מחירי הדיור: המדריך המלא לעונת המבצעים - והמלכודת שחייבים להכיר
נתוני הלמ"ס מצביעים על ירידה, אך הפער בין דירות חדשות ליד שנייה חושף תמונה מורכבת יותר: הטבות המימון מתרבות בזמן שהיזמים והקבלנים נמנעים מהורדת מחירים רשמית. מה מסתתר מאחורי המגמה הזו ומדוע הרוכשים נדרשים לזהירות מוגברת? "התחושה היא שאנחנו יכולים לבקש כל מה שנרצה - ונקבל את זה"

הנתונים הרשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שוב מספרים סיפור מרתק. לפי נתונים עדכניים שפרסמה הלמ"ס, מחירי הדירות בישראל ירדו ב-1% בין סוף אפריל 2026 לסוף מאי השנה. ירידה של אחוז בחודש היא ירידה חדה למדי, המאיצה את קצב הירידה השנתי במדד הדיור ל-2%.
עם זאת, כשבוחנים את המדד המפולח של דירות חדשות בלבד בתקופה זו, מתקבלת ירידה חודשית של 0.1% בלבד. איך אפשר להסביר פער כזה?
"גמרו את שוק היד שנייה"
שוק הדירות החדשות עמוס כיום במבצעים והטבות שמציעים הקבלנים לרוכשים, בניסיון להימנע מהורדות מחירים רשמיות. שיטת המדידה של הלמ"ס, חשוב לציין, לא מביאה בחשבון את ההטבות האלו – ומכאן הנתון של הירידה המינורית בלבד בשוק זה. עם זאת, גשם המתנות שמרעיפים בלית ברירה הקבלנים על הקונים, משפיע באופן דרמטי דווקא על שוק הדירות יד שנייה.
"במשך כמה שנים כבר, הקבלנים מנסרים את הענף שהם יושבים עליו", מסביר לירן סלע, מייסד ומנכ"ל חברת ייעוץ המשכנתאות סלע השקעות ופיננסים. "רוב רוכשי הדירות הם לא זוגות צעירים, אלא משפרי דיור, אנשים שצריכים גם למכור דירה יד שנייה. הבעיה היא שהקבלנים, עם כל המבצעים וההטבות וההלוואות שלהם, הציבו רף כל כך גבוה, שאדם פרטי שמוכר כיום דירת יד שנייה אין לו שום כלי שיווקי להציע לקונים פוטנציאליים, חוץ מהורדת מחיר.
"הקבלנים פמפמו חזק את השוק וגרמו לכל מי שמתלבט בין יד ראשונה לשנייה לרוץ לקנות דירה מקבלן, כדי לקבל הטבות מימון או מבצעים מאוד סקסיים. עכשיו אנחנו מתחילים לראות בנתונים את הבעיה שיש לאותם משפרי דיור שקנו דירה מקבלן, ולא מצליחים למכור את הדירה יד שנייה שלהם. הקבלנים גמרו את שוק היד השנייה".
לפי סלע, הקבלנים, בעיקר הגדולים שבהם, לא יכולים להרשות לעצמם ירידות מחירים משמעותיות - ולכן הם נאחזים בכל כוחם ברמות המחירים הנוכחיות . "כשקבלן רוצה ליווי בנקאי לפרויקט, הוא חייב להראות לבנק דוח אפס, כלומר: כמה עולה לו הפרויקט ומה הרווח היזמי. אם הקבלן מראה לבנק רווח יזמי של פחות מ-15%, הבנק לא יאשר את הליווי. אם הקבלן יוריד מחירים בהמשך הדרך, נאמר על דוח אפס שהוצג לפני 4-5 שנים, הבנק יעדכן בספרים נקודה אדומה לצד שמו של אותו קבלן. זה יפגע בו בליווי הבנקאי הבא של הקבלן, הוא יהיה בסיכון גבוה. הקבלנים מעדיפים שהפגיעה תצטבר בהוצאות המימון, נתון שהבנק בדרך כלל לא רואה".

