תל אביב היא בירת שוכרי הדירות הישראלית, והצעירים המותשים שנאבקים מול היצע מצומצם ומחירים אסטרונומיים, הולידו שיטה אלטרנטיבית. שיתוף בין חברים, מפה לאוזן, ועשרות קבוצות בפייסבוק שמציעות עזרה במציאת דירה. אנשים טובים - באמצע שוק הנדלן הטורפני. אבל שימו לב כיצד נכנסים גורמים אחרים לקבוצות האלה - מתווכים שמחפשים רווח מהיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דווקא בקבוצת פייסבוק סגורה לשיתוף דירות להשכרה. הועלה לפני כשבוע פוסט: "בואו להרוויח 1,000 שקלים בלי כל מאמץ. אנו משרד תיווך שמציע את שירותינו גם לשוכרים ולא רק לבעלי הדירות. אנו נמצא שוכר שיחליף אתכם בדירה ומעמלת התיווך שאנו גובים ממנו נפריש לכם 1,000 שקלים". נשמע טוב, לא?

אלא שבמקום הבחורה שחייכה אלינו מהפרופיל ענה לנו מתווך ממולח.  בשיחה עם "תכנית חיסכון", שבה הצגנו עצמנו כשוכרי דירות שמבקשים לעבור דירה ומתעניינים בהצעה המפתה בפייסבוק - ציינו כי אנו עוברים דירה, והרעיון נשמע טוב.

"כמות הטלפונים שקיבלנו לא תיאמן", אמר המתווך. "הם משלמים לנו עמלת תיווך שזה שווה ערך לחודש שכירות. מתוך החודש שכירות הזה אנחנו מפרישים לך 1,000 שקלים", הוסיף. "זה מאוד פשוט, מאוד נוח וכולם מרוויחים. אין פה לא משחקים ולא אותיות קטנות, פשוטו כמשמעו".

"לא חייב לדווח, זה מזומן מתחת לשולחן"

החלטנו ליזום פגישה פנים אל פנים עם מי שהציג עצמו כמתווך הפועל ממשרד בצפון תל אביב. המצלמה הנסתרת תיעדה אותו. "קח את זה באיזי", ניסה להשקיט את מצפוננו כשוכרים. "אתה לא חייב לדווח לבעל הבית, זה מזומן מתחת לשולחן" הבטיח.

צפריר ורטנפלד, סגן יו"ר ארגון המתווכים מבהיר כי אופן הפעולה והיוזמות שנוקטים מתווכים באופן הזה הם חוקיים, אך מצופה שהמתווך יידע את בעל הנכס ורק ברשותו ובידיעתו יפעל לתיווך הנכס.

לקראת סוף השיחה, כשהוא מרגיש מעט בנוח הגיעו הדברים לנתיב מעט שונה. "השכירו לדייר אחר", הציע, "קחו על הדירה 5,000-5,2000 שקלים ותוכלו לגזור עוד קופון".  בדיקה של "תכנית חיסכון" ברשם המתווכים במשרד המשפטים מעלה שהאיש הזה עדיין אינו נושא רישיון מתווך.

אדם יוסלביץ', ממנהלי קבוצת "דירה להשכרה במחירים שפויים בת"א והמרכז", שנוצרה בפייסבוק לפני כחודשיים, אמר כי "פעילות כזו מנוגדת לחלוטין למטרות הקבוצה ומנצלת שוכרים דווקא בעידן של מצוקת דיור ומחירי שכירות גבוהים".

"אני לא מתכוון לענות על השאלות", אמר האיש שהציג עצמו כמתווך בתגובה. "אתם יכולים לעשות עם האינפורמציה מה שאתם רוצים. אני אדבר עם עורך דין".

לאחר השיחה שלח האיש מסמכים המראים כי הוא אכן מנסה בימים אלה להסדיר את מעמדו כמתווך מן המניין. כך או כך, השוכרים בתל אביב מהווים מעין אבן שואבת לתופעות מהסוג הזה. ניצול מצוקת הדיור, באמצעות קומבינות מתוחכמות, ואפילו פרופילים מזויפים - ברשתות החברתיות.