אריה כ"ץ, נכה צה"ל שהשתחרר משירות בצנחנים כשהוא לא מסוגל ללכת, לא יכול היה להסתיר את ההתרגשות כשהפך אתמול (ראשון) לאחד הסטארטפיסטים באקסלרטור (תוכנית עבור סטארטאפים בתחילת דרכם) AI for Good של מיקרוסופט. את אותו רגע במהלך הטירונות שבו הכל השתבש, אריה כ"ץ זוכר היטב. 

 "באחד הערבים כשחזרתי לאוהל הבנתי שאני לא יכול להוריד את נעל החי"ר", הוא משחזר, "הרגל שלי התנפה והאדימה וסבלתי מכאבים חזקים שלא פסקו. רק לאחר כחודשיים אושפזתי בבית חולים 10 (מרפ"א צפון), כשעד אז החריף מצבי לכדי נקע חמור שלא איפשר לי ללכת ופגיעה עצבית". 

לאחר אישפוז שנמשך חודש בבית החולים ושני הליכים כירורגים בניסיון לטפל בנזק העצבי הוחזר כ"ץ לשירות קרבי. אלא שלמרות הטיפול הכאבים לא פסקו וכ"ץ נותר עם פגיעה עצבית ברגל שתלווה אותו כל החיים. "אחרי שנתיים ו-9 חודשי שירות ולצידו הליך שיקום ארוך, הכירו בי כנכה צה"ל והפסיקו את השירות שלי", מתאר כ"ץ. 

 "כנער הייתה לי חגורה שחורה בקראטה", הוא מוסיף, "השתתפתי בתחרויות וחלמתי לשרת בקרבי. פתאום אני מבין שמה שהיה לי לעולם לא יחזור, כי אני לא מסוגל לעמוד על הרגל. זה דחף אותי ואת אשתי מירי, שהכרתי במהלך השירות, לחשוב מחוץ לקופסא על דברים שכן אוכל לעשות". 

 מבית חולים 10 ל-NYU

 בתחילה פנה כ"ץ לתחום הביולוגיה הימית ולמרות קושי רב להתרכז על רקע עוצמת הכאבים והשפעות משככי הכאבים שנטל, הוא הצליח להשלים תואר ראשון בתחום באוניברסיטת בן גוריון. אך גם כאן, הנכות מהצבא ניפצה את החלום. " בשנה האחרונה לתואר גיליתי שאני לא יכול לצלול, כיוון שאני לא מסוגל ללבוש את הסנפיר", מסביר כ"ץ, "בלי זה אין מה לעשות בביולוגיה ימית. אבל הייתה לי גישה טובה לסטטיסטיקה והסתברות ולמתמטיקה בכלל והבנתי שאני יכול לעבוד בתחום המחשבים". 

 תקופה קצרה אחר כך קיבלה מירי ברגר, אשתו של כ"ץ, הודעת קבלה לתואר שני בעיצוב תעשייתי באוניברסיטת ניו יורק (NYU) והזוג ארז את חייו ונסע. "החלטתי ללמוד הנדסת חשמל באוניברסיטת ניו יורק", מספר כ"ץ על שינוי הכיוון בקריירה, "אחרי השלמות מהתואר הראשון סיימתי תואר שני ועבדתי באותה תקופה בניהול מעבדות המחקר באוניברסיטה, שם קיבלתי את הכלים לחשוב כיזם ולפתח מוצר חדש". 

 מעכבר שמתחבר לפרוטזה לצמיד חכם שלומד את המשתקם

 המוצר שפיתח כ"ץ מאפשר שימוש במחשב לבעלי מוגבלויות בגפיים וזה אומנם מפתיע, אך הוא כלל לא פיתח אותו עבור עצמו. "אחד המרצים שלימדו אותנו גרפיקה ממוחשבת ההי קטוע גפה", מספרת ברגר, "שמתי לב שהוא מתקשה בשליטה בעכבר בהרצאות, בייחוד כשבתוכנה ישנם כלים הדורשים שימוש בשתי ידיים. הרעיון שלנו היה לפתח מעין עכבר שמתחבר לפרוטזה ומאפשר שליטה טובה במחשב. באותו הזמן לא היה מוצר כזה בשוק וגם לא היו עכברים עם דרייברים מתאימים, אז אריה למד את התחום ופיתח את האלגוריתם". 

 את העכבר הראשון העניק הזוג לאותו מרצה ואחר כך הם הכינו כמה מוצרים דומים עבור חברים ובני משפחה בארץ שסבלו מנכויות שונות בגפיים. "בשנת 2013 השתלבו בשוק יותר ויותר מכשירים חכמים ואנחנו החלטנו לפתח את המוצר שלנו לצמיד לביש שנקרא MyMove ומתממשק עם כל מכשיר חכם", מתאר כ"ץ, "מירי פיתחה את חווית המשתמש. התחלנו להטמיע בתוכנה גם בינה מלאכותית שלומדת את טווח התנועה הבסיסי של המשתמש ויודעת לנתח כמה הוא מתקדם בהליך השיקום". 

