אם לקחתם משכנתא או הלוואה רגילה עם רכיב של ריבית משתנה, אולי כדאי שתוותרו על הכתבה הבאה: מבט מעמיק בדוחות הבנקים הגדולים בישראל לרבעון השני של השנה צפוי להכעיס אתכם - ובצדק. בימים שבהם מאות אלפי עד מיליוני ישראלים נאבקים להחזיר חובות/הלוואות מכל הסוגים, הבנקים המקומיים חוגגים את מחצית השנה הטובה בתולדותיהם, עם רווח מצרפי מטורף של כ-13.8 מיליארד שקל (זינוק של כ-23% לעומת שנה שעברה) והכנסות של לא פחות מ-31 מיליארד שקל מרווחי ריבית.  

בשורה התחתונה, מדובר בזינוק של כ-40% ברווחי הבנקים בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. האם הם ישברו את רף הרווח השנתי המצרפי של 22 מיליארד שקל שרשמו ב-2022? נכון לעכשיו, לאחר מחצית 2023 ראשונה שבה כבר השלימו יותר מ-62%  מהיעד, נראה שבהחלט כן. בקלילות. ובמילים אחרות: האינפלציה והריבית, שתי המפלצות שמאיימות מדי יום ביומו על הצרכן הישראלי, דווקא ידידותיות מאוד ואף משתלמות לבנקים.  

הפועלים: "רווחיות מושכת אש" 

חלוקת הרווח בין חמשת הגדולים במחצית 2023 הייתה כזו: הפועלים - 3.93 מיליארד שקל, לאומי 3.43 מיליארד שקל, מזרחי טפחות 2.8 מיליארד שקל, דיסקונט 2.5 מיליארד שקל והבינלאומי 1.2 מיליארד שקל. 

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר של IBI, ניתח ללקוחות הכשירים של בית ההשקעות את התוצאות הכספיות של ארבעת הבנקים הגדולים לרבעון השני. על בנק הפועלים, שרשם רווח נקי של 1.92 ברבעון השני, לובלין כותב: "דוח טוב מאוד של פועלים מעל לצפי המוקדם שלנו, במבט קדימה אין לנו ספק שהמשך השנה תמשיך להיות טובה והבנק יציג תוצאות מצוינות… הבנק רשם תשואה להון של 15.8% אל מול הערכות שלנו לתשואה להון של כ-15%, בזכות הכנסות ריבית נטו גבוהות מהערכות שלנו שנתמכו בתרומת מדד גבוהה ופתיחת מרווחים". 

עם זאת, לפי לובלין, "בנקודת הזמן הנוכחית, הרוח הגבית שהעניקה עליית הריבית והאינפלציה לצמיחת הרווחיות של הבנק הגיעה למיצוי". חדשות רעות לבנק? לא בהכרח. לובלין מציין כי "הסיכון העיקרי ממשיך להיות הרגולציה ואין ספק שהרווחיות העודפת של הבנקים מושכת אש. הגידול בהפרשות והתכווצות הרווחיות עשויים להיות אלו שיקררו מעט את האש סביב הנושא". 

במילים שלנו: בנק הפועלים מרוויח יותר מדי מכדי להישאר מתחת לראדאר הציבורי - וזה הזמן להנמיך מעט את הלהבות. עד ההתפרצות הבאה, כמובן. עקב כך, לובלין שומר על המלצת "תשואת יתר" למניית הפועלים עם מחיר יעד של 41 ₪, המשקף אפסייד של 27%.

 לאומי: "התייעלות יוצאת דופן" 

עוד דוח מצוין, עם רווחי שיא של 2.43 מיליארד שקל ללאומי ברבעון השני (לעומת 2 מיליארד ברבעון המקביל אשתקד) ותשואה על ההון בסך 19.4%. לפי לובלין, מדובר ב"התשואה להון המרשימה מגיעה על רקע התייעלות יוצאת דופן בבנק, שהובילה ליחס יעילות נמוך מ-30%. לצד זאת, איכות התיק שומרת על יציבות, כאשר הבנק לוקח מקדם ביטחון, בדומה לשאר המערכת, לימים קשים יותר בהמשך". 

בשורה התחתונה, לובלין מעדכן את מחיר היעד של מניית לאומי מעט כלפי מעלה ל-39 ₪ ושומר על המלצת "תשואת יתר". 

נקודה מעניינת: לאומי, כמו שאר הבנקים הגדולים, נאלץ להפריש ברבעון השני 318 מיליון שקל להפסדי אשראי, עקב קשיים של חלק מהציבור בהחזרת הלוואות על רקע העלאות הריבית. הרווח נפגע, אבל לא יותר מדי. ההפסדים שסופגים הבנקים כתוצאה מהריבית הגבוהה זניחים בהשוואה לרווחים שהיא מסבה להם.  

מזרחי-טפחות: "הגענו לשיא"

הבנק פרסם דוח מצוין לרבעון השני, עם תשואה להון גבוהה במיוחד - 22.1%. לובלין מציין כי תשואה כזו "היא לא ברת קיימא והתחזיות שלנו הניחו תשואה נמוכה יותר כבר ברבעון הנוכחי, כך שאנחנו מניחים שבדומה לשאר הבנקים ברבעון הבא אנו צפויים לראות תוצאות פחות טובות (אבל עדיין מצוינות בראייה היסטורית)". 

והשורה התחתונה? לובלין מעריך, כי "בלימת העלאות הריבית והאינפלציה המתכווצת במקביל לירידה ברגישות לכל העלאת ריבית מניחות את הבסיס להערכה שלנו שהגענו לשיא". כפועל יוצא מכך, הוא מעדכן כלפי מטה את מחיר היעד למניית מזרחי-טפחות ל-150 ₪ ומוריד את המלצתו ל"תשואת שוק".  

דיסקונט: "בזכות הריבית-מדד" 

עוד דו"ח בנקאי מצוין, עם רווח של 1.187 מיליארד שקל ברבעון לדיסקונט ותשואה על ההון של 18%. לפי לובלין, התשואה הגבוהה הושגה בעיקר תודות תרומת הריבית הגבוהה והמדד. במבט לעתיד, מנהל מחלקת המחקר של IBI אמנם מדגיש שהתוצאות הרבעוניות של דיסקונט מרשימות וצפויות להמשיך להיות מצוינות גם בהמשך השנה הנוכחית, אבל "רמות השיא ברווחיות כבר מאחורינו".  

לובלין מציע לשים לב לגידול בהפרשות לאשראי בדיסקונט (312 מיליון שקל ברבעון השני, לעומת 131 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה) ו"וכמובן לסיכונים בדמות שינויים רגולטוריים". הוא מעלה במעט את מחיר היעד למניית דיסקונט ל-26 ₪, המשקף אפסייד של 38%  - ושומר על המלצת "תשואת יתר".