמה בבית הלבן בוושינגטון. השניים דנים בנושא שעמד במרכז עצרת האו"ם שתינעל מחר - הגרעין האירני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פגישתם של השניים נערכת לאחר שיחת הטלפון שהתקיימה בין אובמה לנשיא האירני רוחאני, ולאחר הצהרות הפיוס ההדדיות של הצדדים והתחממות ביחסים בין וושינגטון לטהרן. לאחר הפגישה בין ראש הממשלה לנשיא ארה"ב, צפויות הצהרות של השניים, בהם יתייחסו לנושא האירני.

על פי ההערכות של גורמים מדיניים, נתניהו ינסה להחזיר את הלגיטימציה לפעולה צבאית נגד אירן ויבקש מאובמה שלא להסיר את הסנקציות מעל הרפובליקה האיסלמית, אלא אם תהיה הוכחה ניצחת לכך שאירן מתפרקת מגרעין.

נשיא אירן חסן רוחאני (צילום: AP, חדשות)
רוח חדשה או הצגה? הנשיא רוחאני | צילום: AP, חדשות

מחר צפוי ראש הממשלה נתניהו לנעול את עצרת האו"ם עם נאומו, שבמרכזו יעמוד נושא איום הגרעין האירני - זאת על רקע קולות הפיוס הנשמעים מטהרן. גורמים ישראליים טוענים, כי בוושינגטון ביקשו מירושלים לגלות ריסון בעניין אירן. אותם גורמים התייחסו גם לדבריו של שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד זריף, שהאשים את ישראל, ובניסיון להונות את העולם כי אירן מתקדמת לעבר פצצה גרעינית. לדבריהם, אם ישראל לא הייתה פועלת כפי שפעלה "לאירן מזמן כבר הייתה פצצה גרעינית".

אתמול - ולא במקרה - פורסם דבר מעצרו של האזרח הבלגי ממוצא אירני עלי מנצורי בישראל, בחשד שריגל עבור הרפובליקה האיסלמית. אחרי שגורמים ביטחוניים העריכו כי עיתוי פרסום מעצרו של החשוד בריגול לאירן אינו מקרי, הודתה היום (ב') המשטרה בדיון בהארכת מעצרו, כי פרסום הפרשה הוקדם בשל "החלטה שהגיעה מהדרגים הגבוהים".

תמיכה לצד התנגדות למדיניות הפיוס של רוחאני

עלי ג'עפרי, מפקד משמרות המהפכה (צילום: חדשות 2)
"רוחאני לא היה צריך לענות". ג'עפרי | צילום: חדשות 2

ובעוד רוחאני משמיע הצהרות פייסניות כלפי המערב, יש באירן מי שאינם שבעי רצון מרוחות הפיוס המנשבות בין וושינגטון לטהרן. לפי דיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, מפקד משמרות המהפכה גנרל מחמוד עלי ג'עפרי אמר היום (ב') כי הנשיא חסן רוחאני היה צריך לסרב לקבל את השיחה הטלפונית מנשיא ארה"ב ברק אובמה בשבוע שעבר.

"הנשיא נקט עמד ברורה וראויה במהלך שהותו בניו יורק", אמר ג'עפרי, "אבל כמו שסרב לפגוש את אובמה, היה עליו לסרב לדבר איתו בטלפון ולחכות לפעולה קונקרטית מכיוונה של ארה"ב". מדובר בביקורת הראשונה הציבורית מבכיר אירני, אחרי הקשר הראשוני בין מנהיגי ארה"ב ואירן מאז ניתוק היחסים בין המדינות במהפכה האסלמית ב-1979.

היום דיווחה סוכנות הידיעות האירנית איסנ"א על צעד נוסף לכאורה בהתחממות היחסים בין וושינגטון לטהרן. בכיר בממשלה האירני המקורב לרוחאני, אכבאר טורקאן, אמר לאיסנ"א כי רוחאני העביר בקשה לרשויות התעופה במדינה לבחון את האפשרותלחדש את הטיסות ישירות בין אירן לארצות הברית - טיסות שלא מתקיימות כבר מזה שלושה עשורים.

פרס על הסוגיה האירנית: "טהרן תיבחן רק על פי המעשים"

שמעון פרס (צילום: חדשות 2)
הנשיא פרס בהאג, היום | צילום: חדשות 2

בעת ביקורו בבית הדין הבינלאומי בהאג התייחס גם נשיא המדינה שמעון פרס לסוגיית הגרעין האירני. "מדינה עם רטוריקה של איום והסחת דעת, אופציות צבאיות גרעיניות ובנייה של טילים לטווח ארוך - היא אינה מדינה עם מטרות בעלות אופי אזרחי בתחום הגרעין", הבהיר פרס בנאומו.

"כולנו נעדיף לראות את אירן חוזרת למחנה השלום וההיגיון, אבל אני חושב שאיש מאיתנו לא יתפשרו על הבקשה המינימלית לפירוק הגרעין", אמר הנשיא בנאומו לאחר הפגישה, "העולם מנסה לשכנע את האירנים ע"י לחץ של סנקציות כלכליות. אך לצד הדיאלוג, כל האופציות נשמרות על השולחן".

"נאום רוחאני היה נחמד", אמר פרס, "אך הוא מבוסס על מציאות של שקר. גם ברגעים אלו הצנטריפוגות באירן ממשיכות לעבוד ולייצר אורניום מועשר לפצצה גרעינית, מורחבת תכנית הפיתוח של טילים ארוכי טווח הנושאים נשק גרעיני, ומשמרות המהפכה ממשיכות לתת חסות לארגוני הטרור".