ההפתעה האמיתית היא שקוני הדירות מקבלן משתפים פעולה עם הקבלנים, במיזוג מופלא של אינטרסים. סלע: "לקונים דווקא יש אינטרס ששווי הדירה בספרים יהיה יותר גבוה, בגלל המשכנתא. אם הם מקבלים הטבות קבלן בשווי של 300-400 אלף שקל, כמעט 10%-15% מערך הדירה, עדיף להם שסכום הרכישה יהיה גבוה כי הבנק ייתן להם מימון בנקאי גבוה יותר. הם מעדיפים לקבל את המחיר הגבוה בחוזה, ואת הטבת הקבלן בדלת האחורית".
ומה עומד בבסיס הלחץ של מוכרי הדירות שנייה? קודם כל, הצורך לממן את הדירה החדשה מקבלן. אבל, גם מוכר שיצטייד מבעוד מועד במשכנתא או הלוואת גישור יודע שזו רק תחילת הצרות שלו: המדינה מעניקה פטור ממס רכישה, כ-8% ממחיר הדירה, על רכישת דירה שנייה, כל עוד הקונה מתחייב למכור את הדירה הראשונה שלו בתוך שנה עד שנה ורבע ממועד הקנייה.
סלע: "אם הקונה המסכן לא מצליח למכור את הדירה הישנה שלו, אין לו כסף להשלים את העסקה מהקבלן והוא נדרש לשלם 8% ממחיר הדירה החדשה כי הלך לו הפטור. זו תאונה כפולה מבחינתו. אנשים במצב הזה בדרך כלל ינסו למכור את הדירה יד שנייה שלהם בכל מחיר. יותר זול מבחינתם להוריד 100-200 אלף שקל במחיר הדירה, מאשר לאבד את הפטור על מס רכישה ולשלם 8% ממחיר הדירה החדשה. ועוד לא דיברנו בשוק היד שנייה על דירות ישנות ללא ממ"ד, שלהן בכלל אין ביקוש. כל הבעיות האלו מתחילות להשתקף עכשיו גם בנתוני הלמ"ס. ולהערכתי, המצב רק יילך ויחמיר".
"שמעת על דירות מולבשות?"
בעוד ששוק הדירות יד שנייה נמצא בעיצומה של מה שנראה כנפילה די חופשית, שוק הדירות מקבלן מחזיק מעמד כאמור בעיקר בזכות הטבות, הנחות ומבצעים שמרעיפים הקבלנים על הקונים.
"ההטבות שמציעים הקבלנים עברו אבולוציה", אומר זוהר שריקי, שותף ומנהל מרחב ירושלים בחברת מאגמה שיווק נדל"ן. "אם עד לא מזמן דיברו על הנחות מדף, היום זה כבר עבר לעולמות של הנדסה פיננסית, שבהם מציעים כל מיני עסקאות שהיזם לא צריך דה פקטו לרשום אותן על הנייר. הרוכשים מקבלים הנחות שמגיעות לסכומים של עד 300 אלף שקל בסבסוד. אם זה דרך הלוואות קבלן, אם זה דרך הלוואות בלון של הקבלן בריבית אפס, הם יודעים כיום לתת חבילות משלימות. לא מזמן ראיתי קבלן שהציע שתי חניות במקום אחת. חנייה באזורים טובים זה 200 אלף שקל - והקבלן לא חותך במחיר הדירה".
שריקי מזכיר גם את מודל הדירה בליסינג, שהפך למבוקש מאוד בחודשים האחרונים. איך זה עובד? במקום לקנות דירה או לשכור אותה בהסכם שכירות רגיל, הקונים חותמים על הסכם ארוך טווח שמשלב מאפיינים של שכירות וליסינג, עם תשלום חודשי קבוע ואפשרות לרכוש את הדירה, להאריך את החוזה או לעזוב בסיום התקופה. כל זאת, עם מקדמה נמוכה באופן משמעותי מההון העצמי הנדרש למשכנתא רגילה.
שריקי: "אנחנו גם נותנים באחד הפרויקטים שלנו אפשרות לשכור את הדירה החדשה ולגור בה עד שהקונה מצליח למכור את הדירה הישנה שלו. זה מאוד נוח לקונים שתקועים עם דירת היד שנייה, רוצים להרגיש איך זה לגור בדירה החדשה וצריכים זמן לארגן כסף לרכישה.
