מחיר הביטקוין מזנק ללא הפסקה בשבועות האחרונים. בעקבות הנפקת הקרן החדשה בוול סטריט מחירו של המטבע שבר שיא של כל הזמנים והגיע לערך של יותר מ-66 אלף דולר. השיא האחרון נשבר באפריל השנה כשהמטבע נסחר ב-64,863 דולר. 

הרקע לזינוקים הוא הנפקת קרן מחקה (ETF), שתעקוב אחרי חוזים עתידיים על מחיר הביטקוין. הקרן, ששמה "ProShares Bitcoin Strategy" ואשר נסחרת תחת הסימן "BITO", תהיה פתוחה לכל המשקיעים ולא רק למשקיעים מוסדיים או למשקיעים פרטיים אמידים במיוחד. האם יש כאן שינוי בסיסי בחוקי המשחק?

"מבחינת רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), מדובר באבן דרך מאוד משמעותית", אומר אילן שטרק, מנכ״ל אלטשולר שחם הורייזון. "ראשי ה-SEC חששו במשך תקופה ארוכה ממניפולציות במחיר הביטקוין, הם רצו להגן על המשקיעים. סיבה נוספת לעיתוי הנוכחי היא שבתעודות שקיימות כיום בשוק נכס הבסיס הוא הביטקוין עצמו, מה שמעלה חשש מפני גניבת המטבעות הדיגיטליים במתקפת סייבר. בקרן על חוזים עתידיים על הביטקוין אין למעשה נכס בסיס שצריך להגן עליו מפני גניבה".

שטרק מדגיש, כי ארה"ב אינה מובילה עולמית בהכרה במטבעות דיגיטליים. "במדינות אחרות בעולם, למשל בקנדה או בשוויץ, כבר יש מזה זמן תעודות סל מאושרות על הביטקוין שנסחרות בבורסה, אבל בארה"ב זו פתיחת שער ומתן גושפנקא לתחום שלם.

"ככלל, אימוץ המטבעות הדיגיטליים נמצא במגמת האצה בארה"ב. לאחרונה נפתחה האפשרות לשלם במטבעות דיגיטליים בבתי קולנוע שם. כמו כן, וריפון הודיעה כי תאפשר לבתי עסק לקבל ביטקוין: הלקוח יוכל לשלם בביטקוין במסוף של וריזון ובית העסק יקבל את התשלום, לאחר המרה, בדולרים. גם רשת חללי העבודה WeWork תתחיל לקבל תשלומים במטבעות קריפטו. ענקית הפינטק רבולוט (Revolut) תהיה הלקוחה הראשונה של WeWork שמשלמת לה במטבעות דיגיטליים על שכירות משרדים. הביטקוין נכנס למיינסטרים בארה"ב, וזה בהחלט מבורך".

"ה-SEC בחר בכיוון שלקחו הרגולטורים באירופה ובקנדה - וזה אכן צעד מאוד משמעותי", מסכים אלי מיזרוח, מנכ״ל בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים סילבר קסטל. "אנחנו מעריכים שבעקבות האישור הראשון יינתנו אישורים נוספים לקרנות סל על הביטקוין בארה"ב. אנחנו גם יודעים שנמשכים הדיונים ברשות ני"ע האמריקאית לאפשר לקרנות להתכסות ישירות בביטקוין עצמו. זה הצעד הבא, שלהערכתי ייקח עוד כמה חודשים".

מזרוח מסביר כי העליות בביטקוין קשורות גם באופן ישיר לקרן החדשה. "קרן הסל שהושקה מתכסה למעשה בחוזים עתידיים על הביטקוין, אבל מי שנותן את החוזה העתידי מתכסה בביטקוין. לכן, ככל שיש יותר ביקוש לקרן הסל, זה מעלה את מחיר הביטקוין. וכאן הייתה ממש פתיחה לקהל הצרכנים הרחב".

"ישראל הרחק מאחור במסחר בביטקוין"

שני המומחים מסכימים כי הרגולציה הישראלית צריכה להשלים פערים בסיפור הזה. שטרק: "ישראל נמצאת בהקשר הזה הרחק מאחור. מצד אחד, אנחנו נתפסים כסטארט-אפ ניישן עם הרבה מאוד חברות בלוקצ'ן, אבל מצד שני הרגולציה כאן והבנקים מאוד מאחור בהשוואה לעולם. אנחנו פשוט עוד לא שם מבחינת תשלום במטבעות דיגיטליים. יש בנקים ישראלים יותר מתקדמים בתחום הזה, אבל יש גם בנקים שמבחינתם תחום הקריפטו הוא עדיין סדין אדום".

מיזרוח, שעובד גם בשיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית, נשמע נחרץ פחות: "בישראל כבר הוקמה ועדה להסדרת הנושא. הוועדה שקלה לאפשר לגופים ישראלים להנפיק קרנות ביטקוין, והצעד של ה-SEC ישפיע להערכתי על החלטותיה. כרגע, לאחר השקת הקרן, שוב נפתח פער בין ארה"ב לישראל בתחום הקריפטו". 

