"קניתי את הדירה במרץ, ידעתי שאני צריך לקבל אותה סביב אוגוסט ובחלומות הכי שחורים שלי לא חשבתי שאצטרך להוסיף עשרות אלפי שקלים למחיר הדירה שגם ככה היה יקר". הסיפור של ליאור שקנה דירה בתל אביב מוכר לרוכשים רבים של דירות מקבלן. סוגרים על מחיר ובסוף הבנייה שעשויה להימשך 4 שנים, הם נדרשים לשלם תוספת על תשומות הבנייה שיכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים. בעוד ארבעה ימים יתפרסם המדד לחודש אוגוסט. מה זה מדד תשומות הבנייה? ממה הוא מושפע? ואיך לוודא שלא תופתעו.

השנה, בשל משבר הקורונה, המחירים בכלל ומדד התשומות בפרט עלו באופן משמעותי. "זה היה הזיה", מספר ליאור ל-Business. "המחירים זינקו בחצי שנה הזו באופן מטורף. כשאני קניתי את הדירה הבניין כבר עמד. השימוש בחומרי בנייה היה מינורי. הקונים משלמים מס הזוי – הרבה מעבר למחיר שגם ככה מזנק".

 אז קודם כל, מהו בכלל מדד תשומות הבנייה?

 מדד תשומות הבנייה משקף את מחירי הבנייה של הקבלנים והוא מתפרסם ב-15 בכל חודש במקביל למדד המחירים לצרכן. ברוב המקרים, הקבלן מצמיד את התשלומים למדד התשומות, כך שאם המדד עולה, הסכום שהקונה צריך לשלם לקבלן עולה בהתאם. העלייה במחיר היא כמובן רק על הסכומים שלא שולמו, כך שאם רכשתם דירה בשני מיליון שקלים ושילמתם חצי, המדד ישפיע על מיליון השקלים שנותרו - ומדובר בסכומים גדולים – אם החוב עמד על מיליון שקלים, והמדד עלה באחוז -  אז החוב על מיליון שקל יקפוץ ב-10 אלף שקל בחודש אחד. 

ירון ספקטור כלכלן ושמאי מקרקעין מעריך שמדד התשומות יעלה עד סוף השנה בכ-3 אחוז. "אנו חווים עליית מחירים, שחלק ממנו הוא תשומות הבנייה", אמר ל-Business. "הבטון מתייקר, הברזל מתייקר ויש חוסר כרוני של כוח אדם והממשלה לא מאשרת מספיק פועלים זרים".

רוב הקבלנים מצמידים את כל המחיר למדד, למרות שבפועל מחיר הקרקע שמגולם בתוך המחיר הכולל לא מושפע מעליית המחירים. "אפשר לנסות להתווכח על ההצמדה ואפשר לנסות להתווכח שההצמדה תהיה רק על 60 אחוז מהדירה כי הקרקע לא כפופה לתשומות", מסביר ספקטור וממליץ לנסות לשלם את מלוא הסכום הכי מהר שאפשר. "אבל בשוק של היום יהיה קשה להתווכח. שווה לנסות להקדים את המשכנתה ולנסות לשלם את מחיר הדירה מהר יותר. כי הריבית על ההלוואה נמוכה יותר מאשר התוספת על תשומות הבנייה".

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ומנכ"ל קבוצת מזרחי ובניו, קורא לממשלה להפחית את הבירוקרטיה. "הבירוקרטיה קשה מאוד", אמר ל-Business. "קונים קרקע ולוקח שלוש שנים לקבלת ההיתר. דירה בגוש דן מתייקרת ב-200 אלף שקל בשלוש שנים. וכשהבניין עומד לוקח חצי שנה לקבל טופס 4". 

"חומרי הגלם בכל העולם התייקרו ב-30 אחוז", הוסיף מזרחי. "רוב המוצרים מגיעים מחו"ל וההובלה הימית התייקרה מאוד: אם קונטיינר היה עולה 200 דולר, היום הוא כבר הגיע ל-19 אלף דולר - 900 אחוז התייקרות בהובלה.  אני מקווה שמחירי הייבוא וההובלה קצת ירדו כי זה לא יכול להחזיק מים".

המחירים ימשיכו לעלות - גם בחודשים הקרובים

משבר הקורונה הוביל לעלייה חדה במחירי חומרי הגלם בכלל ובחומרים המשמשים לתעשייה ולבניה בפרט (ברזל, אלומיניום, נחושת, עץ, זכוכית ועוד) עליות מחירים אלה נובעות מהשפעות צולבות הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש לסחורות – בצד ההיצע קיים מחסור עולמי במגוון סחורות, שנובע בעיקר משיבושים בשרשראות האספקה במדינות ייצור, בצל השפעת משבר הקורונה, התחלואה והמגבלות במדינות השונות, אשר הובילו לתפוקה והיצע נמוכים. 

היבואנים מסבירים שמפעלי ייצור שונים באירופה ניצלו את תקופת הקורונה כדי לבצע עבודות תחזוקה בציוד ובמכונות, חלקם טרם סיימו את התהליך ועוד לא שבו לפעילות מלאה, דבר אשר משפיע על המחסור בהיצע ובכך גם על מחירי הסחורות. אל מול ההיצע הפוחת חלה עלייה בביקושים לסחורות ולמוצרי צריכה שונים בקרב מדינות המתאוששות מהמשבר, המנסות לחזור לשגרה מסוימת, בראשן הכלכלות הגדולות ארה"ב וסין, וכן מדינות נוספות, בהן עלה הביקוש למכוניות, מוצרי אלקטרוניקה, חומרי בניין ועוד. 

