זה סיפור על אנשים. האנשים היו שם ברגעים שעשו את ההיסטוריה של חיל האוויר, את ההיסטוריה של מדינת ישראל. זה הסיפור של טייסת 101, טייסת הקרב הראשונה של צה"ל שהוקמה במאי 1948, והשתתפה מאז בכל מלחמות ישראל.

לו לנרט, בן 89, אז מתנדב צעיר שעזב את חזית האוקיינוס ואת הצי האמריקני, ובא לכאן לעזור בהקמת חיל האוויר. היום הוא מפיק בהוליווד. ועוד פרט טריוויה קטן: זה האיש האחראי לכך שלמחלף מדרום לאשדוד קוראים "עד הלום". "השעה הייתה 17:00, ולפתע הגיעו שני ג'יפים. באחד מהם ישב מפקד גבעתי, שמעון אבידן", מספר לנרט למצלמת חדשות 2.

"הוא אמר: 'הרגע הפצצנו את הגשר, וכל הצבא המצרי - 12-13 אלף חיילים, ו-800 כלי רכב, טנקים, משאיות, דלק, הכול ערוך שם במקום. הם מתקנים את הגשר, ואם לא נעצור אותם הלילה, הם יהיו בתל אביב מחר - וזה סוף המלחמה".

4 מטוסי מסרשמידט. לו מוביל את הגיחה, מאחוריו מודי אלון, עזר וייצמן ואדי כהן - בטיסה המבצעית הראשונה של הטייסת. "אני מבצע פניה ומודי מתחתיי", משחזר הטייס הקשיש בן ה-89. "והוא מזהה, רק מחילופי מבטים בינינו, שאני לא יודע איפה זה. והוא פשוט עשה ככה. פנינו ככה, הוא פנה יחד איתי, מה שיפה בזה שהבטתי אחורה וראיתי את תושבי ישראל, זאת הייתה ישראל".

הטייס הוותיק ממשיך לספר: "הבטתי לפנים וראיתי אויב בסדר גודל של 14-13 אלף חיילים, צמודים כולם. אמרתי מהר שמע ישראל, למרות שלא הייתי דתי. חשבתי שמוטב לגייס לטובתי כל עזרה אפשרית... הפכתי את המטוס, צללתי ישר למרכז הצבא המצרי, שהיה המסגד. זאת הסיבה שהגשר נקרא: 'גשר עד הלום'. הם לא הצליחו להתקדם".

"ההבדל הוא אם אתה פוחד - ומתגבר על זה"

עושים שימוש במטוס למטרות אחרות (צילום: רויטרס)
שיאנית ההפלות של חיל האוויר. צילום ארכיון | צילום: רויטרס

מפגש בין-דורי כמו זה שצילמנו השבוע מאפשר מבט מפוכח, כזה שמקלף כמה שכבות וחושף גם כמה אמירות שאולי לא היינו שומעים מהם לפני כמה עשורים. "אתה יוצא לקרב בידיעה שגם אם תפיל את כל אלה שבאוויר, תוך חצי שעה מוציאים מהארגזים את השאר. מהר מאד זה הפך להתמודדות פרטית שלך עם עצמך בניסיון לדכא את המחשבה ש'אני רק מסכן את חיי כדי להרים את המורל'", אומר אל"מ (במיל') עודד מרום, מפקד הטייסת במלחמת ההתשה.

"במלחמת יום כיפור היתה בעיה נוספת",  מסביר מפקד הטייסת באותם ימים, תא"ל (במיל') ישראל בהרב. "היו אנשים שהתקשו לא רק בעת הקרב, אלא התקשו להמריא אלי קרב". גם אל"מ (במיל') גיורא אפשטיין מחזק את דבריו: "זה לא אם אתה אמיץ או לא אמיץ, ההבדל הוא אם אתה פוחד ומתגבר על זה".

שיאנית ההפלות של חיל האוויר

טייסת 101 היא גם שיאנית ההפלות של חיל האוויר: 160 מטוסי אויב. גיורא אפשטיין הוא שיאן ההפלות - וגם אלוף עולם: הוא הפיל בקרבות אוויר 17 מיגים של האויב. "היה לי את הדחף הזה", הוא מסביר, "להמשיך ולהילחם כל עוד יש דלק, יש חימוש, יש מטרות, וזה מה שנתן לי בסופו של דבר את התוצאות".

היא נחשבת שנים לעמוד השדרה של החיל. ממטוסי המסרשמידט, דרך המיסטר, המיראז', ועד ה-F-16 של היום, מעזר וייצמן, בני פלד ואבי לניר ז"ל, שפיקדו על הטייסת, ועד מיקי - המפקד הנוכחי, שחזר מההיי-טק לפקד על הטייסת. "אני לא שכח את הרגע הזה", אומר מפקד הטייסת היום. "נגמר הטקס והלכתי למשרד, ואז אני מתיישב בכיסא, מסתכל סביבי ורואה מאחורי גבי את מעיל הטיסה של לו לנרט, ולידי המקטרת של עזר וייצמן, והתמונות של מפקדי הטייסת על הקיר - אז אתה מבין את נטל המשא".