מהם היתרונות, אם בכלל, בהשקעה במכשיר עוקב על הביטקוין במקום השקעה ישירה במטבע הדיגיטלי עצמו? מיזרוח: "קניית ביטקוין בהחזקה ישירה כרוכה בהתארגנות תפעולית. צריך לפתוח ארנק דיגיטלי, צריך איפה נכון לקנות, איך לתעד את הקנייה ואיך לאבטח את הארנק. ההיבטים התפעוליים עדין מקשים על החזקה ישירה של ביטקוין, בטח שבסכומים גדולים.

"לכן, משקיעים רבים שאינם סוחרים מנוסים במטבעות דיגיטליים, מעדיפים מכשירים פיננסיים עוקבים. הבעיה הייתה שרוב המכשירים שהיו קיימים לא סיפקו מתאם מספק בין מחיר הביטקוין לבין מחיר המכשיר עצמו. בקרן הסל החדשה המתאם הזה צפוי להיות הרבה יותר גבוה, אם כי עדיין לא מושלם בגלל ההתכסות בחוזים עתידיים. יש גם יתרון של נזילות, אפשר להיכנס ולצאת בלי בעיה, בזכות המסחר רחב ההיקף בתעודת הסל החדשה".

שטרק מעדיף להתמקד בחיסרון: "איך זה עובד? התעודה קונה חוזה עתידי לחודש הקרוב וכשמגיע יום הפקיעה היא מוכרת אותו וקונה בפרמיה את החוזה העתידי לחודש הבא. מאיפה נובעת הפרמיה? שיעורי ריבית, שיעורי מימון והסיכון שקיים מעצם הקנייה חודש קדימה. בשורה התחתונה, הקרן כל חודש משלמת פרמיה של כ-1% בגלל גלגול מחודש לחודש ותוצאה היא טעות עקיבה, שגורמת לתעודה לא להשיג את תשואת נכס הבסיס.

"עם זאת, אין ספק שהשקת תעודת הסל על הביטקוין הייתה מאוד מרשימה, עם מחזור של 950 מיליון דולר - המחזור השני בגובהו אי פעם בהשקות של תעודות מסוג זה. זה מראה על העניין הגדול בתחום. הכיוון ברור: גם רוסיה הודיעה לאחרונה, כי תאפשר תשלומים במטבעות דיגיטליים".

זירה תנודתית במיוחד

האם כדאי למשקיעים מהשורה להיכנס להשקעה במטבעות דיגיטליים, שנחשבת תנודתית במיוחד? "הביטקוין עדיין נתפס כתחום יחסית חדש וכמובן תנודתי", מסביר שטרק. "בשוק ההון המסורתי, סטיית התקן באופציות נעה בין 10% ל-20%, באופציות על הביטקוין אנחנו מדברים על סטיות תקן של 70%-80% ומעלה, וזה גם יכול להגיע ל-120%. התנודתיות הזו מעוררת חשש מהשקעה, אבל במצב כיום, כשיותר ויותר גופים מאמצים קבלה של תשלום במטבע הדיגיטלי, אנשים מבינים שהמטבעות האלה כאן כדי להישאר".

"השקת הקרן החדשה תכניס לתחום המטבעות הדיגיטליים הרבה מאוד משקיעים פרטיים חדשים, פחות מכך משקיעים מוסדיים", מעריך מיזרוח. "יהיו גופים גדולים נוספים שיודיעו על השקת קרנות סל דומות, כך שמחיר הביטקוין ימשיך לעלות בטווח המיידי, אבל זה יגיע ככל הנראה לנקודה שבה נראה מימוש רווחים.

"צריך לזכור שהביטקווין עלה בחודשים האחרונים מסביבות ה-30 אלף דולר לרמות הקרובות לשיא כיום, 64-65 אלף דולר. גופים שהכפילו או קצת יותר מהכפילו את התשואה בהחלט יכולים לממש רווחים. לכן, יכול להיות שנראה ירידה טכנית בביטקוין, אבל צריך לזכור שכך המוצר מתנהל, בתנודתיות. גם כך, אם נסתכל לטווח זמן בינוני, קצת יותר רחוק, בהמשך כנראה נראה עליות שישברו את השיא הקיים".

כמה ישראלים חשופים כיום להשקעה במטבעות דיגיטליים?

"התחום כולו צובר עוד ועוד לגיטימציה וקהל משקיעים שהולך ומתרחב בכל העולם. יש כיום גם הרבה מאוד ישראלים עם חשיפה למטבעות דיגיטליים, זה מספר שנמדד במאות אלפים. מי ששוקל להיכנס להשקעה בתחום צריך להשקיע היקפים מתיק ההשקעות שלו שהוא מרגיש איתם בנוח, אחוזים בודדים מהתיק, מתוך הבנה שהם יכולים גם לרדת בחדות ומתוך ראייה של הטווח הבינוני-ארוך. רווח מהיר בתחום הזה הוא בעיקר עניין לסוחרים מנוסים ומתוחכמים".