יום המסחר בתל אביב ננעל היום (ראשון) בירידות של יותר מ-3% במדדים המובילים, על רקע הירידות בוול סטריט בסוף השבוע. השווקים מגיבים בעיקר לנתוני האינפלציה הגבוהים בארה"ב ולחששות מפלישה של רוסיה לאוקראינה והידרדרות אפשרית למשבר עולמי.  

על רקע זה כינסנו כאן את יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות; ואלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש. "ענייני האינפלציה והעלאת הריבית הם הגורם המרכזי שמשפיע כרגע על השוק", מסביר זבז'ינסקי. "בעניין רוסיה-אוקראינה, אין הרבה מה להגיד מעבר למידע הידוע לכולם. אי אפשר בעצם לנצח את השוק, כך שזה בעצם הימור: אפשר למכור מניות ולצאת צודקים אם אכן תיפתח מלחמה, או להצטער מאוד אם העניינים יירגעו בסופו של דבר. 

"בעניין אוקראינה, לעומת זאת, אין מה לעשות בתיק ההשקעות, אלא אם כן רוצים להמר. בנוגע לנתוני אינפלציה, יש עלייה בסדר הגודל של הסיכונים וצריך להיות זהירים עם האג"חים. אמנם התשואות עלו, אבל עדיין לא כדאי להגזים בקניית אג"ח ארוכות. כדאי, אם כבר, לקנות אג"ח קצרות וצמודות מדד, כי הסיכון האינפלציוני גבוה, גם בישראל".  

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש (צילום: רמי זרנגר,  יח"צ)
אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

מה בנוגע למניות הצמיחה בתיק?  

"אנחנו במצב שבו הריבית תעלה כנראה יותר ממה שהשווקים מתמחרים כרגע. לא היה אף פעם מצב בארה"ב שהצליחו להוריד אינפלציה של 6%-7% בהעלאת הריבית ל-2%. לכן, הריבית כנראה תעלה יותר וזה פחות טוב למניות הצמיחה. זה פחות טוב גם לסקטור ההיי-טק הישראלי, שחשוף יותר לכל תחום הטכנולוגיה. זה בעיקר סקטור ההיי-טק בישראל, כי בשאר המניות בת"א הביצועים מתחילת השנה דווקא יותר טובים משווקים עולמיים אחרים". 

"נתוני האינפלציה האחרונים, שפורסמו ביום חמישי, היו מעל הצפי והשוק עבר במהירות לתמחר שבע העלאות ריבית עוד השנה", אומר קוסטיקה ממור השקעות. "זה גורם לטלטלה בשווי של חברות רבות, בעיקר חברות צמיחה, אבל לאחרונה זה מתחיל גם לבקר אצל חברות אחרות בשוק. יש שילוב של אינפלציה מאוד גבוהה, שרבים חשבו כי תדעך כבר בתחילת 2022, עם מדיניות ריבית די אגרסיבית של הפד. למדיניות הזו יש גם שיקול פוליטי, בגלל שהאינפלציה אוכלת את ההכנסה של הצרכן האמריקאי. מה שקורה בין רוסיה לאוקראינה כמובן לא עוזר בתמונה הכללית".  

מה כדאי לעשות במצב כזה בתיק ההשקעות, בשנה שכנראה תהיה פחות טובה מקודמתה? 

"אני מסכים שיהיה קשה מאוד לשחזר את הביצועים של 2021. ממדיניות מאוד מאוד מרחיבה נעבור למדיניות מצמצמת.  בתיקי ההשקעות, המשקיעים ככל הנראה יהיו בפוקוס על נכסים שמסוגלים לספק הגנה אינפלציונית וחברות רווחיות, חברות ערך עם מאזנים חזקים, פחות ממונפות, שמחלקות דיבידנדים. לדוגמא, הסקטור של האנרגיה הישנה, שכבר קברו אותו, חזר פתאום לחיים.  

יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף במור קרנות נאמנות
יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות

"השנה הנוכחית תהיה הרבה יותר מאתגרת משנה קודמת, ולכן יש חשיבות גדולה לתיק מאוזן, לא לתפוס פינות. לא כדאי גם לפעול יותר מדי באגרסיביות, כי צריך לזכור שגם לאחר העלאות הריבית הצפויות הסביבה המוניטרית עדיין תהיה מאוד מקלה. הרבה מאוד כסף נמצא בחוץ, הכלכלה יחסית במצב טוב, צומחת ומתאוששת מהאומיקרון. אין צורך לרדת לבונקר, רק למצוא את המקומות המתאימים שיידעו לתת מענה לתקופה הזו".  

מה דעתך על המצב באוקראינה?  

"אנחנו פחות מכירים מצבים של אפשרות לפלישה ומלחמה אמיתית, יש פה קרב שחמט בין שתי המעצמות. אם אכן תהיה פלישה הנפט יכול להגיע בקלות לרמות של יותר מ-100 דולר, מה שיפגע בכלכלה. האם זה יקרה או לא יקרה? אני לא יודע, אבל לפי סוכנויות הביון האמריקאיות כנראה שנדע בשבוע הקרוב".  

איך המצב הנוכחי ישפיע על סקטור ההיי-טק הישראלי? 

"יכול להיות שנראה היקפי השקעות יותר נמוכים מאשר ב-2021, אבל עדיין אני לא רואה פה שינוי דרמטי. נראה הרבה יוניקורנים גם ב-2022 והרבה מאוד כסף ימשיך לזרום לכלכלה הישראלית. הרבה מאוד קרנות גדולות בעולם גייסו קרנות השקעות חדשות בשנה שעבר, זה עשרות מיליארדי דולרים שמחפשים השקעות. ההייטק ימשיך להיות גורם חזק מאוד בכלכלה הישראלית".