פסיקת בית המשפט העליון לפיה הוצאות עבור מטפלת לילדים תוכר לצרכי מס עוררה הרבה הדים ותקוות, אבל רוב הנשים לא ייהנו ממנה.

אישה שמשלמת למשל 2000 שקלים בחודש למטפלת ומרוויחה כ-8,000 שקלים בחודש, תקבל זיכוי במס של 150-200 שקלים בלבד. אישה שמרוויחה פחות, ולא מגיעה לסף המס - לא תקבל החזר, אבל תמשיך לשאת בעול התשלום למטפלת.

אצלנו אין חינוך חינם מתחת לגיל חמש אבל בעולם כבר מזמן מסייעים לאימהות העובדות. במדינות סקנדינביה למשל חל חוק חינוך חינם כבר מגיל חצי שנה. באיסלנד ובדנמרק 60% מהפעוטות עד גיל 3 נמצאים במסגרות ציבוריות בסבסוד המדינה, אבל אצלנו הורים לילדים מתחת לגיל חמש נאלצים לשלם אלפי שקלים בחודש לפעוטון או למטפלת.

כמה תשלמו?

כמה? תלוי איפה אתם גרים. בגנים הפרטיים תשלמו בממוצע כ-2,700 שקלים בחודש, ככל שמתקרבים לתל אביב המחירים מזנקים ועלולים להגיע ל-4,000 שקלים בחודש. הגנים של נעמת וויצ"ו עולים פחות: 1,300 - 1,700  שקלים בחודש. משפחות מסוימות זכאיות לסבסוד של עד 70% מהסכום הזה, אבל מספר המקומות שם מוגבל מאד: לאמהות חד הוריות ולמשפחות משכבות חלשות ניתנת עדיפות.

באזור תל אביב למשל, 20% מכלל המבקשים לרשום את הילדים שלהם למסגרות ציבוריות לא מתקבלים בגלל מחסור במקומות.
וכמה תעלה מטפלת פרטית? גם עבור מטפלת פרטית תשלמו לא מעט - 2,000 - 4500 שקלים בחודש. התוצאה: 34% מהאמהות לילדים עד גיל 4 בישראל לא עובדות - זה פשוט לא משתלם כלכלית.

אז אפשר להרחיב את חוק חינוך חינם, אפשר גם לעודד מעבידים להעסיק אמהות עובדות. בינתיים נראה שמשרד האוצר מתכוון לטרפד את פסק הדין מיום חמישי ועדיין לא מוכן להוציא עוד כסף על טיפול בילדים, בטח לא בשנה של קיצוצים בתקציב.