התמונות הקשות מהאסון בטורקיה ובסוריה לימדו את הישראלים מה עלול לקרות לבניינים שנבנו בארץ לפני שנות ה-80', ביום שתכה כאן רעידת אדמה. מנתונים המתפרסים כאן לראשונה, עולה כי הביקוש להשכרת דירות בשיכונים במרכז הארץ ירד בשבוע האחרון בחדות על רקע האסון.

מנתוני מרכז הבנייה הישראלי, עולה כי הביקוש להשכרת דירות בשיכונים במרכז הארץ ירד בשבוע האחרון ביותר מ-30% על רקע אסון רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה. המרכז דיווח כי הנתונים נאספו מ-10 משרדי תיווך מובילים במרכז הארץ, שם העידו הרוכשים על חשש מקניית דירות שנבנו לפני שנות ה-80 ושאינן עומדות בתקן להתמודדות עם רעידות אדמה.

 "זו פעם ראשונה בהיסטוריה של ישראל שאנו רואים מגמה כזו", אמר ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי. יחד עם אבי קורש, מנכ״ל קבוצת ׳רימקס מקצוענים׳ הם הובילו סקר הבודק האם הציבור שינה את עמדתו כלפי שוק השכירות בבניינים שנבנו לפני שנות ה-80. "המגמה נרשמת ברבות מערי מרכז הארץ ביניהן למשל תל אביב, קריית אונו, נתניה וחדרה. זיהינו גם ירידה בביקוש לשכור דירה בשיכונים".

סרבני פינוי בינוי ייכנעו? 

מניין ההרוגים באסון רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה טיפס ליותר מ-33 אלף איש וזהו האסון הקטלני ביותר בטורקיה מאז רעידת האדמה של 1939. על פי ניתוח היסטורי, מכה בישראל רעידת אדמה חזקה מדי 200-100 שנה והרעידה המשמעותית האחרונה התרחשה בשנת 1927. בעוד מבנים שנבנו מאז מלחמת המפרץ ומכילים ממ"דים נחשבים לבטוחים ביותר, יתר המבנים בישראל צפויים לספוג נזק משמעותי. הנזק יהיה קשה במיוחד במבנים שנבנו לפני שנות ה-80 אז נכנס לתוקפו התקן הססמי (להתמודדות עם רעידות אדמה) בגרסאותיו הקודמות.

"בעלי הדירות בשיכונים מבינים היום כי רוכשי דירות כבר לא ירצו לרכוש מהם את אותן דירות ומשכירים לא יתעניינו בהשכרתם"

 "בתים ישנים משנות ה-40 עדיין עומדים על תילם ברמת גן, בני ברק וערים נוספות", הסביר רולס, "אין סיכוי שהם יעמדו ברעידת אדמה ומבנים רבים נוספים גם לא ישארו כפי שהיו. הסקירה שלנו העלתה כי הדירות המכילות ממ"ד, אלו שנבנו לאחר מלחמת המפרץ, הן היום המבוקשות ביותר. הממ"ד אינו רק מרחב בטוח כשלעצמו, אלא הוא מחזק את המבנה כולו. כשתהיה רעידת אדמה, חדרי הבטון לאורך הבניין כולו, יחד עם חדרי מדרגות מבטון וקונסטרוקציה מתאימה, מקנים עמידות משמעותית לבניין".

ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי (צילום: דויד סקורי)
ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי | צילום: דויד סקורי

לחשש הרוכשים מרעידות אדמה עשויה להיות השפעה על דפוסי ההתנהגות של שוק הנדל"ן הישראלי בשנים הקרובות. צוות עבודה שכונס במרכז הבנייה הישראלי העריך כי אסון רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה יזרז בעלי דירות בשיכונים שאינם גרים בדירה להצטרף לפרויקטים של פינוי בינוי. "אסון רעידת האדמה הוא מאיץ משמעותי לפרויקטים בתחום הפינוי בינוי", סבור רולס, "בעלי הדירות בשיכונים מבינים היום כי רוכשי דירות כבר לא ירצו לרכוש מהם את אותן דירות ומשכירים לא יתעניינו בהשכרתם, ללא עמידה בתקני ההתמודדות עם רעידות אדמה".