עם יכולות בינה מלאכותית שמאפשרות לדמות מה יש מתחת לאדמה וחלומות להגיע לכוכבים, הסטרטאפ אקסודיגו מבקש לשנות את תעשיית הבנייה המיושנת ולהשתלט עליה מקצה לקצה. כשנה וחצי מאז שהוקמו הם כבר גייסו מעל ל-41 מיליון דולר, מאה עובדים מהיחידות המובחרות ביותר ב-8200, 30 לקוחות ענק ברחבי העולם, ומדי פעם הם אפילו מוקפצים לסייע כשנפער בולען בכבישי תל אביב. ״אנחנו רוצים להיות חברת ההדמיה התת קרקעית הכי גדולה בעולם״, אומר ג׳רמי סוארד, המנכ״ל ואחד משלושת המייסדים.

סוארד (31) נולד בצרפת ועלה לישראל בגיל 15. בזמן הלימודים בתיכון הוא כבר הספיק להשלים תואר בפיזיקה ומחשבים באוניברסיטה הפתוחה. לאחר מכן, התגייס למסלול של עתודה אקדמית בו השלים תואר שני, התקבל ליחידה 81 בצה״ל, שם שירת לא פחות מ-8 שנים. ״היה לי שירות מרתק וזכיתי להכיר המון אנשים טובים. היום בחברה שלנו רוב העובדים הטכנולוגים הם מ-81 ו-8200, הכרתי את רובם במהלך השנים. היחידות האלו הן כמו הארוורד, MIT וסטנפורד בארה״ב, אלו ממש האבים בהם אנשים מטורפים מכירים אחד את השני, והסוד הוא לגרום להם לרצות להמשיך איתך הלאה בסטרטאפ״, הוא מספר.

 את השותפים שלו לאקסודיגו, יוגב שיפמן (CPO) ועידו גונן (סמנכ"ל טכנולוגיה), הוא הכיר שם גם כן. ״היינו חברים וידענו שיום אחד נשתחרר ונקים ביחד סטרטאפ. באנו חבורה גדולה מהצבא. תמיד ידענו שנעשה משהו ביחד – השאלה הייתה רק מה״, הוא נזכר. לאחר שהשתחרר בינואר 2021, כמו כל קלישאה טובה על סטרטאפ – הם החלו את דרכם בסיעורי מוחות בגראז׳: ״הבאנו כיסאות ושולחנות, וישבנו בכניסה לגראז׳ בבית של אמא של בת הזוג שלי ברמת החייל. היא אירחה אותנו וזה היה ממש כמו בסיפורים״.

 במשך כחצי שנה הם ישבו בגראז׳ וחשבו איזה סטרטאפ הם רוצים להקים. ״חידדנו מה החוזקות שלנו, ויחסית מהר הבנו שאנחנו רוצים לעסוק בהדמיה של סיגנלים, כי יש לנו יכולות חזקות בבינה מלאכותית. רוב הזמן חשבנו על עולם הרפואה, אבל בסוף החלטנו ללכת על עולם הבנייה כשהבנו שאף גורם בתעשייה לא יודע אילו תשתיות יש מתחת לקרקע״, הוא מספר.

 

אקסודיגו
"להצליח לראות מתחת לאדמה". הטכנולוגיה של אקסודיגו

במאי 2021, הם כבר היו מגובשים סביב בעיה ממשית וגורפת בתחום. ״הבנו שאחת הסיבות העיקריות לעיכובים בפרויקטי בנייה זה שלא יודעים מה יש מתחת לקרקע. זה נשמע הזוי אבל זה ככה כיום. הבנו שאפשר לפתח מוצר מהר שיביא פתרון מעניין וכך התחלנו לגייס. היה לנו חשוב למצוא בעיה ותוך חצי שנה לפתח פתרון טכנולוגי. סטרטאפים זה מרוץ נגד השעון, חייבים לבנות מהר, למכור מהר, לשפר מהר ולמכור מהר שוב. הכסף נמדד בזמן וזה המשחק״.

 המרוץ נגד השעון שלהם החל, ותוך חודש הם כבר גייסו עשרה עובדים. ״החתמנו על חוזים ב-1 ביוני והבאנו את האנשים הכי טובים בתחום. הבנו שאנחנו חייבים לגייס כסף תוך חודש כדי שנוכל לשלם משכורות, וזה היה מאוד אינטנסיבי ומלחיץ״, הוא נזכר ומספר, ״תוך סוף שבוע אחד סגרנו גיוס של כ-41 מיליון דולר, וב-1 ליולי כבר היה כסף לשלם לעובדים בבנק. אנחנו הסיד הכי גדול בהיסטוריה של ישראל לפעם ראשונה. הצלחנו כי המשקיעים ראו שהבאנו צוות חזק של עובדים, מצאנו בעיה עצומה והבאנו פוטנציאל להצלחה ענקית. וכמובן, שנת 2021 הייתה תקופה מעולה בשוק״.

 מאז ועד היום, הם כבר גייסו למעלה ממאה עובדים עם שלוחות בארה״ב, בריטניה וצרפת, והמוצר נמכר כבר למעל 30 לקוחות ברחבי העולם. אקסודיגו פיתחה טכנולוגיה מבוססת חיישנים מתוחכמים ובינה מלאכותית לזיהוי הרכב הקרקע, בלי צורך בביצוע קידוחים וחפירה פיזית שנמשכת זמן רב ופוגעת בפני הקרקע. הטכנולוגיה משמשת כיום פרויקטים של תשתיות אנרגיה, תחבורה ובנייה, כדי לזהות בזמן קצר הימצאות של תשתיות ישנות, הרכב שכבות הקרקע, סלעים ומי תהום וכדי לאפשר את ביצוע הפרויקט במהירות, בבטיחות ובצמצום הוצאות.

