לאחר הודעתו אתמול של הנשיא האירני החדש חסן רוחאני על כוונתה של ארצו לפעול לשקיפות גרעינית, אירן אישרה היום (ג') כי היא מוכנה להפסיק את העשרת האורניום לרמה של 20% - כך טוען שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. לברוב, שמעודד את מדינות המערב להפסיק את הסנקציות נגד הרפובליקה האסלאמית, אמר כי הדבר "צפוי להביא לפריצת דרך שתפתור את הדאגה כי הם מעשירים אורניום לרמה מספקת לנשק גרעיני".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מבלי להיכנס לפרטים, האירנים אישרו באזניי באופן משכנע שהם עומדים לפתור את הבעיה ושהם מוכנים להפסיק את העשרת האורניום לרמה של 20% - הרמה אליה הגיעו עד עכשיו", כתב לברוב באתר משרד החוץ הרוסי.

לדבריו, לראשונה מזה שנים רבות, יש סימנים מעודדים לגבי פיתרון אפשרי למשבר סביב תכנית הגרעין האירנית. "מה שחשוב היא הצעתן של ששת המעצמות, שסיפקו לאירן אפשרות להפחית ולבסוף להסיר את הסנקציות בתמורה לשיתוף פעולה רציף, הוגן ומעמיק עם הקהילה הבינלאומית", הסביר לברוב.

"רגע היסטורי לקראת הכרעה בסוגיה האירנית" (צילום: cnn)
המתקן הגרעיני בבושהר | צילום: cnn

רוחאני: תכנית הגרעין שלנו שקופה לחלוטין

סגן שר החוץ מציע בהודעה להסיר את הסנקציות מאירן ומציין את האווירה האופטימית שנוצרה אחרי בחירתו של רוחאני, שהבטיח להראות יותר שקיפות בנושא הגרעין, אך אמר שלא יפסיק את העשרת האורניום, אלא יפעל במסגרת המגבלות שמציבה הקהילה הבינלאומית.

אתמול כינס נשיא אירן רוחאני מסיבת עיתונאים ראשונה מאז נבחר, שבמהלכה הבהיר כי הוא מוכן להראות יותר שקיפות לגבי תכנית הגרעין האירנית. יחד עם זאת הדגיש כי "ארה"ב חייבת להכיר בזכותה של איראן לתעשייה גרעינית אם היא רוצה לקיים שיחות ישירות".

"הממשל שבחרתם ימשיך לרדוף אחרי מטרותיה של האומה, במסלול שנועד לשמירה על הכלכלה הלאומית", הכריז הנשיא הטרי. "אנו נחייה את כללי האתיקה ואת השיח הבונה עם העולם בזכות כוחה של המתינות. אני מקווה שכל האומות ינצלו את ההדמנות שנוצרה ליחסים ידידותיים. תכנית הגרעין שלנו שקופה לחלוטין, אבל אנו מוכנים להציג שקיפות גדולה עוד יותר ולהבהיר לכל העולם שצעדי הרפובליקה האסלאמית של אירן נערכים במסגרת שיוצרת הקהילה הבינלאומית".

רוחאני הדגיש כי כי ארה"ב תהיה חייבת להכיר ב"זכויות הגרעיניות של אירן", וכי ארה"ב תצטרך להתחייב לא להתערב בענייני הפנים של אירן אם ברצונה לקיים שיחות ישירות. "היחסים בין אירן לאמריקה הם נושא מסובך ומורכב. זהו פצע ישן שצריך להחלים", הסביר.