שנת הלימודים האקדמית נפתחה היום (ראשון) כשברקע הגבלות מגפת הקורונה. הסטודנטים יחזרו לקמפוסים אחרי שבשנה שעברה בעיקר למדו מרחוק. איך השפיעה המגפה על המצב  הכלכלי של הסטודנטים?

קרוב למחצית מהסטודנטים לתואר ראשון (44 אחוז) צפויים להיעזר בהוריהם לצורך מימון שכר הלימוד בשנה הקרובה, כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון Fast Forward בהובלת הטרנדולוגית עדי יופה עבור Pepper, פלטפורמת הבנקאות הדיגיטלית מקבוצת לאומי.

מי שנעזר הכי הרבה בהורים עם סטודנטים במרכז הארץ (49 אחוז). במגזר הערבי שיעור הנעזרים בהורים (34 אחוז) נמוך בהרבה מאשר הסטודנטים היהודיים (45 אחוז).

47 אחוז מהסטודנטים שנשאלו ציינו כי הם מתכוונים לעבוד כדי לממן את שכר הלימוד, כש-48 אחוז מתכננים להסתייע במלגה. 40 אחוז מתכוונים להיעזר בחסכונות שצברו, ועוד 9 אחוז מתכוונים לקחת הלוואה למימון שכר הלימוד. הנטייה להיעזר בהלוואה למימון שכר הלימוד גבוהה יותר בקרב סטודנטים ערבים (12 אחוז) לעומת סטודנטים יהודים (9 אחוז) וכן גבוהה יותר בקרב הסטודנטים הבוגרים (28-35), כש-15 אחוז מהם מתכננים להיעזר בהלוואה, לעומת 7 אחוז בקבוצת הצעירים בני 20-27.

הסקר בדק גם את המוטיבציה של הסטודנטים ללימודים. רק 42 אחוז מהסטודנטים סבורים שחשוב יותר שהלימודים האקדמיים יבטיחו השתלבות בשוק התעסוקה בעתיד מאשר שיספקו עניין והנאה. כשליש מהסטודנטים (37 אחוז) מאמינים כי השגת תואר אקדמי תאפשר להם לקנות בעתיד דירה בארץ, בעוד ש-28 אחוז אינם מאמינים שתואר אקדמי יסייע להם במטרה זו. בקרב אלה שמאמינים כי תואר אקדמי יקדם אותם במרוץ לדירה, בולט שיעור גבוה יותר של גברים (39 אחוז) , תושבי פריפריה (39 אחוז) ויהודים (38 אחוז).

יותר ממחצית מהסטודנטים צמצמו הוצאות בעקבות הקורונה

הסקר בדק גם כיצד השפיע משבר הקורונה על ההתנהלות הכלכלית של סטודנטים. כ-56 אחוז מהסטודנטים דיווחו כי האמצעי הבולט ביותר להתמודדות עם המשבר בשנה האחרונה היה צמצום הוצאות – 56 אחוז צמצמו הוצאות על בילויים, מסעדות, ספורט וכושר, 54 אחוז צמצמו הוצאות על ביגוד, הנעלה וטיפוח, 25 אחוז שיחררו כספים מחסכונות.

16 אחוז דיווחו שבעקבות הקורונה החלו להשקיע בשוק ההון, 15 אחוז חזרו לגור עם ההורים, 14 אחוז שינו מקום מגורים כדי להוזיל עלויות או הצליחו להוריד  את גובה שכר הדירה שהם משלמים, 12 צמצמו ביטוחים שונים, 11 אחוז לקחו הלוואה ו-4 אחוז מכרו רכב.

מבין אלה שהתחילו להשקיע בשוק ההון, בולט שיעור גבוה יותר של גברים (24 אחוז) ותושבי המרכז (19 אחוז). עוד עולה, כי מבין אלה שהתחילו להשקיע בשוק ההון, למעלה ממחצית (51 אחוז) סוחרים באופן עצמאי באמצעות אפליקציית מסחר, 28 אחוז משקיעים דרך מנהל השקעות בחברת ביטוח או השקעות, ו-14 אחוז נעזרים ביועץ השקעות בבנק.

"דור הסטודנטים הנוכחי משתייך ל'דור העמיד' (resilient) של צעירים שחוו את האתגרים הכלכליים והתעסוקתיים של משבר הקורונה", מסר אורי נתן, מנכ"ל Pepper. "זהו דור שלא מרים ידיים, מגלה חוסן ומתעל את יכולותיו למקומות חיוביים של אקטיביזם, יצירתיות ומוטיבציה לשינוי. אבל לא הכול ורוד – נקודת הפתיחה שלהם נמוכה יותר מבעבר. לאור זאת, שיעור גבוה מהם נדרשים להסתייע בהורים בתקופת הלימודים, אבל העובדה שרובם רואים בלימודים אמצעי להשתלבות בשוק התעסוקה ולהתקדמות כלכלית, מעידה כי הם רואים בכך מצב זמני ושואפים לעצמאות כלכלית". 

הסקר נערך בתאריכים 5-9 בספטמבר על ידי מכון Fast Forward בהובלת עדי יופה. הסקר נערך בקרב 615 סטודנטים לתואר ראשון בגילאים 20-35, המהווים מדגם אקראי ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה.