קשה מאוד להתעלם מהעובדה ש-2 מתוך שלושת המשברים הגדולים האחרונים בשוק ההון האמריקאי, השוק הגדול והחשוב בעולם, נסובים סביב טכנולוגיה. בועת הדוט.קום. שסיימה 5 שנים של שוק שורי סוער בחצי השני של שנות ה-90 על הבטחות האינטרנט, רק כדי להתרסק בתחילת המילניום ולהתאושש כעבור 3 שנים. ויש את המשבר הנוכחי, שעדיין לא נמצא לו שם קליט – פרט לסקטור אחד, אבל נגיע לזה. בניגוד למשבר ההוא, כיום ברור שהטכנולוגיה עצמה אינה הקטליזטור המרכזי באופרה הזו. היא על המוקד בעיקר בשל חשיבותה לכלכלה האמריקאית, עם חברות כמו אפל, גוגל, אמזון ומטא, שגם אם חלקן נכחו בשוק ההון במשבר ההוא, ודאי ובוודאי שלא היה להן את המשקל הסגולי הנוכחי.

ההתרסקות הראשונה נבעה בעיקר משוק בתולי מאוד שדהר על מודלים עסקיים בוסריים והתרסק כשיותר מדי חברות התגלו כמשאבות מזומנים חסרות כיסוי - כלומר כשל שוק. הנוכחי הוא תוצר של ריביות נמוכות שנמשכו 13 שנה והגיעו לשיא בשנתיים האחרונות, כולל הזרקה של 120 מיליארד דולר בחודש לשוק ההון. כלומר, על אחד היה כשל שוק שנבע, ובכן, מהשחקנים בשוק עצמו. הנוכחי נובע מהינדוס מחירים, שנוצר מהתערבות מוגזמת בשווקים מאז קריסות הקורונה ב-2020 והבטחות להמשך ריבית נמוכה - שיצרו מינוף חסר תקדים, שהפכו לאינפלציה דוהרת ומכלה.

יש עוד הבדל אחד משמעותי בין 2 התקופות: הטכנולוגיה עצמה. בשנת 2000 קו האינטרנט של מרביתנו עוד ישב על קו הטלפון, היום כבר יש סיבים ו-wifi, AI, למידת מכונה ותיכף 5G. כשמסתכלים רק על כוח המחשוב של מחשב ביתי רגיל ביחס ללפני 20 שנה, הוא עצום ביחס לעבר, והוא רק הולך ונהיה יותר כזה ב-Web3.0 והאפליקציות של AR/VR. בקיצור, עולם אחר.

דויטשה בנק שכבר חזה מיתון בשנה הבאה הקדים אותו לסוף השנה הנוכחית, ואמרו שם במכתב למשקיעים כי המיתון "יהיה חמור משסברו תחילה", כשלהערכתם האינפלציה תגיע לשיא של 9% ברבעון השלישי. מנגד, בג'יי פי מורגן אומרים שאין צפי למיתון בכלל וה-S&P500 יגיע לשיא של 4,900 נק' בסוף השנה. אז למי להקשיב?

הטכנולוגיה היא גם כנראה היתרון המשמעותי שיש לכלכלה העולמית במשבר הנוכחי, ובמיוחד בשווקים הפיננסיים, שלא מפסיקים לדמם. הממשלות, הבנקים, התאגידים, הקרנות, המשקיעים וכל מי שיכול, אוגר כמויות אדירות של מידע בצורה עקבית, מנתח אותו, עוקב אחריו וביחד מאפשר ליצור תמונה במהירות שיא. המהירות הזו מייצרת יכולת להתמודד בצורה טובה יותר ולקחת צעדי מנע כדי למזער את ההשפעות של קריסות כלכליות. הכלים למעקב הם גם משוכללים יותר ומאפשרים לנתח לעומק מגמות שפעם היה לוקח חודשים רק להשיג את המידע במקרה הטוב. אז הכול על פניו אמור להיות טוב יותר, לא?

פחות כי גם עם כל הטכנולוגיה הזו, לא מצליחה לגרום לשני כלכלנים להסכים ביניהם מה יהיה, ורק מחדדת את הציטוט של הכלכלן ג'ון קנת' גלבריית' ש"הפונקציה היחידה של החיזוי הכלכלי היא לגרום לאסטרולוגים להיראות מכובדים". דוגמה? בבקשה: ביום שישי, דויטשה בנק שכבר חזה מיתון בשנה הבאה הקדים אותו לסוף השנה הנוכחית, ואמרו שם במכתב למשקיעים כי המיתון "יהיה חמור משסברו תחילה", כשלהערכתם האינפלציה תגיע לשיא של 9% ברבעון השלישי. מנגד, בבנק ג'יי פי מורגן אומרים שאין צפי למיתון בכלל וה-S&P500 יגיע לשיא של 4,900 נק' בסוף השנה; אז למי להקשיב?

בינתיים, למרות סיום נעים יחסית לשבוע המסחר, כשהנאסד"ק עלה ביותר מ-1% ורק הדאו ג'ונס סיים במינוס 0.1%, ה-S&P סיים את השבוע בירידה של כמעט 6% והנאסד"ק בירידה של כמעט 5% בשבוע שעבר, כששניהם מעמיקים את הטריטוריה הדובית שלהם. העלאת הריבית מצד הפד והפחד מההאטה צרכנית וכסף יקר יותר, מעבירה את השוק על דעתו. במובנים מסוימים, כיום אנחנו חווים את ההיפוך של העליות של 2020 – רק שאז הייתה אופוריה בשווקים, היום, מכל האופוריה נשאר רק אפור.

"הגיע הזמן שנצא מהעולם המלאכותי של הזרקות נזילות מסיביות וצפויות, כשכולם מורגלים לריבית 0, כשמשקיעים עושים דברים טיפשיים ומשקיעים היכן שאינם אמורים להשקיע, או משקיעים בכלכלה בצורה שאין בה שום היגיון", אמר פרופ' מוחמד אל-אריין, שנחשב לאחד מהכלכלנים הבכירים בעולם ל-CNBC. "אז אנחנו יוצאים והדרך הולכת להיות קופצנית", הוסיף.

הכלכלן פרופ' מוחמד אל -אריין: "הגיע הזמן שנצא מהעולם המלאכותי של הזרקות נזילות מסיביות וצפויות, כשכולם מורגלים לריבית 0, כשמשקיעים עושים דברים טיפשיים ומשקיעים היכן שאינם אמורים להשקיע, או משקיעים בכלכלה בצורה שאין בה שום היגיון"

לסיום, דיברנו קודם על הסקטור היחיד שכן שקיבל שם קליט: חורף הקריפטו. הוא אכן הולך ונהיה קר יותר. אמש, ספינת הדגל הסקטוריאלית, הביטקוין, ירד אל מתחת למחיר של 18 אלף דולר, אבל התאזן לבסוף סביב ה-18.6 במהלך הלילה. זה כבר גרם לעיתונים הכלכליים המובילים בארה"ב לצאת בסדרת כותרות מפוצצות, כמו ה-WSJ שכתב "החגיגה של הקריפטו נגמרה", או בארונ'ס שכתב: "האם חורף הקריפטו, יהפוך לגיהנום הקריפטו?". הסיבה: הקריסות של המטבעות היציבים כמו Terra ולונה, כמו גם ההתרסקות של צלזיוס, הפיטורים ההמוניים בתעשייה בהם בקוינבייס, העובדה שכבר פחות משתלם לכרות ביטקוין בשל מחירו המתכווץ ואובדן אמון בפלטפורמות.

אז אם בתחילת השנה כתבנו כאן על הקורלציה ההולכת וגדלה בין מחיר הביטקוין לבין הנאסד"ק, ובכן, אחרי שהביטקוין יורד ביותר מ-60% מתחילת השנה, נקווה לשני דברים: שהמטבע ימשיך להוות אינדיקטור למשהו אחרי אובדן עצום של קפיטל, ושנית, שהתרסקות הביטקוין לא מהווה את הסמן הימני לשוק כולו ורומזת כי יש עוד הרבה לאן ליפול.