"יש לנו גם פרויקטים שבהם אנחנו מציעים לקונים דירות מולבשות. שמעת על דירות מולבשות? אלו דירות מעוצבות ומאובזרות, לדוגמה עם סלון, ציוד מטבח, מקרר, מיטות, ארונות ועוד. אנחנו למעשה פוטרים את הקונים מההוצאות הנלוות, שיכולות להיות גבוהות מאוד בדירות חדשות. על הדרך אנחנו קורצים לקהל האמריקאי שלנו, בעיקר בירושלים, שלא רוצה להתחיל להסתבך בקניות. הרעיון זה לא לחתוך במחיר, אבל כן לתת כל מיני הצעות ערך שבעצם שוות הרבה כסף ללקוחות".
אם זה עולה הרבה כסף, איך היזמים סופגים את העלויות?
"היזמים קונים הכל בחבילות וזה עולה להם משמעותית פחות מאשר ללקוח פרטי, אולי 40% פחות. וזה עובד: הקונים הולכים על ההזדמנות לעבור כבר עכשיו לדירה חדשה, ולקבל זמן למכור את הדירה הישנה שלהם בשקט".

הצד האפל של ההטבות
לעליזה סולימני, יועצת משכנתאות בקפטן קרדיט, חשוב להזהיר את רוכשי הדירות, בעיקר את הזוגות הצעירים שביניהם, שעשויים לדבריה להתפתות בקלות להטבות מימון כמו דירה בליסינג. "לפני שבוחרים בהטבות כאלו", היא מסבירה, "נדרש תכנון והתאמה אישית למקרה הספציפי של כל רוכשים. רכישת דירה, במיוחד לנוכח יוקר הדיור ויוקר המחייה הנוכחי, היא עסקה כלכלית גדולה חשובה. לא פעם אני נתקלת במשפחות שהתחייבו לנכסים ללא תכנון נכון ומגיעות למשכנתא ללא יכולת לעמוד בהתחייבויות, ואף נתקלות בסירוב מהבנקים. בתרחיש הזה הן נאלצות לקחת אשראי בכל מחיר ומשלמות ריביות גבוהות מאוד.
לפי סולימני, רוכשי הדירות חייבים לוודא כי יעמדו בהחזר החודשי של המשכנתא ואף להוסיף לו 5% ליתר ביטחון למקרה של עליות ריביות או הצמדות כאלו ואחרות. "גישה כזו, עם התאמה של המשכנתא לאורח החיים ולצרכים הספציפיים של כל רוכש וכן הסתכלות ארוכת טווח, תאפשר לחסוך עשרות ואף מאות אלפי שקלים", היא אומרת.

מצעד האזהרות, החשוב ללא ספק, נמשך עם מהנדס הבניין שון זקוטו, מנכ"ל פ.א.ר הנדסה. "מאחורי מבצעי המימון של הקבלנים", הוא מגלה," מסתתרת מציאות הנדסית בשטח שהרוכשים חייבים להכיר. כשקבלן מעניק הטבה של מאות אלפי שקלים, בין אם זו דירה בליסינג, סבסוד או חבילת שדרוגים, משהו במוטיבציה ובקצב של אתר הבנייה משתנה".
מה משתנה?
"מניסיוני בהנדסת בנייה ופיקוח על פרויקטים, יש כמה פינות הנדסיות שחובה לבדוק כשקונים דירה במבצע כזה. קודם כל, אנחנו מדברים על סכנת חיתוך פינות באיכות הביצוע. כשהיזמים שוחקים את שולי הרווח שלהם דרך הטבות אגרסיביות, הלחץ מתגלגל ישירות לקבלני הביצוע בשטח. הסכנה היא ניסיונות חיסכון בחומרי גלם, בעובי איטומים או בעבודה עם קבלני משנה פחות מיומנים. לקונים אני מציע לא להסתפק בהבטחות, לדרוש לראות תו תקן החומרים. ודאו שיש פיקוח הנדסי צמוד ואל תוותרו על בדיקה הנדסית עצמאית (בדק בית) לפני המסירה".
למה עוד חשוב לשים לב?
"במבצעי שדרוג מפרט יש במקרים רבים מלכודת תכנונית. קבלנים רבים מציעים 'שדרוגי מפרט' - מטבחים, מיזוג, אלומיניום, סניטריה - כחלק מההטבה. מבחינה הנדסית, שדרוג בשלב התכנון עדיף בהרבה על פירוק ובנייה מחדש בדירה מוכנה. אם השדרוג לא מעוגן מראש במפרט הטכני לפי חוק המכר ובתוכניות השרטוט (אינסטלציה, חשמל, מיזוג), תשלמו על זה ביוקר בהמשך בשינויי דיירים.