"שיקום זה משעמם וככה הוא הופך למעניין"

 לאחר שהחליטו להקים חברת סטארט-אפ בשם 6Degrees ולשווק את המוצר באופן מסחרי, בשנת 2017 ארזו כ"ץ, אשתו ושני ילדיהם מזוודות בפעם השנייה ושבו ארצה. "תמיד רצינו לחזור לארץ", מסביר כ"ץ, "גם תחום השיקום בארץ נמצא יותר במודעות ומאפשר לפתח ולנסות פיתוחים טכנולוגיים שיסייעו בהליך השיקום. תחילה התקבלנו לתוכנית מאס צ'אלנג' ול-8200 אימפקט באותו הזמן. במאס צ'אלנג' עזרו לנו ללמוד את התחום ולשוחח עם גופים משמעותיים בתחום השיקום בארץ ובארה"ב .8200 אימפקט עזרו לנו מאוד בגיוס משקיעים ובניית התוכנית העסקית והם מלווים אותנו עד היום בפיתוח העסקי של החברה". 

 האקסלרטור של עמותת בוגרי 8200 מקדם סטארטאפים המפתחים פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לבעיות חברתיות וסביבתיות, באמצעות תוכנית מקיפה בת חמישה חודשים. במסגרת התוכנית, היזמות והיזמים המשתתפים נפגשים עם משקיעים ושחקנים מובילים באקוסיסטם ונהנים מליווי אישי ומקצועי של מומחים מובילים בתעשייה לטובת דיוק הפיתוח הטכנולוגי וגיבוש מודל עסקי בר קיימא. האקסלרטור מלווה את 6Degrees מאז הקמתה והעמיד לטובת החברה ייועצים רבים המסייעים לה ביניהם תא"ל (מיל') משה שנייד.

 כיום המוצר עבר תקינת בטיחות ואף השתתף בניסוי בן כ-10 שבועות בשיתוף עם המרכז הרפואי שיבא. "השימוש בצמיד הופך למעשה את הטיפולים במסגרת השיקום של קטועי גפיים למשחק", מתאר כ"ץ, "במהלך המחקר המטופלים עטו משקפי מציאות מדומה ושיחקו בשני משחקים שונים, כשבמהלכם הם מפעילים את הגפה הקטועה כאילו הייתה שלמה. פיתחנו שני משחקים, אחד מהם הוא משחק כדורגל שמתרכז יותר בניסיון לשלוט בתנועות כף הרגל והשוק והשני הוא משחק שבו מנגנים שירים יותר באמצעות הנפת הרגל למעלה. אחת הבעיות שאני הבחנתי בה כשהייתי בשיקום זה שהוא משעמם וככה הוא הופך למעניין. אני בעצמי לא יכול לשחק כדורגל, אבל משחק הנגינה מסייע לי להרגיש פחות כאב. התוצאות מהמחקר גם טובות וראינו שלאורך 10 השבועות המטופלים הצליחו להגדיל את טווח וזוויות התנועה שלהם". 

פלטפורמה חכמה שתשנה את תהליך השיקום

כעת מצטרפת חברת 6Degrees לאקסלרטור AI for Good של מיקרוסופט והיזמים שמאחוריה חושפים את היעדים החדשים. "אנחנו מתכוונים לפתח פלטפורמה שתהיה נגישה גם לרופא המטפל, לחברת הביטוח ועוד ולא רק למשתמש", מספרת ברגר, "אנחנו מקבלים בזכות התוכנית שמיקרוסופט הזמינה אותנו אליה גישה לכלים מתקדמים של ניתוח נתונים וניהול מידע שיאפשרו לנו לפתח את הפלטפורמה שתשנה את תהליך השיקום ותאפשר לעקוב בזמן אמת ובאמצעות מדדים מדויקים אחר התקדמות השיקום". 

"אנחנו נכניס לתוכנה יותר ויותר רבדים של ניתוח נתונים", מתאר כ"ץ, "ובמסגרת המאמץ הזה אנחנו כבר בשיחות עם גופים גדולים בארץ ובעולם להרחיב את הפיילוט שהחל במחקר בשיבא. הרעיון הוא להפוך לא רק את המשחקים אלא כל פעילות יום יומית לחלק מהליך השיקום ולאסוף נתונים שיאפשרו לשפר אותו. הצמיד למעשה יהפוך לפתרון המשרת את הסובלים מכל אתגר תנועתיות שהוא, בין אם קטיעת גפה או עודף של תנועות בלתי רצוניות וכך נוכל לעזור לכמה שיותר אנשים".