בארה"ב כבר פורסמה אזהרה רשמית נגד הסיגריות האלקטרוניות, אך בישראל העסקים כרגיל. על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן, תועדו בארה"ב 450 מקרים של תחלואה ואף חמישה מקרי מוות ממחלת ריאות קשה, כולם בקרב אנשים שעישנו סיגריות אלקטרוניות. חלק מהחולים, רובם צעירים, מאושפזים במצב קשה ונלחמים על חייהם. עם זאת, משרד הבריאות בישראל אפילו לא דורש מבתי החולים לתעד תחלואת ריאות בקרב מעשני סיגריות אלקטרוניות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"כדי לדעת אם יש מקרים כאלו היום בישראל משרד הבריאות צריך להוציא התראה למערכת הבריאות", הסביר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור מההסתדרות הרפואית. "אם יש מקרים של תחלואה נשימתית חריגה תשאלו על סיגריות אלקטרוניות ותדווחו - משרד הבריאות עוד לא הוציא הודעה כזו".

הרשויות בארה"ב פתחו בחקירה, וישנו חשד שמה שגורם לתחלואה הקשה הוא אחד מרכיבי מי האידוי שקיימים במכשירים הללו. עם זאת, התומכים בסיגריה האלקטרונית טוענים שהבעיה אינה במכשיר, אלא בשימוש לא נכון בהן.

בני נוער מעשנים (אילוסטרציה: Shutterstock, מעריב לנוער)
"דור חדש שמכור למוצרים ממכרים ומסוכנים" | אילוסטרציה: Shutterstock, מעריב לנוער

"בחלק מהמקרים, לא בכולם, כנראה הם איתרו שהחברה הצעירים שמו חשיש, שמו שמן קנאביס לתוך המאדים", הסביר פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה ויועץ בתשלום לחברה של סיגריות אלקטרוניות. "הריאות לא אוהבות שמן, וזה יוצר דלקת ריאות כימית. משתמשים בסיגריות הללו גם בהרבה מאוד ארצות אחרות ולא דווחו שם מקרים דומים לאלו של ארה"ב".

רביד ורופאים אחרים טוענים שיש לעודד שימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב אנשים שכבר מעשנים סיגריות רגילות. הרופאים המצדדים בעישון האלקטרוני טוענים שהסיכון בשימוש בהן קטן יותר, ומדיניות כזו אומצה כבר בבריטניה, גרמניה, צרפת, אוסטרליה וניו זילנד.

"ניסוי המוני בבני אדם"

אך המתנגדים טוענים שזה לא נכון, ומזהירים שהסיגריות האלקטרוניות הפכו לפופולריות אצל צעירים שלא היו מתחילים לעשן כלל, אלמלא הסיגריות האלקטרוניות. בסן פרנסיסקו אפילו אסרו לחלוטין מכירה של סיגריות אלקטרוניות.

באיגוד רופאי בריאות הציבור דורשים להגביל את מכירת הסיגריות האלקטרוניות לגיל 21 ומעלה ולהפסיק לאפשר פרסומות בעיתונות הכתובה. "יהיה לנו דור חדש שמכור למוצרים ממכרים ומזיקים לבריאותם", אמר לוין. "מדובר פה בניסוי המוני בבני אדם וייקח עוד הרבה שנים עד שנדע את מכלול ההשפעות הבריאותיות של הסיגריות האלקטרוניות".