ליאור, תינוק בן 11 חודשים אושפז בבית החולים רמב"ם לפני כשלושה שבועות בגלל אי ספיקת לב קשה. הוא המטופל הצעיר ביותר בישראל אי פעם, שממתין להשתלת לב. כעת הוא מחכה כשהוא מונשם ממתין לתרומת איברים שתציל את חייו.

"זה עצוב, יותר מאשר מתסכל - זה עצוב", מספרת אימו, "כל היום רק לקוות לאיזשהו נס שיהיה איפשהו לב, שיתאים לילד". לפני כשבוע, נקבע מותו של תינוק אחר שהיה מאושפז אז ברמב"ם. על פי מידע שהגיע לחדשות, ליבו של התינוק שנפטר יכול היה להתאים לליאור, אבל הוריו סירבו לתרום את איבריו.

"אני יכולה להבין, אי אפשר לשפוט במצב כזה", אמרה אימו של ליאור בהבנה. "אני גם מבינה אותם, אבל עם זאת כואב גם בשבילי, באמת כואב לי. כואב לי עם זה שהם החליטו ככה, אבל אני לא יכולה לשפוט".

"הוא יזדקק להשתלת לב בתקופה הקרובה"

פרופסור יעקב (ג'יי) לביא, המשמש כיו"ר ועדת השתלות הלב הסביר: "הסיבות העיקריות לסירוב לתרומות איברים, נובעות מתפישות שגויות בקרב קהלים לא מבוטלים בציבוריות הישראלית, הן בקרב היהודים והן בקרב המוסלמים, ולפיה תרומת איברים לאחר המוות, היא דבר שלא ראוי לעשות".

ד"ר עופר שילר מבית החולים שניידר סיפר: "פנו אלינו מרמב"ם, כמרכז המנוסה ביותר בארץ להשתלות לב בילדים, והפעוט הועבר אלינו במצב קשה אך יציב. הוא יזדקק להשתלת לב בתקופה הקרובה".

15 חולים מתים בשנה בזמן שמחכים להשתלה

במרכז הלאומי להשתלות אמנם הצליחו לצמצם משמעותית את שיעור הסירובים בשנים האחרונות, אבל הדרך עדיין ארוכה. בכל רגע נתון ישנם בישראל בממוצע 95 חולים שממתינים להשתלת לב, כ-10 מהם ילדים.

בממוצע, כ-15 מהם – מבוגרים וילדים - מתים מדי שנה במהלך ההמתנה לתרומת לב, ואחת הסיבות לכך היא שכ-35% מהמשפחות שמתבקשות לתרום את איברי יקיריהם בישראל מסרבות לכך. מספר גדול לעומת כ-15% בלבד במדינות מערביות רבות אחרות

"איך אני מתמודדת עם זה?", מספרת האם, "אני המון עם הילד, מחבקת אותו, מריחה אותו, כאילו זה עוד כמה רגעים קטנים אחרונים שלי איתו, ואני מקווה כל יום לנס". חשוב להדגיש שלאף אחד אין טענות נגד המשפחה שסירבה לתרום איברים, כי באמת אי אפשר לשפוט אנשים ברגעים קשים כאלה, אבל ככל שיותר משפחות יסכימו לכך – יותר חולים יזכו לחיים חדשים, אולי גם ליאור.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום