נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן עלה לכותרות היום (חמישי) בישראל בעיקר סביב נושא שחרור הזוג מורדי ונטלי אוקנין שנעצרו בטורקיה, אלא שאת ארדואן מטרידה בעיקר העובדה שהלירה הטורקית ממשיכה בצניחה החופשית, במקביל לעליית המחירים החדה. הבנק המרכזי של טורקיה הוריד את הריבית בפעם השלישית החודש – והלירה הטורקית בשפל של כל הזמנים.

המהלך של הבנק המרכזי מגיע יום אחרי התבטאות של ארדואן שאמר בנאום כי בכוונתו להמשיך להוריד את הריבית, מדיניות שנוקט נשיא טורקיה במשך שנים, ומנוגדת לשיטה הרווחת להורדת האינפלציה. "כל עוד אני מכהן בתפקיד אמשיך להיאבק בריבית", אמר. "אמשיך במאבק באינפלציה עד הסוף".

השווקים באיסטנבול. המחירים עולים וערך המטבע יורד (צילום: רויטרס)
השווקים באיסטנבול. המחירים עולים וערך המטבע יורד | צילום: רויטרס

הלירה הטורקית נסחרת קרוב ל-11 לירות לדולר אחד ומשלימה צניחה של 25 אחוז בערכה השנה, גם האינפלציה בשיא. עלייה קטנה בערך המטבע היום לפני ההודעה על הורדה נוספת בריבית מנעה מהלירה לעבור את רף ה-11 לירות לדולר. אבל אין שום סיבה שהיא לא תגיע לשם בהמשך. בעוד שרוב הבנקים המרכזיים מדברים על הידוק המדיניות שלהם בעקבות התאוששות הכלכלה והעלייה במחירים, בטורקיה דבקים בהחלטה להוריד את הריבית – מה שמתסכל את המשקיעים ומזעזע את השווקים.

 כוח הקניה של הטורקים יורד משמעותית כשהמחירים עולים וערך המטבע יורד והאזרחים מתקשים לעמוד בגזרות. "זה מתכון לאסון", אמר בריסטיאן מאג'יו, מומחה לאסטרטגיית פורטפוליו לסוכנות הידיעות רויטרס. "העובדה שהם מדברים על הורדות נוספות היא מטורפת כשהאינפלציה מגיעה ל-20 אחוז והיא רק תעלה עוד".

שולט בבנק המרכזי ופועל בניגוד לדעת כל הכלכלנים

על פי התפיסה של ארדואן, הורדת הריבית תוביל בטווח הרחוק לצמיחה של העסקים ולהורדת האינפלציה, מה שמנוגד לתפיסתם של מרבית הכלכלנים. התפיסה הרווחת היא שברגע שמעלים את הריבית, ההלוואות הופכות ליקרות יותר מה שגורם לאנשים להוציא פחות כסף וכך האינפלציה מתמתנת.

ארדואן עשה הרבה מהלכים כדי לקדם את התפיסה שלו ולמעשה נטל את הסמכויות של הבנק המרכזי. אז מה גורם לארדואן להמשיך במדיניות שלדעת כל הכלכלנים פוגעת אנושות בכלכלת טורקיה? "הוא לא מאפשר לבנק הטורקי לפעול באופן עצמאי", מסביר ד"ר חי איתן כהן ינרוג׳ק, מומחה לטורקיה במרכז דיין - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ואוניברסיטת תל אביב. "בהתחלה הוא שם את החתן שלו כשר האוצר, אבל הוא נאלץ להתפטר בגלל הכישלון".

ד״ר חי איתן כהן ינרוג׳ק
ד״ר חי איתן כהן ינרוג׳ק

המלחמה של ארדואן בריבית נמשכת שנים, ולפי ההצהרות האחרונות שלו הוא לא מתכוון להפסיק. במרץ האחרון פיטר ארדואן את הנגיד של הבנק המרכזי של טורקיה, נאג'י אעבאל, כמה ימים אחרי שהעלה ריבית. אעבאל כיהן בתפקיד פחות משנה. הוא מינה את הנגיד הנוכחי שאהאפ קאווג'יאולו, הרביעי שממונה בפחות משנתיים. הוא נחשב למקורב של חתנו של ארדואן שהיה שר האוצר והוא למעשה הפך לסוג של חותמת גומי של הנשיא. ארדואן במשך שנים פוגע בעצמאותו של הבנק המרכזי ומפטר כל מי שלא מתיישר עם המדיניות שלו.

ינורג'ק מסביר ש-5 חברות נדל"ן גדולות במדינה שהפסידו מהעלאת הריבית הפעילו לחצים על נשיא טורקיה להוריד את הריבית. "הוא התחייב להם כי בזכותם הוא עושה את כל הפרויקטים הגרנדיוזים שלו", מסביר ינורג'ק. "כל המסגדים, הרכבות התחתיות ותשתיות נמלי התעופה נבנו על ידי 5 החברות הללו".  

שערי המט"ח בתצוגה באיסטנבול (צילום: רויטרס)
שערי המט"ח בתצוגה באיסטנבול | צילום: רויטרס

קשה להבין מה באמת עומד מאחורי ההחלטה של ארדואן. "הוא טוען שהוא מעוניין להוריד את הריבית לרווחת העם", מסביר ינורג'ק. "יש לזה גם הסבר שמגיע מהאיסלאם והוא רוצה שהריבית תגיע לאפס. לטענתו, נכון שבטווח הקצר הכלכלה נפגעת אבל בעתיד זה יפעל לטובת העם".

ארדואן אפילו תקף את אלה שטוענים נגד המדיניות של הורדת הריבית והגדיר אותם כ"לובי שרוצה לערער את יציבות המדינה".

מניעיו האמיתיים של ארדואן למדיניות אמנם לא ברורים, אבל אין ספק שהמדיניות הזו פוגעת בו וגורמת לתסיסה בקרב הציבור. "זו עקב האכילס שלו", אומר ינורג'ק. "הכלכלה הפכה אותו לשליט והיא זו שעלולה גם להפיל אותו. קשה להסביר, או שהוא באמת מאמין שברגע שהוא יאפס את הריבית הוא יכין את התשתית להשקעות עתידיות, שיביאו שגשוג ובטווח הארוך ואז הוא יקבל תוצאות. יש הרבה שטוענים שהוא פועל מאינטרס אישי כי כל ההשקעות שלו במט"ח".