פרשת טלנסקי חוזרת שוב לבית המשפט: שלב הטיעונים לעונש במשפט פרשת "מעטפות הכסף" של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נפתח הבוקר (שלישי) בבית המשפט המחוזי בירושלים. בעוד הפרקליטות מבקשת לגזור על אולמרט מאסר, עדי האופי לטובתו של אולמרט מבקשים מאסר על תנאי. במהלך הדיון הבהיר התובע אורי קורב כי הפרקליטות מבקשת שיוטל על אולמרט עונש מאסר של 8-18 חודשי מאסר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

בניגוד לתיק הולילנד, הפעם בחר אולמרט להשתמש בעדי אופי - בהם גם ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, שעקב מצבו הבריאותי לא הגיע לדיון הסתפק בשליחת שני מכתבים לבית המשפט. במכתב אחד הוא סיפר על תרומתו של אולמרט לביטחון המדינה, ובמכתב שני שהוגדר "אישי" והועבר לראש צוות השופטים כתב דגן דבר לא ידוע. השופט החזיר את המכתב השני לצוותו של אולמרט ואמר "אני אשכח שקראתי את זה".

גם אהוד אולמרט עצמו פנה לבית המשפט: "המעמד קשה לי, זה תהליך קשה. חיי נסרקו במסרקות ברזל. כל פגישה, כל חשבון, כל נסיעה נבדקה. זה תהליך של עשרות שנים. לא היה פרט שלא נשאלתי עליו. כל חקירה לוותה בפרסום חוצה גבולות. פרסום לא הוגן ובלתי נמנע שנמשך תשע שנים".

אולמרט: "אף אחת מההאשמות לא מתייחסת לתקופתי כראש הממשלה"

"בסתיו הקרוב ימלאו לי 70. פעלתי למען הציבור כל חיי מתוך אמונה שאני עושה משהו צודק. שמעתי כאן אנשים שפגשתי בחיי ומאוד התרגשתי. אף אחד מהאשמות נגדי אינה מתייחסת לזמנים בהם הייתי ראש ממשלה. אנשים ביטאו ביקורת על הדרך שמילאתי את תפקידי. אבל ברחוב, אנשים שבים ואומרים לי שהייתי ראש ממשלה שפועל על פי הנורמות הגבוהות ביותר".

מאיר דגן הלך לעולמו (צילום: Marc Israel Sellem /POOL /FLASH90)
שלח מכתב לשופט: מאיר דגן | צילום: Marc Israel Sellem /POOL /FLASH90

במכתב של דגן נכתב כי "אולמרט היה ראש ממשלה יוצא דופן - הוא קיבל החלטות מאוד אמיצות ולקח עליהן אחריות מלאה. ההחלטות שקיבל תרמו ותורמות גם כיום לביטחונה של מדינת ישראל". עוד הוסיף כי "לא היה לי ספק שברגעי האמת יעדיף אולמרט את טובת המדינה ולא את טובתו האישית והפוליטית". דגן ציין כי גם כשהיו השניים חלוקים, למשל במלחמת לבנון השנייה, "הוא היה קשוב לדבריי והיה חשוב לו שאני אהיה לנוכח ידיעותיי בקשר לסיכונים בלבנון"

בדיון העיד גם בכיר באחת מזרועות הביטחון הרגישות, שסיפר על תרומתו רבת השנים של אולמרט לביטחון המדינה. זהותו של הבכיר לא הותרה לפרסום, ועדותו נמסרה בדלתיים סגורות. בנוסף, צוות ההגנה של אולמרט הציג גם מכתב מראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, שכתב בין השאר: "אולמרט הוא מנהיג עם חזון לביטחונה של ישראל ולשלום במזרח התיכון. הוא היה מנהיג אמין שניסה לפתור בעיות, ומערכת היחסים בינינו התבססה על אמון וחברות. הוא אדם שעומד במילתו, ויש להעריץ את מאמציו לשלום עם שכנותיה של ישראל".

"בזכות אהוד קמו 3 מרכזים לטיפול בנוער במצוקה"

במהלך הדיון העידה שולמית ניידס, בתו המאומצת של אולמרט, שסיפרה כיצד אהוד ועליזה אימצו אותה לביתם לאחר שהייתה ילדה לא רצויה בפנימייה: "הם השלימו לי פערים, לימדו אותי מה זה אמא ואבא, קיבלתי אהבה ואכפתיות. כשמצאו לי משפחה מאמצת בקיבוץ עין שמר אהוד שמח אבל היה גם עצוב. הייתי בקשר עם אהוד כל הזמן. עם השנים כשהתבגרתי, תמיד הייתי יכולה לדבר עם אהוד".

