הבורסה בתל אביב רשמה היום (שני) עוד יום של ירידות שערים, על רקע החששות מהתפשטות האומיקרון והחשש שמדינות ייאלצו להיכנס לסגרים ולפגוע בכלכלה כדי לעצור את הנגיף. המסחר נפתח בירידות חדות שהתמתנו בהמשך על רקע התאוששות מסוימת בחוזים העתידיים בוול סטריט. 

נכון לשעה 15:40, איבד מדד ת"א 35 כ-1.7%, ת"א 125 איבד כ-1.9%, מדד הבנקים איבד כ-2% ואילו ת"א גלובל-בלוטק איבד כ-1.6%. ירידות שערים נרשמו גם בכל הבורסות המרכזיות בעולם: כ-2.1% בנייקי 225, 1.1% בדאקס הגרמני, 1.2% בפוטסי 100 בלונדון ו-1.95% בקאק בפריז.  

הגורם המרכזי לירידות בימים האחרונים הוא כמובן החשש מהתפשטות של ואריינט האומיקרון. אבל, צריך לשים לב שזה בהחלט לא הגורם היחידי. "בארצות הברית צריך להסתכל גם על מכשול חדש ומהותי שצץ לתוכנית התמריצים של הנשיא ביידן", מסביר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "אחד הסנאטורים שהיה דמות מפתח בדרך לאישור התוכנית, שינה את דעתו ואומר עכשיו שהוא לא מוכן לאשר אותה. זה מעמיד בספק את אישור התוכנית כולה. ברקע נמשך ההד להודעת הפד מלפני כמה ימים, כי צפויות שלוש העלאות ריבית במהלך 2022.   

אלכס זבז'ינסקי  (צילום: רמי זרנגר,  יח"צ)
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

עד כמה לאפקט סוף השנה יש חלק במה שקורה בשווקים?  

"כל החודש האחרון בשווקים התאפיין במסחר תנודתי מאוד, עם עליות וירידות חדות יחסית ושינויים תכופים בסקטורים המובילים. זה אירוע מתמשך, רק שעכשיו נוסף הווירוס שמפחיד את השווקים. מה ההשפעה של סוף השנה? אי אפשר ממש לדעת. כשהשוק עולה בסוף השנה אומרים שזה בגלל סוף שנה וכשהוא יורד - גם אומרים שזה בגלל סוף שנה. ההשפעה לדעתי יחסית מינורית. מי שרצה לממש רווחים דווקא היום, זה לא היום הכי טוב לעשות זאת".  

על מה כדאי להסתכל בשווקים בחודש הקרוב?  

"במבט קדימה, בהנחה סבירה שהאומיקרון לא ממש ישנה את כיוון הכלכלה ושגם הגל הזה יחלוף, 2022 צפויה להיות שנה חיובית בכלכלה העולמית והישראלית. ובהנחה שזה יהיה המצב, השווקים צפויים להתייצב בסופו של דבר.  כמובן שיש סיכונים מלבד הווירוס, כמו האינפלציה ועד כמה הבנקים המרכזיים יהיו אגרסיביים". 

איך נכנסת הריבית לתמונה הזו?  

"הפדרל ריבית צופה העלאות ריבית בשנה הבאה, אבל מבחינה היסטורית העלאות ריבית הן לא גורם שמפסיק עליות בשוק המניות, כל עוד הכלכלה צומחת והעלאות הריבית מתבצעות בהדרגה. לעומת זאת, אם יהיה צורך בהעלאות ריבית מהירות בגלל סיכוני אינפלציה, אז זה יכול להשפיע גם על שוק המניות. התנודתיות בשווקים צפויה להימשך ובכל מקרה, בשנה הבאה לא צפויה כנראה תשואה של 20%-30% בשוק המניות. עם זאת, עליות בשיעור חד-ספרתי גבוה הן בהחלט תרחיש סביר". 

העלאות ריבית של הפד יגרמו גם לבנק ישראל להעלות ריבית?  

"בנק ישראל יקבל החלטה לפי המצב בארץ. היו בעשרים השנים האחרונות  לא מעט מקרים, שבהם בנק ישראל פעל בניגוד להחלטות הפד. כרגע הבנק המרכזי בישראל עדיין מעריך שהאינפלציה כאן יחסית לא גבוהה ואין צורך בהעלאת ריבית. אני מעריך שזה ישתנה, שהאינפלציה תעלה גם בקצב מהיר יותר גם כאן ושבנק ישראל ייאלץ להעלות ריבית במהלך השנה הקרובה".  

"פטיש על הראש לשווקים" 

"החשש מהתפשטות האומיקרון הדליקה בשווקים חבית חומר נפץ, שהייתה כבר מוכנה עם הרבה סיבות לתיקון", אומר יונתן כץ, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות לידר. "ברור שיש חשש מחזרה להגבלות וכניסה לסגרים ברחבי העולם, אבל צריך לראות את מה שקורה כיום בשווקים על רקע ההכרזות הניציות של כל הבנקים המרכזיים בנוגע לחששות שלהם מהאינפלציה. חלקם כבר העלו ריבית, חלקם הצהירו שיעלו. יש כאן שילוב של שוק שמתומחר יחסית יקר עם אינפלציה שכבר לא מוגדרת פתאום זמנית או חולפת. פתאום אנחנו שומעים דאגה עמוקה מההתפתחויות האינפלציוניות. אם נוסיף לכך את האומיקרון, נקבל פטיש על הראש לשווקים.  

יונתן כץ, לידר
יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר

לפי כץ, "האומיקרון קצת מחזיר את הבנקים למוד זהירות בכל מה שנוגע להידוק המוניטרי. התמתנות בפעילות הכלכלית עלולה לגרום לפד לעשות אחורה ולהרגיע, הם ייאלצו להוריד את הרגל מהגז מבחינת העלאת הריבית וזה ירגיע את השווקים. כך שיכול להיות שהשווקים לכאורה ירוויחו ממצב בריאותי, שפוגע כמובן בכולנו. אני לא יודע להגיד אם מה שאנחנו רואים כרגע בעולם, בסגירה של פעילות וטיסות, הוא פאניקה או לא פאניקה, אבל יש כאן בהחלט אפקט שמחזיר אותנו אחורה. כמובן, הנעלם הגדול הוא האם זה יהיה רק גל שיחלוף. אני אופטימי, כי רובנו מחוסנים". 

מתי נראה העלאת ריבית בישראל? 

"אם ישתלטו על הוואריינט בתוך חודש עד חודשיים לכל היותר ונמשיך לראות שיפור בשוק העבודה, הפד יעלה כנראה את הריבית במאי וביולי 2022. אחרי שתי העלאות ריבית שם גם לבנק ישראל יהיה יותר קל להעלות ריבית בסביבות אוגוסט-ספטמבר 2022. זה יקרה לדעתי גם אם האינפלציה כאן לא תחרוג מהיעד. הם לא יחכו שהאינפלציה תעבור את ה-3%, אלא ירצו לנרמל את הריבית גם בגלל החשש מבועת הנדל"ן. תהיה העלאה מאוד מתונה בישראל, מ-0.1% ל-0.25%. בתרחיש הפסימי כל העניין של העלאות הריבית, בארה"ב וגם בישראל, יידחה בשלושה חודשים, מה שאומר שנראה כאן העלאת ריבית רק לקראת סוף השנה הבאה".