"חשוב לשים לב גם לקצב ההתקדמות ההנדסי מול לוח התשלומים. כשמבצעי המימון דוחים את תזרימי המזומנים של הקבלן לשלבים מאוחרים, אתרי בנייה רבים עלולים להאט קצב. טיפ פרקטי: לפני החתימה, בצעו סיור באתר הבנייה. בדקו באיזה שלב הנדסי הפרויקט נמצא (ביסוס, שלד, מערכות או גמר) והאם לוח הזמנים במסירה ריאלי ביחס לקצב העבודה בפועל. בשורה התחתונה, הטבה שיווקית שווה משהו רק אם בסופה אתם מקבלים מפתח לדירה איכותית, שנבנתה ללא פשרות הנדסיות ונמסרה בזמן".

גם לעו"ד דוד בסידן, מומחה למשפט אזרחי-מסחרי ועסקאות נדל"ן, יש כמה מילות אזהרה לרוכשי הדירות - והפעם מדובר במלכודות משפטיות, שרבים כלל לא מודעים לקיומן.
בסידן: "הנתונים הרשמיים, שמראים ירידה מינורית במחירי הדירות, פשוט לא משקפים את המציאות בשטח. כשאנחנו בוחנים את העסקאות בחוזים שנחתמים כיום, הקבלנים לא מורידים את מחיר המחירון הנקוב, אבל מעניקים מעטפת של 'הטבות מימון' בשווי מאות אלפי שקלים. הטבת 'דירה בליסינג', פטור ממדד, סבסוד משכנתאות או מבצעי 20/80 ללא ריבית - בפועל, מדובר בהנחות אפקטיביות קשיחות במחיר הדירה".
מה הבעיה עם זה?
"מנקודת ראות משפטית, מה שנראה כמו מבצע שיווקי נוצץ טומן בחובו סיכונים משפטיים ופיננסיים משמעותיים שהרוכשים חייבים להביא בחשבון. למשל, מלכודת הערכות השווי והמשכנתא: הבנק ורשות המסים בוחנים את העסקה לפי השווי הכלכלי האמיתי שלה. אם השמאי מטעם הבנק יפחית את שווי הדירה בשל גילום ההטבות, הרוכש עלול לגלות ברגע האחרון שאחוז המימון שהוא מקבל מהבנק נמוך ממה שתכנן, מה שייצור חור תזרימי מסוכן. מעבר לכך, אם יש פער בין המחיר הרשמי בחוזה לבין השווי הכלכלי של הדירה כולל 'המתנות', רשויות המס עשויות להתערב. תסבוכת משפטית סביב שווי העסקה האמיתי יכולה לגרור חיובי מס לא צפויים".
מה עוד?
"יש עניין החוסן הפיננסי של היזם. מבצעי מימון אגרסיביים כמו 'דירה בליסינג' גורמים לכך שהקבלן דוחה את תזרימי המזומנים שלו לשלבים מאוחרים מאוד. מניסיוני, חשוב לוודא היטב את חוסנו הכלכלי של היזם, לוודא שמנגנון הערבויות לפי חוק המכר אטום, ושדחיית התשלומים לא תיצור חשיפה לקונים אם הפרויקט ייקלע לקשיים".
והשורה המשפטית התחתונה? עו"ד בסידן: "המבצעים של היום הם הזדמנות מצוינת לקנות במחיר ריאלי נמוך יותר, אך חובה לתרגם אותם לנוסח משפטי מדויק בחוזה המכר, כזה שמגן על הרוכש מפני הפתעות מול הבנקים, מול מיסוי מקרקעין ומול היזם עצמו".

"קבוצות הרוכשים חוגגות"
שוק הדירות החדשות כיום הוא ללא ספק שוק של קונים, שבו המוכרים (הקבלנים) מטפסים על כל הקירות כדי למכור ללא הנחות רשמיות. ומה חזק יותר מקונה מחוזר אחד בימים אלה? קבוצות גדולות של קונים מחוזרים. זה בדיוק התחום בו מתמקד יהב פרוינד, הבעלים של קפטן אינווסט, חברת ליווי המשקיעים בנדל"ן.
