מנתחים את היחסים: מאז נודעו תוצאות הבחירות בישראל, אחד הדיונים המרכזיים בשיח הציבורי בארה"ב הם איך ייראו המשך היחסים בין שתי המדינות. בדיון שנערך היום (ראשון) באולפן של פאריד זכריה, אחד המגישים הבכירים ברשת CNN, ניסו להסביר את עומק הקרע ביחסים שבין ראש הממשלה נתניהו לבין הבית הלבן. שניים מהאמריקנים המעורים ביותר ביחסים עם המזרח התיכון טוענים כי המצב חמור ממה שנוטים לחשוב, וכי הריאיון הזועם של אובמה בנוגע לבחירות בישראל משקף את דעתו באופן מלא ולא מעיד על כעס זמני.

באולפן ישבו מרטין אינדיק, מקורבו של נשיא ארה"ב ולשעבר שליחו למו"מ בין ישראל לפלסטינים ומי ששירת כשגריר ארה"ב לישראל בזמן כהונת הנשיא קלינטון, ולצידו ישב אליוט אברהמס, האיש שפיקח על המדיניות של ארצות הברית במזרח התיכון ובהמשך היה סגן היועץ הנשיאותי לענייני בטחון לאומי תחת הנשיא בוש הבן.

אברהמס התייחס לבעיה הקיימת בקשר האישי בין אובמה לנתניהו, שעומדת מעל ההבדלים במדיניות ביניהם. "יש הבדלים משמעותיים במדיניות, אבל זה הופך לגרוע בהרבה בגלל היחסים האישיים", אמר. "זה לא חייב להיות כל כך גרוע, אנשים יכולים לא להסכים, הרי אובמה מסתדר היטב עם הרבה מאוד אנשים שאיתם יש לו מחלוקות עצומות - פוטין הוא אחד מהם. עדיין, היחסים הללו טובים מאלו שיש לו עם נתניהו, שאחרי הכל הוא מנהיג שנבחר באופן דמוקרטי. אני חושב שזה המצב החמור ביותר שראינו מזה זמן רב, בגלל שיש כאן גם גישה אישית נוראית כלפי נתניהו".   

"נתניהו הרחיק כמעט כל מנהיג עולמי"

מרטין אינדיק, שייצג את הממשל הדמוקרטי בדיון, אמר: "הייתי שגריר ארה"ב בישראל כשנתניהו היה ראש ממשלה בפעם הראשונה, כך שביליתי איתו הרבה מאוד זמן. אני חושב שבמשך השנים, ראש הממשלה נתניהו הרחיק כמעט כל מנהיג עולמי, כולל כמה מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל - אנגלה מרקל, הנשיא סרקוזי - שניהם דוגמאות טובות. אני חושב שחוסר שביעות הרצון שעכשיו התפתחה לזעם נוצרה בגלל שנתניהו אומר למנהיגים האלה שהוא זה שיעשה שלום, אבל אז הוא הולך ועושה דברים רבים שנוגדים את ההבטחות שלו".

מרטין אינדיק, ארכיון (צילום: cnn)
מרטין אינדיק, ארכיון | צילום: cnn

אינדיק ניסה להצביע על המקור ליחסים הללו. "ההתחייבות החשובה ביותר היא הפעילות בנושא ההתנחלויות שמדגישה את חוסר האמינות של ראש הממשלה", טען. "לכן יש תחושה שלכל הפחות הוא לא אמין, אבל יותר מכך, הוא הולך ועושה דברים מעצבנים, כמו למשל לארגן לעצמו נאום מול שני בתי הקונגרס, יחד עם מנהיג הרוב הרפובליקני מאחורי גבו של נשיא ארצות הברית. כך הוא מכניס לאובמה אצבע בעין".

"יש עוינות על רקע אישי בבית הלבן"

אברהמס שייצג את המפלגה הרפובליקנית התנגד לדבריו: "אני לא מסכים עם הקביעה של מרטין בנוגע לאחריות שעל כתפיו של נתניהו. אני חושב שיש כאן עניין של חוסר הסכמה בין הימין לשמאל ויש כאן עניין של עוינות על רקע אישי בבית הלבן הזה שגם אם היא קיימת, צריך למצוא דרך לעקוף אותה. מה שמפתיע כאן היא לא העובדה ששני האנשים האלה לא אוהבים אחד את השני, כי זה קורה בעולם הפוליטי, אלא המשמעות של זה".

הוא הוסיף: "מה שמפתיע היא העובדה שהבית הלבן לא מנסה לעקוף את זה אלא מעמיק את הקרע, והוא עושה כך גם מאז שנתניהו ניצח לפני כמה ימים. בבית הלבן יוצאים מגדרם כדי למצוא נושאים לריב עם נתניהו, וזה אותו נשיא שהתקשר לפוטין יום אחרי שנבחר ב-2012, לא מצא זמן כדי להתקשר לנתניהו יום אחרי שנבחר באופן דמוקרטי שלוש שנים לאחר מכן".