על פי ניתוח תמונת מצב המשק של דן אנד ברדסטריט (d&b) הצפי הוא שהמחירים ימשיכו לעלות, התאוששות הפעילות הכלכלית במשק והעלייה במחירי חומרי הגלם יובילו להתייקרות המוצרים גם במהלך המחצית השנייה של שנת 2021.  

לעלייה במחירי חומרי הגלם השפעה הן על העסקים המקומיים והן על הצרכנים בישראל:  מפעלי תעשייה הצורכים חומרי גלם, כמו גם יבואני סחורות, החלו בהעלאת מחירי המוצרים על מנת לשמור על הרווח, ומי שמשלם בסופו של דבר את המחיר הם הצרכנים הסופיים שסופגים את עליית המחירים. 

עליית המחירים כבר מורגשת בכיס של הצרכן הישראלי, שנפגע ממנה באופן ישיר. כך למשל, מדד המחירים לצרכן עלה במחצית הראשונה לשנת 2021 ב-1.5 אחוז, בדגש על מוצרי מזון וטקסטיל שמחירם עלה. מדד תשומות הבניה, המושפע ממחירי חומרי הגלם לבנייה, עלה במצטבר בכ-3.4 אחוז במחצית הראשונה לשנת 2021 שמשמעותה - עלייה של עשרות אלפי שקלים במחירי הדירות בישראל. 

מחירי המתכות עלו והשפיעו על המחיר בענפים שונים

 העיכובים בשרשראות האספקה בעקבות משבר הקורונה מחד והעלייה בביקוש מאידך הובילה להתייקרות של מוצרי המתכת השונים. השימוש הגובר ברכבים חשמליים ברחבי העולם תרמו לביקוש למתכות לייצור סוללות וכלי רכב. הפח משמש תעשיות שונות – החל מייצור מוצרי אלקטרוניקה, מעבדים למחשב ועד לייצור מארזים לשימורים בענף המזון. עליית מחירי הפח גוררת עמה עליית מחירים משמעותית במגוון ענפים. נכון ליולי 2021,  מחיר טון מעוקב של פח נאמד בכ-32,000 דולר, עלייה של יותר מ-80% בשנה, ושל כ-50 אחוז מתחילת שנת 2021. 

גם הנחושת אופיינה בעליית מחירים משמעותית. הנחושת משמשת לייצור מוצרים שונים אשר משמשים את ענפי הבנייה והתעשייה, בהם צינורות נחושת, מוליכי חשמל, מנועים, מעגלים מודפסים, שנאים ועוד. לנחושת היה ביקוש גבוה במהלך השנה האחרונה וזאת במקביל להגבלת כושר הייצור תחת משבר הקורונה, אשר גרם לעלייה משמעותית במחירה. נכון ליולי 2021 מחיר הנחושת, הנסחרת בבורסת המתכות של לונדון, נאמד ביחס של כ-4.33 דולר לפאונד, עליה של כ-50 אחוז תוך כשנה ושל קרוב ל-30 אחוז מתחילת שנת 2021.

מחיר הפלדה, הנסחרת בעיקר בבורסות בשנגחאי ובלונדון, האמיר אף הוא ונכון ליולי 2021 נאמד בקרוב ל-5,000 יואן סיני לטון פלדה. מחיר זה משקף עליה של כ-25 אחוז לעומת יולי אשתקד. בחודשיים האחרונים מחיר הפלדה ירד,  לאחר שבמאי הגיע לשיא של קרוב ל-6,000 יואן סיני לטון. הפלדה משמשת לייצור מכולות, מכוניות, גשרים, כלי עבודה ועוד.

העלייה במחיר האנרגיה

גורם נוסף שמשפיע באופן משמעותי על המחירים, הוא מחירי האנרגיה, שעלו גם הם. הנפט התייקר באופן משמעותי במהלך השנה, מה שמוביל להתייקרות במחירי הדלק ובעלות הובלת הסחורות. הנפט גם משמש תעשיות ייצור שונות, למשל בענפי הפלסטיק והגומי מתבססים על תעשיית הפטרוכימיה לייצור המוצרים. נכון ליולי 2021 מחיר חבית נפט נאמד בכ-75 דולר, לעומת מחיר של כ-48 דולר לחבית ביולי אשתקד וכ-55 דולר בתחילת שנת 2021. בסך הכל מתחילת שנת 2021 עלה מחירה של חבית נפט בכ-36 אחוז.

 התעשיינים המקומיים מדווחים על עלייה בביקוש למוצרי תעשייה בישראל עם התאוששות המשק, אך במקביל הם מתמודדים עם עלייה דרמטית בעלויות הייצור. לפי הערכת d&b, רמת הסיכון לתעשייה המסורתית בתחום הבנייה עלתה בשבועות האחרונים בשיעור של 3-5 אחוז. עסקים מענפים אלה שאינם ניחנים באיתנות פיננסית ובעודפי נזילות, עלולים להיקלע לקשיים, מגמה שהחלה בשבועות האחרונים.  

 קבלני ביצוע וקבלני אלומיניום ומתכת המהווים בפרויקטי בניה כקבלני משנה עבור היזם נמצאים בסיכון מוגבר כתוצאה מתמחור הפרויקט בראשיתו, במידה ולא חזו את עליית מחירי חומרי הגלם ולא גדרו את עצמם בהסכם ההתקשרות מול היזם.