הסיפור של מניית SolarEdge הישראלית הנסחרת בנאסד״ק הוא סיפור של תחום שלם. מניית חברת האנרגיה המתחדשת זינקה  מתחילת החודש ביותר מ-16%. זה קורה על רקע צפי לצמיחה של יותר מ-50% בהכנסות החברה הישראלית המייצרת מערכות סולאריות. המלחמה באירופה ומשבר האנרגיה מייצרים ביקושים חסרי תקדים, אך מחסור ברכיבים ועיכובים באספקה מאיימים על הענף. 

מניית החברה שערכה ב-2017 היה 37 דולר כבר שווה היום יותר מ-320 דולר ומצליחה לשמור על ערכה גם על רקה המשבר בשווקים. הביצועים של המניות בשוק האנרגיה הסולארית מובילים השנה בפער עצום על אלו של מדדים מובילים כמו S&P 500. כמה חברות שהרשימו למדי בשנה האחרונה הן Enphase Energy עם עלייה של 72% בערך המנייה ביחס לאשתקד, Maxeon Solar Technologies שעלתה ב-62% ו-First Solar שהוסיפה 56% לערכה. אולם את אור הזרקורים בשבוע האחרון תפסה ענקית ישראל בתחום בשם SolarEdge.  

מניית החברה זינקה ביותר מ-16% מתחילת החודש. זה מגיע על רקע ההערכה שההכנסות של החברה צפויות לעמוד על 826.77 מיליון דולר ברבעון האחרון, עלייה של 57.1% מהרבעון המקביל אשתקד. חשוב לומר שהעלייה נובעת גם מעליית המניה של קרן ההשקעות Invesco Solar שמבוססת על אינדקס MAC Global Solar Energy Index ומשקיעה בין היתר בחברה הישראלית.  

על רקע המלחמה באוקראינה: ״ביקושים שלא נראו מעולם״

הנתונים האלו מספרים סיפור והוא שהמלחמה באוקראינה היא ככל הנראה הדבר הטוב ביותר שיכול היה לקרות לשוק האנרגיה המתחדשת, אשר במשך שנים התקדם בעצלתיים. דעת הקהל השלילית כנגד רוסיה הנתפסת כפולשת זרה באדמת אירופה, דחקה את הממשלות האירופאיות לצמצם את ייבוא הגז מהמדינה. מהלך שבתורו הזניק בעשרות אחוזים את מחירי האנרגיה ברחבי היבשת ובבריטניה. 

בבריטניה עומדים התושבים למול התייקרות של יותר מ־80% בחשבונות האנרגיה, בעוד פחות משלושה שבועות, אם לא ינקטו שם בצעדי חירום. בגרמניה, חברת "האקלה" (Hakle), יצרנית גדולה וותיקה של נייר טואלט, הודיעה בשבוע שעבר על פשיטת רגל עקב עלויות האנרגיה המאמירות. מחירי האנרגיה לתעשייה בגרמניה עלו עד פי שישה ובמדינה נערכים כבר לקיצוב אנרגיה בחורף. ביום שישי האחרון שרי אנרגיה מ-27 מדינות האיחוד האירופי התכנסו לדון במשבר אך התקשו להגיע להסכמות.  

רונן פייר, סמנכ"ל הכספים של סולאראדג' (צילום: באדיבות סולאראדג')
רונן פייר, סמנכ"ל הכספים של סולאראדג' | צילום: באדיבות סולאראדג'

מי שלא ממתינים לממשלות הם חברות פרטיות ואזרחים רבים המתקינים בעצמם מערכות סולריות על גגות הבתים ומבני המשרדים. ״אירופה נהנית מהרבה עניין וביקושים״, שיתף רונן פייר, סמנכ״ל הכספים של SolarEdge, ״באיחוד האירופי עלתה הצעה לשים מגבלה על המחיר שמוכנים לשלם על גז ונפט וזה נותן רוח גבית חזקה מאוד לסקטור האנרגיה המתחדשת. אנחנו נמצאים במשבר אנרגיה ובעוד שלוקח זמן רב להקים תשתיות הידרואלקטריות, מערכות סולאריות הן פתרון קל ומהיר״.  