"אנחנו מאגדים קבוצות של רוכשים ונותנים להם תנאים טובים יותר מהמבצעים שהקבלנים מציעים לקהל הרחב", הוא מסביר. "זו לא קבוצת רכישה, כי כל אחד מהקונים שלנו חותם באופן פרטני מול היזם, אבל הם כן נהנים מכוח הקבוצה. יש היום לא מעט מבצעים שנשמעים מאוד מאוד אטרקטיביים, אבל כשמפרקים אותם לגורמים, מבינים שהטבה שלהם לא כזו גדולה".
תן כמה דוגמאות.
"יש לדוגמה יזמים שמציעים מבצעי 20-80 על דירות כמעט מוכנות. כלומר, אתה משלם עכשיו 20%, מקבל את המפתח אחרי חצי שנה ודוחה את תשלום ה-80% עוד שלוש שנים. זה נשמע וואו, אבל כשמנסים לכמת מה ההטבה כאן, מגיעים למשהו כמו 120 אלף שקל על דירה בשווי 2 מיליון, כלומר: 6% הנחה.
"יש גם דוגמאות קיצוניות יותר, למשל חברה יזמית שעשתה הגרלה על דירה בפרויקט של כ-100 רוכשי דירות. מדובר בדירה ששווה 3 מיליון שקל ונכון שיהיה רוכש אחד שיזכה בה ומבחינתנו זו הטבה עצומה, אבל גם הרוכש הזה יצטרך להוסיף מיסים ועלויות נלוות. כלומר, על 3 מיליון שקל הוא יצטרך להוציא מהכיס איזה חצי מיליון - וכל שאר הרוכשים בפרויקט לא מקבלים כלום.
"דווקא בהטבות כאלו הישראלים נוטים ליפול. ראיתי גם הטבות של כרטיס טיסה למונדיאל או כרטיס לתאילנד - יש אנשים שמסתנוורים גם מזה. אחד היזמים עשה ממש מכירה פומבית על הדירות. זה נשמע ממש טוב, גם אני התלהבתי לרגע, אבל אז נכנסתי לאותיות הקטנות וגיליתי שמחיר המינימום במכרז לא רחוק ממחיר השוק, בערך 10% ממנו. להרים על זה קמפיין שלם נראה ממש מוגזם".

פרוינד מסביר שהיזמים הגדולים, שיש להם גב כלכלי רחב יחסית, יעשו כמעט הכל כדי לא להוריד במחיר הרשמי "לא רק בגלל הבנקים, אלא גם ואולי בעיקר מול הלקוחות שלהם. הורדת מחיר היא הודאה בכישלון, שיוצרת תחושות החמצה קשות אצל לקוחות שכבר קנו דירה בפרויקט. זה משהו שהקבלנים מאוד מנסים להימנע ממנו - ומכאן כל המבצעים".
החברה שלך נהנית כיום מיתרון כפול: יתרון הגודל לקבוצות ומצב השוק, שמייצר המון הזדמנויות.
"ממש ככה. אני לא זוכר תקופה כמו היום בשוק הדיור. בכל המשברים הקודמים, תמיד הייתה תחושה שיש מועד סיום, שיודעים מה צריך לקרות כדי לסיים את המשבר. עכשיו המצב שונה, כי הריבית כבר ירדה שלוש פעמים והמלחמה לכאורה הסתיימה - אז למה בעצם מחכים בשוק הנדל"ן? למה השוק לא מתעורר? בינתיים, לא מעט קונים מחכים, הם חוששים או מעריכים שזו אולי רק ההתחלה של ירידת המחירים. אבל, גם זה הימור, כי אף אחד לא יודיע בחדשות: 'אוקיי, מעכשיו מחירי הדירות חוזרים לעלות'. זה פשוט יקרה יום אחד ומי שלא קונה בתקופה שבה קבלנים רבים במצוקה, עלול לפספס הזדמנויות מעולות. קבוצות הרוכשים ממש חוגגות עכשיו. מול היזמים הקטנים והבינוניים, התחושה היא שאנחנו יכולים לבקש כל מה שרק נרצה - ונקבל את זה".
