רק לפני שנה סולאראדג' הפתיעה את השווקים לטובה כשפרסמה תחזית הכנסות של יותר מ-800 מיליון דולר לרבעון האחרון של 2022. אז, זינק מחיר המנייה ליותר מ-320 דולר ואילו היום הוא עומד על פחות ממחצית מכך, מתחת ל-160 דולר. ב-1 באוגוסט החברה איכזבה את האנליסטים בוול סטריט ודיווחה על הכנסות צפויות נמוכות מהמצופה ברבעון השלישי של 2023. מאז, הספיקה מניית סולאראדג' לצנוח ביותר מ-30% והשווי של החברה ירד מתחת ל-9 מיליארד דולר. 

תחזית ההכנסות של סולאראדג' לרבעון הנוכחי היא בין 880 ל-920 מיליון דולר עם אחוז רווח מהסגמנט הסולארי של בין 30% ל-33%. תחזית זו נמוכה משמעותית מהערכות האנליסטים שדיברו על 1.05 מיליארד דולר. היא גם נמוכה מהרבעון הקודם, התוצאות ברבעון השני השנה דווקא עברו את הציפיות והגיעו לכ-990 מיליון דולר, עם אחוז רווח מהסגמנט הסולארי של החברה שהגיע כמעט ל-35%. ההון של החברה בניכוי חוב ירד ברבעון השני לכ-850 מיליון דולק לעומת כמיליארד דולר בתום הרבעון הראשון השנה. 

 "אין הורדת מחירים, נמקד את ההוצאות בהזדמנויות צמיחה"

 נראה שהירידה לא מטלטלת את הנהלת סולאראדג'. "אין סיבה להוריד מחירים", אומר רונן פייר, סמנכ"ל הכספים של החברה, בהתייחס לממירי הזרם הישר שהיא מייצרת. מחירם של הפאנלים הסולאריים והסולולות דווקא יורד משמעותית בעת האחרונה, אולם בסולאראדג' לא ינקטו בצעד דומה. "אפילו הלקוחות לא לוחצים עליי להוריד מחירים. מה שכואב להם עכשיו הוא התזרים ולא המחיר. מפיצים מבקשים את עזרתנו בתנאי התשלום כי קצת קשה להם עכשיו והארכנו את תנאי התשלום בחלק מהמקומות". 

רונן פייר, סולאראדג' (צילום: סולאראדג')
"אירופה עדיין צומחת". פייר | צילום: סולאראדג'

 

"אין צעדי התייעלות או קיצוץ, החברה עדיין צומחת", טוען פייר. "בכל זאת החברה מסתכלת על תחזיות הצמיחה ומתאימה את ההוצאות. יכול להיות שנתרחב פחות מהר משצפו ונמקד את ההוצאה שלנו על מכירות במקומות שיש בהם הזדמנות לצמיחה. בוודאות ההשקעה במחקר ופיתוח לא תיפגע, זו הליבה של חברת טכנולוגיה וזה הזמן להשקיע במחקר ופיתוח". 

בלימה בשוק הסולארי בארה"ב, חשש שמפיצים יפשטו רגל

ניתוח של התמורות בהכנסות החברה ברבעון הקודם והמוצלח, יכול ללמד אותנו מה השתבש ברבעון השלישי. ברבעון השני צמחו הכנסות החברה מהתחום הסולארי באירופה ב-19% ואילו בארה"ב הן צללו ב-23% ביחס לרבעון שעבר. הסיבה לבלימה בארה"ב היא מחירי החשמל שירדו ברחבי המדינה וגררו ירידה בביקוש למערכות סולאריות. זאת, לצד הריבית הגבוהה שמקשה על לקוחות קצה הזקוקים למימון עבור הקמת מערכת סולארית. "השוק בארה"ב לא גדל אבל זה רק 20% מהעסק שלנו", אומר פייר, "אירופה לעומת זאת היא 72% ושם רואים גידול שנתי של עשרות אחוזים. השקענו בשוק האירופאי מראש כי חשבנו שיצמח וצדקנו, בארה"ב צריך לראות איך מגדילים את נתח השוק בתוך השוק הקיים". 

