מחירי הדירות בישראל ממשיכים לזנק, כאשר על פי הלמ"ס מדד מחירי הדיור עלה בשנה האחרונה ב-5.6 אחוז במצטבר כשישראל שברה שיא והפכה לראשונה בעולם בכמות המשכורות שנדרשות לרכישת דירה - לא פחות מ-170. הביקורת מופנית בעיקר למדיניות הממשלה, אלא שסקר חדש מלמד שדווקא האזרחים מייקרים לעצמם את מחירי הדירות באופן משמעותי.

על פי הסקר, כ-50 אחוז מהישראלים שרכשו דירה חדשה מקבלן לא מסתפקים בסטנדרט, הנחשב לגבוה מאוד בשנים האחרונות, ובוחרים לשדרג את הדירה. בין השדרוגים הנפוצים החלפת המטבח, ריצוף חדש, חיפויים ועוד. "הנתונים מראים כי למרות השנה המאתגרת של קורונה, הביקושים לדירות חדשות לא רק שלא נפגעו אלא התחזקו", אמרה קרן ביטון, מנכ"לית הומקונקס. "ראינו במיוחד שהישראלים גם השנה הוציאו סכומים משמעותיים על שדרוגים".

מדובר בתוספת משמעותית למחירי הדירות שנעה בין 50 ל-150 אלף שקלים. בהתחשב בעובדה שמחירה של דירת 3 חדרים חדשה מקבלן בשנת 2020, עומד על כ-1.3 מיליון שקל (1.7 בתל אביב) ומחיר דירת 4 חדרים עומד בממוצע על 1.6 מיליון שקל, הרי שמדובר בתוספת משמעותית, שלרוכשים לא תמיד יש את ההון הנדרש עבורה. "אחד מכל שני ישראלים, שרכשו דירה מקבלן, בוחר לשדרג את הדירה", אמר אמיר בר און מומחה לנדל"ן ושיווק דירות. "הרוב המכריע הם רוכשים שלקחו משכנתה גדולה כדי לרכוש את הבית הראשון שלהם".

"הרוכשים משלמים על השדרוג הזה בריבית גבוהה משום שאצל רובם הכסף מגיע על חשבון המשכנתה שלקחו או שבמקרה יותר גרוע, הם לוקחים עוד הלוואה כדי לממן את שדרוג הדירה", מסביר בר און. "אין בעיה אם לרוכש יש את הכסף הנדרש לשדרוג, אך למרבית הרוכשים אין את הסכום".

בר און מדגיש שגם הסטנדרט בדירות הקבלן עלה בשנים האחרונות והוא גבוה במיוחד ולכן שדרוג הבית אינו הכרחי. "מצד אחד אנשים בוכים שאין להם כסף לקנות בית ומהצד השני הם משדרגים את הדירה שרכשו למרות שאין להם כסף – מדובר במהלך מאוד לא חכם".