האחריות על כתפיו. בלייר (צילום: חן גלילי, ShiloPro)
ר"מ בריטניה לשעבר טוני בלייר | צילום: חן גלילי, ShiloPro

עדותה של שולמית הייתה רגשנית מאוד, והיא פרצה בבכי על דוכן העדים. אולמרט הקשיב לעדותה עם דמעות בעיניו: "גם אחרי השחרור מהצבא, אהוד דחף אותי ללמוד מקצוע, הוא מימן את הלימודים. אהוד תמיד עזר לי גם כספית, הרגשתי בטוחה לבקש. הנתינה שלו היא ללא גבולות, עד היום. הילד שלי היום קשור גם הוא לאהוד אולמרט".

"אהוד הוא דמות אב לי ולאחיי"

יהודה בן יוסף, מנהל מכון טיפולי בירושלים לנוער במצוקה, העיד כיצד כאשר תושבי רחוב כ"ט בנובמבר בירושלים התנגדו לפעילותו של המעון, אולמרט שהיה אז ראש העיר תמך וסייע להשאיר ולהגדיל את המוסד, גם על חשבון בית ספר למצטיינים. "יש קשר אישי בין הילדים לאולמרט. היום יש שלושה מרכזים כאלה שמטפלים ביותר מ-100 ילדים. הכל בזכות אהוד, בלעדיו זה לא היה קם. זה לא רק שהוא הקים את המרכז הזה, הוא הקים אותו מול הבית שלו".

עד נוסף במשפט הוא ארז, תושב חיפה שנפל קורבן לאלימות משפחתית: לפני 13 שנים אחיו רצח את הוריו ומת. לדבריו, "אהוד הוא דמות אב לי ולאחיי. אחרי מות ההורים, אולמרט מתפקד כבן משפחה יחיד - אהוד בלב שלי, הוא תמיד איתי, הוא נותן לנו להרגיש שאנחנו לא לבד".

מכתבו של טוני בלייר לביהמ"ש
מכתבו של טוני בלייר לביהמ"ש | צילום:
מכתבו של טוני בלייר לביהמ"ש
מכתבו של טוני בלייר לביהמ"ש | צילום:

התביעה: "הוא פגע באמון הציבור במנהיגיו, גרר אותנו לעבר מדינת עולם שלישי"

התובע אורי קורב לא השתכנע מהעדויות. לאחריהן אמר קורב לשופטים: "מדובר באישיות עם פנים רבים. הנאשם הוא איש רב פעלים שתרם רבות לחברה. כשאנו מקשיבים לעדים אנחנו שומעים את מעשי החסד, את התרומה לביטחון המדינה, אבל אנו יודעים שבתקופה שהנאשם היה ראש העירייה ושר התמ"ת הוא עשה גם דברים אחרים".

התובע אורי קורב לא השתכנע מעדויות ההגנה. הוא אמר לשופטים "הפגיעה של הנאשם חמורה וברורה. אמון הציבור במנהיגיו אחרי הפרשה לא חזר לקדמותו. התנהלות הנאשם זעזעה את כולנו. בית המשפט שומע את הקולות - כולם מושחתים. מכאן הפגיעה שפגע הנאשם - זה גורר אותנו למדרון החלקלק לכיוון מדינת עולם שלישי".

"אם הנאשם היה מביע חרטה, הוא היה עשוי לתקן את הנזק. אבל הנאשם לא מתחרט, הוא משאיר את הנזק אחריו . אני קורא לנאשם להביע חרטה. עוד לא מאוחר. מניעיו של הנאשם הם בצע כסף, רדיפה חומרית. לא מחסור או מצוקה. הוא לא נגרר, אלא הוביל את המהלכים. הנאשם הציג מצגי שווא למבקר המדינה כדי שיוכל להמשיך במעשיו הפליליים. הוא בחר בדרך השקר. העובדה שהנאשם, שהיה נבחר ציבור, מגיע לכאן עם עבר פלילי היא יוצאת דופן"‎.

בית המשפט קבע כי פסק הדין בעניינו יינתן ב-25 למאי, בעוד שלושה שבועות.