התפשטות נגיף האומיקרון השפיעה רבות על כלכלות העולם, הבורסות ברחבי העולם התחילו את השנה החדשה במגמה שלילית כשהאינפלציה ממשיכה לעלות יחד עם חוסר הוודאות לגבי המצב. המשקיעים פנו לאפיקים סולידיים יותר ואת המחיר שילמו ההשקעות בסיכון גבוה – מניות חברות הטכנולוגיה ירדו, ענף הקריפטו איבד יותר מטריליון דולר. ב- d&b (דן אנד ברדסטריט) מוציאים בכל חודש את התובנות ממדינות שונות ברחבי העולם – והתובנות מרתקות.

על פי הניתוח של d&b התפשטות הווריאנט המדבק יאט את התאוששות הכלכלות ברחבי העולם בטווח הקצר בדגש על שירותי תיירות, פנאי, אירוח וחינוך. יחד עם זאת, הביקוש לסחורות ממשיך לעלות והמשבר בשרשראות האספקה משפיע על האינפלציה.

מה קורה בעולם? הנה הצצה לכמה מהמדינות שנסקרו.

  1. אירן

    הכלכלה צמחה ב-6 אחוז בשנת 2021, כשהתאוששות ייצוא  הגז הפחמימני מסייעת לצמיחת הכלכלה.

  2. הונג קונג

     מדיניות האפס הדבקה של הממשל בסין והסגרים הנוקשים, במקביל להתפשטות האומיקרון, פוגעים בשרשראות האספקה ועשויים להחליש את מעמדה של הונג קונג בדירוג המרכזים הפיננסיים המובילים.

  3. גרמניה

    האינפלציה באחת המדינות החזקות באירופה הגיעה לשיא של 30 שנה בחודש האחרון של שנת 2021, כשהיא מתמודדת עם התפשטות משמעותית של האומיקרון ברחבי המדינה.

  4. הודו

    העסקים הקטנים בסיכון, בעקבות התפשטות הנגיף נכנסו העסקים לבעיות גם בצד התפעולי וגם ברמת המימון.

  5. מקסיקו

    המרדף האגרסיבי של קובעי המדיניות למשוך משקיעים זרים לסקטורים המרכזיים מהווים הרתעה להשקעות פנים משמעותיות.

  6. אתיופיה

    התחזיות לגבי המדינה התעדכנו לאחר הניצחון בבחירות ביוני, עם רוב מוחץ למפלגת "השגשוג", שבראשה עומד ראש הממשלה אבי אחמד.

    איך ישפיע האומיקרון על הכלכלה העולמית ב-2022?

    במבט קדימה לשנת 2022 קיימת אי-וודאות בשווקים העולמיים על רקע התפשטות זן האומיקרון. השפעה מיידית הורגשה בשוקי ההון, הן בוול סטריט והן בתל אביב, שסבלו מתנודתיות גבוהה במסחר במהלך דצמבר 2021 – ינואר 2022. "לאחר ששנת 2021 אופיינה בעליות חדות במחירי חומרי הגלם, הסחורות, אנרגיה ושילוח ברחבי העולם תחת מחסור עולמי בהיצע ושיבוש בשרשרת האספקה העולמית אנחנו מעריכים כי השיבוש בשרשראות האספקה העולמיות צפוי להימשך עמוק אל תוך שנת 2022", ציינה אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה ב-d&b (דן אנד ברדסטריט). "המשמעות הינה המשך עליות מחירים גם בשנת 2022, עם צפי להעלאת ריבית בטווח הנראה לעין במטרה לרסן את האינפלציה בכלכלות בהן היא חורגת מהיעדים".

     

    "שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
    אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה ב-d&b | צילום: אפרת-יעל צור

     

     

     

     

     

     

    הבנק המרכזי של בריטניה, בה בסוף שנת 2021 האינפלציה התקרבה לרמה של פי שלושה מהיעד שקבע, העלה במהלך ינואר 2022 את הריבית המקומית ב-0.15%, מ-0.1% לכדי 0.25%. בכך הייתה בריטניה לכלכלה הגדולה הראשונה שנקטה בצעד של העלאת ריבית. גם הבנק המרכזי של ארה"ב, הפד, הודיע כי צופה העלאת ריבית במהלך שנת 2022, במספר פעימות. "מבחינת הצמיחה העולמית, התגלות זן האומיקרון צפויה להערכתנו להעיב על קצב הצמיחה", מציינת שגב. "כך, התוצר של הכלכלות המפותחות צפוי אמנם לצמוח במהלך שנת 2022 בכ-3.9%, אך היא נמוכה ביחס לצמיחה החזויה של שטרם התגלות האומיקרון הוערכה ביותר מ-4.5 אחוז".