חשוב לזכור כי המלחמה באירופה הייתה רק דחיפה נוספת מעלה של מחירי אנרגיה שכבר עלו משמעותית בעשור האחרון. ״מאז 2013 יותר זול בגרמניה לשים פאנל סולארי מלקנות חדשמל מהרשת״, מסביר פייר, ״עד לפני שנה וחצי שנתיים ההחזר על ההשקעה היה תוך 7-10 שנים אבל עם מחירי החשמל הנוכחיים באירופה ההחזר על השקעה הוא תוך 3 שנים ומקבלים 22 שנים של חשמל חינם, זה משנה את המשוואה עבור הלקוחות שלנו. גם בסביבת ריבית עולה אין הרבה השקעות שמחזירות עצמן בתוך 3 שנים״.  

מחסור ברכיבים: ההזמנות יסופקו רק ב-2023 

אולם כפי שראינו בתחומים אחרים ביציאה ממשבר קורונה, היכן שיש נחשול של ביקושים המחסור ברכיבים לא מאחר להגיע. מניות האנרגיה הסולארית עלולות בהמשך לקבל כתף קרה מהמשקיעים אם יתברר כי החברות אינן מצליחות לעמוד בביקושים.  

״אני בתחום האנרגיה הסולארית 25 שנה ומעולם לא ראינו ביקושים כאלו״, מתאר פייר, ״לפי שעה אנחנו לא יכולים לספק את כל ההזמנות האלו בשל מחסור ברכיבים שאני מקווה שיפתר בהמשך. לקוחות פרטיים עדיין יכולים להזמין ולקבל את המערכת תוך זמן קצר, אבל לקוחות עסקיים שמזמינים היום יקבלו את המערכת רק ב-2023״.  

ממשל ביידן מממש את ההבטחה

נשיא ארה״ב ג׳ו ביידן ניצל את משבר האינפלציה על מנת לקדם חוק אקלים היסטורי. המפלגה הדמוקרטית הצליחה להעביר בתחילת אוגוסט תקציב חסק תקדים של 370 מיליארד דולר עבור אנרגיות מתחדשות במסגרת ה-Inflation Reduction Act ("החוק להפחתת האינפלציה"). מהלך זה הא גורם נוסף וחשוב לזינוק מניית SolarEdge ומניות האנרגיה הסולארית ככלל. 

בשוק האמריקאי יש כבר שיח על נקיטת צעדים נוספים לטובת האנרגיה המתחדשת. ״יש איזו אמירה שנאמרה בשוק האמריקאי בשבוע האחרון על שימוש ב-Defense Production Act״, מספר פייר, ״המחשבה היא שהנשיא יכול להשתמש בזה לקדם ולהאיץ את השימוש באנרגיה מתחדשת גם מול מציאות של בית נבחרים מפוצל מאוד״. 

לאנרגיה הסולארית יש מומנטום - אך הוא עלול להיאבד בקרוב

מה שחוסם את מהפכת האנרגיה הירוקה בישראל מלהתקדם בקצב דומה לזה שבאירופה, הן תשתיות הובלת החשמל הלוקות בחסר. ״השוק בישראל גדל בקצבים מאוד מהירים ובכל זאת המדינה כרגע לא עומדת ביעדי החשמל הירוק״, משתף פייר, ״יש כאן גידול קבוע בשוק המערכות הפרטיות אבל במערכות הגדולות ביותר ישנם אתגרים. אין באשלים שבנגב מספיק תשתית להביא את החשמל מהמערכת למרכז הארץ ואז נוצר צורך באגרית אנרגיה בבטריה, על העלויות הכרוכות בכך״. 

קשה להתעלם מהתחושה שמעז יצא מתוק וכי מדינות המערב נאלצות כעת בעל כורכן להתקדם במהירות לשימוש באנרגיה ירוקה שתבטיח את עתידנו. אולם מה שכבר מטריד גורמים בתחום וצריך להטריד גם את המשקיעים ואת הציבור, הוא היכולת של החברות לעמוד בביקושים. אם חברות פרטיות וממשלות לא ידעו לספק מענה לביקושים הגבוהים, יתכן שהמומנטום של האנרגיה הסולארית יאבד לעת עתה.