ילידם רבים בישראל חווים במהלך שנות לימודיהם את חוויית החרם הנוראית על ידי חבריהם לספסל הלימודים. על פי נתוני משרד החינוך, אחד מכל ארבעה ילדים בישראל עבר או יעבור חרם במהלך הלימודים. כעת, ילדים שעברו ועדיין מתמודדים עם התופעה פונים לאחרים ומציעים: "ספרו ואל תשתקו, ההורים יכולים לשנות הכל".

בשבוע הבא יעלה שליו לביא בן השבע לכיתה ב', אך בניגוד לחבריו בכיתה, הוא דווקא לא מחכה לרגע הזה כלל. במשך כל השנה שעברה עבר שליו חרם על ידי חבריו לכיתה. "היו הרבה מצבים שהוא לא רצה ללכת לבית הספר ואמר שאין לו חברים", מספרת אמו קורין. "נורא הייתי שמחה לראות אותו הולך לבית הספר בחיוך".

גם כשניסתה לארגן מסיבת יום הולדת לבנה, חילקה הזמנות לילדים ושלחה להורים, שליו עדיין חיכה, בודד, ביום חגו. "יום ההולדת שלי התחיל והיו רק שני ילדים", הוא נזכר. אמו הסבירה כי "כשנשלחת הודעה בווטסאפ הכיתתי וברשימת תפוצה והילדים מקבלים הזמנה ולא מגיעים, זה לא בגלל שהילדים לא רוצים אלא כי ההורים בוחרים, מסיבות שלהם, לא להגיע. כאן מתחיל כל עניין החרם".

"הייתי יושבת בחדר ובוכה"

הילה חייקה, שתעלה בשבוע הבא לכיתה ו', עברה במשך ארבע שנים חרם מצד חבריה. "כל יום הייתי אומרת לאמא  שלי שאני לא רוצה ללכת לבית הספר", היא מסבירה. "שלא בא לי, שאני מפחדת. בכל החופשים עד היום הייתי לבד בבית, לא הייתי עושה כלום, הייתי יושבת ובוכה בחדר".

בכל שנה, ב-1 לספטמבר, ידעה הילה מה מצפה לה. "לא היו לי חברים, הייתי לבד בהפסקות, לא הייתי רוצה לראות אתם. הייתי רוצה פשוט להיות לבד". לבסוף נאלצה הילה להחליף בית ספר ולפתוח דף חדש - ובמהרה גילתה שאפשר גם אחרת. "הנה, בחופש הזה היינו הולכים החברים כל יום לקניון, לסרטים ולבאולינג. הייתי בהלם שחברים שלי באמת רוצים לצאת איתי", היא מספרת בהתרגשות.

המקרים של שליו והילה הם רק חלק מתופעה רחבה הרבה יותר. רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, הילדים שעברו חרם יוצאים במסר נרגש לאלו שעדיין מתמודדים עם הבעיה: "אם יושב עכשיו ילד שמסתכל על זה בבית ועובר חרם, כדאי שירוץ לספר להורים שלו אם לא סיפר - כי הם יכולים להפוך הכל".