הקושי בשוק האמריקאי, שראה ירידה כוללת של 16% בהתקנות חדשות של מערכות סולאריות בשנה שעברה, מעורר בחברה דאגה בכל הנוגע למפיצים עמם היא עובדת. "אנחנו חושבים איך להיזהר שהמפיצים לא יפשטו רגל ברבעונים הקרובים", משתף פייר, "סייענו לחלקם בפריסת התשלומים בעיקר בשוק האמריקאי. זה מסביר את הירידה בהון החוזר של החברה, עם זאת אנחנו צופים תזרים מזומנים חיובי מפעילות שוטפת בחציון השני של 2023". 

 באירופה השוק אומנם צומח, אך עם פרסום הדוחות הודה צבי לנדו, מנכ"ל סולאראדג', כי הצמיחה בשוק האירופאי הייתה מתונה מהמצופה. לנדו הסביר כי ככל שהצמיחה בביקושים מצטמצמת, המפיצים נוקטים בגישה זהירה יותר בניהול תזרים המזומנים שלהם. בכל זאת נראה שזה פחות מטריד את הנהלת סולאראדג'. "בשוק באירופה ערוצי המכירה צריכים להתאים רמות מלאי לשוק שצומח יפה, אבל לאט יותר", סבור פייר, שלא רואה האטה ממשית בשוק האירופי. "מחירי האנרגיה עדיין מאוד גבוהים וממשלות ממשיכות להזרים תמריצים". 

 חברת אחרות מצליחות היכן שסולאראדג' לא

סולאראדג' היא חברת טכנולוגיה סולארית שמפתחת ומייצרת ממירי זרם ישר (DC) חכמים ללוחות סולאריים. היא לא חברת הטכנולוגיה הסולארית היחידה שסובלת, מניית Enphase Energy ירדה מתחילת השנה ביותר מ-50%, קצב מהיר יותר מזה של סולאראדג'. אולם חברות אחרות של פאנלים וטכנולוגיות סולאריות דווקא הראו תוצאות חיוביות. מניית חברת Array Technologies, המפתחת טכנולוגיה שמאפשרת ללוחות להתכוונן בזווית יחסית לכיוון השמש, עלתה השנה ביותר מ-30%. חברת First Solar, שהיא ייצרנית אמריקאית של לוחות סולאריים, הראתה עלייה של יותר מ-24% בערך המנייה מאז תחילת השנה.

איתן פרנס  (צילום: שאולי לנדנר)
"בום סולארי משמעותי". איתן פרנס | צילום: שאולי לנדנר

 נדמה שחברת סולאראדג' נשענת כעת בעיקר על השוק האירופי ושווקים אחרים מחוץ לארה"ב כדי לצמוח וכן על ההנחה שמחירי האנרגיה באירופה יוסיפו להיות גבוהים. כמו כן, ההימנעות מהורדת מחירי הממירים מתאפשרת לסולאראדג' בזכות ירידות משמעותיות ברכיבים האחרים של המערכת הסולארית. מחירי רכיבים אלו אמנם צפויים להמשיך לרדת, אבל הם נתונים לתנודיות הקשורה למשל בעיכובים שעלולים להתרחש בשרשרת האספקה ועוד. אנרגיה סולארית היא שוק מבוסס צמיחה, בו שינוי מגמה עשוי להספיק כדי לחולל נזק משמעותי. נצטרך להמתין ולראות האם ההימור המחושב של סולאראדג' על אירופה ועל מיתוג המוצר כפרימיום במחיר גבוה ישתלם בטווח הארוך. 

 "הריבית חונקת את המודלים"

 "יתכן שמה שקורה עכשיו בשוק הסולארי העולמי הוא רק תנודתיות", מנסה להרגיע איתן פרנס, מנכ"ל ומייסד איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל. "אנחנו שומעים באיגוד על חברות שמצליחות היטב באירופה ובארה"ב, המצויות בבום סולארי משמעותי".

מהזירה העולמית לשוק המקומי. "בישראל יש כבר האטה, הריבית חונקת לנו את המודלים", אומר פרנס, "התקנת מערכת סולארית על הגג היא עדיין אטרקטיבית, אבל ההכנסות מאנרגיה מתחדשת נשחקות מהחברות הקטנות ועד לשחקנים הגדולים. השוק הזה בישראל מתקיים מתמריצים ממשלתיים והממשלה תצטרך להתערב ולתקן אותו כדי שהוא יצמח".