לצד הבעייתיות החוקתית ביוזמה שהעלו חברים בגוש הימין, ולפיה הכנסת תחוקק חוק שיוביל לבחירות ישירות לראשות הממשלה, קיימת השאלה אם ישנה באמת היתכנות פוליטית למהלך. על אף שהרעיון נחשב לקיצוני, במערכת הפוליטית יש לא מעט גורמים - ובהם גם פוליטיקאים בכירים - שחושבים כי לנוכח המציאות הכאוטית מדובר בפתרון שיש לשקול בכובד ראש.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מבחינת לוח הזמנים, עד למועד החזרת המנדט של בני גנץ לנשיא, ה-20 בנובמבר, היוזמה כלל לא על הפרק. אם לא תוקם ממשלה עד תאריך זה, תחל תקופה של 21 ימים, עד ה-11 בדצמבר, שבה 61 מתוך חברי הכנסת יוכלו לבקש מהנשיא להטיל את המשימה על נציג שהחליטו לתמוך בו - והוא יקבל 14 ימים לצורך המשימה.

בני גנץ מקבל את המנדט להרכבת הממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
יחזיר את המנדט? גנץ ממשיך במאמצים להקים ממשלה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בינתיים גנץ ממשיך במגעים שלו להקמת ממשלה, כולל פוסט מאוד לוחמני נגד נתניהו שפרסם אמש (שלישי). ואולם, אם ההערכות יתממשו והוא אכן לא יעמוד במשימה, ובהנחה שממשלת מיעוט אינה על הפרק, אנו עומדים בפני שתי אפשרויות: בחירות חדשות לכנסת, או בחירות ישירות מבלי לפזר את הכנסת.

בצל עובדה זו, אל תומכי יוזמת הבחירות הישירות מצטרף שחקן מרכזי - יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן.  האחרון נחשב לתומך נלהב של שיטת הבחירה הישירה ומשטר נשיאותי. למעשה, הוא וסיעתו הגישו עוד ב-2006 הצעת חוק בנושא זה. היום הוא אומר שישראל ביתנו פועלת לכינונה של ממשלת אחדות, אך אם זה לא יקרה: "מי שרוצה בטובת המדינה מבין שחייב להימצא פתרון אחר ממערכת בחירות שלישית".

האם בכל זאת יש סיכוי לפריצת דרך במו"מ הקואליציוני?

צוותי המשא ומתן של הליכוד ושל כחול לבן ייפגשו היום בפעם השלישית כדי לנסות ולהגיע להבנות שאולי בסופו של דבר ימנעו את מערכת הבחירות השלישית בתוך שנה. זאת תהיה הפגישה השלישית של הצוותים, כאשר הפגישות הקודמות הסתיימו ללא תוצאות ובעיקר עם האשמות הדדיות. 

לקראת הפגישה, גנץ ממשיך להצביע על נתניהו כאשם הבלעדי בכך שישראל בדרך למערכת בחירות שלישית תוך שנה. "נתניהו לא מוכן לוותר על הבלוק, נתניהו לא מוכן לוותר על החסינות", כתב יו"ר כחול לבן בפייסבוק. "נתניהו לא מוכן לדון על קווי יסוד של ממשלת אחדות". מנגד, בליכוד אומרים באופן עקבי שלנתניהו שמורה הזכות לפעול לקבלת חסינותו ולא מוכנים להתחייב על כך שלא יקדם זאת. 

פגישת צוותי המו"מ של כחול לבן והליכוד‎ (צילום: אלעד מלכה)
האשמות הדדיות: צוותי המו"מ של הליכוד וכחול לבן | צילום: אלעד מלכה

בתוך כך, סקר שקיימנו אמש העלה כי אילו היו נערכות כעת בחירות מיוחדות לראשות הממשלה, נתניהו היה מנצח בפער קטן. תוצאות הסקר העניקו יתרון של 4% לנתניהו שזכה ל40% תמיכה, אך הצביעו גם על כך שאחד מכל ארבעה ישראלים עוד לא החליט או לא מתכוון להצביע, כך שהתחרות צמודה.