 ובמילים פשוטות?

 ״בהקבלה לעולם הרפואה, שם יש מכשירים שונים כמו MRI, אולטרה סאונד או CT שמאפשרים לדמות מה יש בתוך גוף האדם, גם בעולם התת קרקע יש סנסורים שונים שמאפשרים לראות רבדים שונים מתחת לקרקע. הבעיה היא שכיום אין מכשיר אחד שמסוגל לייצר תמונה אחת תלת ממדית שמשלבת את כל הסיגנלים ביחד. אנחנו הראשונים בעולם שעושים היתוך סנסורים בשביל הדמיה. אנחנו קונים את כל הסנסורים הקיימים, מאחדים אותם לפלטפורמה אחת ובעזרת בינה מלאכותית מפענחים אותם יחד. התוצאה היא הדמיה מלאה של מה שיש מתחת לקרקע״.

גם משבר האקלים, גם משבר הבולענים

 כל פרויקט בנייה נדרש לבדוק מה יש מתחת לקרקע כדי להתחיל לעבוד. ״אף אחד לא ירצה לבנות בריכה ולגלות שיש בולען, כבל או קרקע מזוהמת מתחת לקרקע״, מסביר סוארד ומדגיש, ״אנחנו רואים את עצמנו כחברה שתשתלט על כל עולם הקונסטרקשן, בכל מקום. כיום הרבה פעמים חברות מתעכבות בבנייה כי המפות של תשתיות התת קרקעיות לא מדויקות ובמהלך העבודה מגלים הפתעה כמו כבל תת קרקעי שצריך להזיז, או שחופרים בסלע ולא בחול. את כל זה אנחנו יודעים לפתור מראש, באמצעות מפות מדויקות. אנחנו חוסכים מיליארדי דולרים מגופים כאלו בשנה. אם עד היום השיטה להסתכל מתחת לקרקע זה באמצעות טרקטור - אנחנו באים לשנות את זה״. 

 ומסתבר שגם במאבק במשבר האקלים יש להם תרומה: ״אנחנו רואים עצמנו כחברה שתורמת לאקלים כי כשמסתכלים על גופים שבונים הרבה, אם מצליחים לקצר את זמן הבנייה זה מקטין בצורה לינארית את הפחמן שנפלט במהלך הבנייה. בנוסף, אנחנו מונעים פגיעה פולשנית בקרקע שלא לצורך״.

 

ג'רמי סואד
ג'רמי סואד

לכל אלו מתווספים הדיווחים על בולענים שנפערים בלבם של אזורים מאוכלסים. ייתכן שלאקסודיגו יש את הפתרון גם לזה: המערכת הופעלה לאחר גילוי הבולען בנתיבי אילון בספטמבר 2022. ״כשנפער הבולען אנחנו היינו החברה הראשונה שנקראה לעזור, כאשר הכנו מפות על בסיסן קדחו ומילאו בטון״, הוא נזכר.  ״יש לנו לא מעט עובדים קרביים לשעבר שיודעים לקפוץ מהר לשטח. הגענו בתוך חצי שעה לבולען עם המכשור שלנו, מיפינו את הקרקע ובתוך שעות הכל כבר היה מלא בבטון. ללא הפתרון שלנו היה לוקח להם זמן רב יותר, ולא בטוח שהם היו ממלאים את כל השטח כי לא היה בידיהם את כל המידע״.

האם החברה תוכל לפתור את בעיית הבולענים בעיר?

״יש יותר ויותר בולענים שמתגלים בתל אביב, והסיבה היא תשתיות ישנות ושילוב של דליפת מים, ביוב וניקוז. אנחנו כמובן יכולים ורוצים למפות את כל העיר אבל זה לוקח זמן. הגופים שמעורבים בסיפור הזה בעלי מודעות גבוהה לעניין. אפשר להתחיל מכך שלפחות בכל פרויקט בנייה חדש יסרקו ויבדקו אם יש חשש לבולענים באזור, ונתקדם משם. אנחנו נדע להביא את הפתרון ברגע שיבקשו אותו״.

בעתיד, הם רואים את עצמם חודרים גם לשוק הפרטי. ״אנחנו שואפים שכל אדם יוכל להזמין את המוצר שלנו לבית, לסרוק את השטח שלו, ויקבל מאיתנו מפה של התת קרקע אצלו. תוך שנה מהיום הציוד שלנו לתפעול בשטח יהיה פשוט לשימוש וכל אחד יוכל לסרוק איתו״, הוא מצהיר ומוסיף, ״החזון שלנו הוא להשתלט על עולם הבנייה בכללותו ואני רוצה להיות חברת ההדמיה התת קרקעית הכי גדולה בעולם״.

והם שואפים להגיע גם לכוכבים, פשוטו כמשמעו: ״אנחנו רוצים להתפתח לעולם האקספלורציה, גילוי מתכות היקרות ומינרלים בחלל. חברות מחפשות על כדור הארץ אבל זה מוגבל, והשלב הבא יהיה לחפש על מאדים ועל הירח. בשלב מסוים זה יקרה, ויצטרכו לשים על לווייניים ורובוטים מכשירים שיכולו לאתר מה קורה שם מתחת לתת קרקע. אנחנו רוצים להיות שם״.