N12
פרסומת

"לקריפטו אין שום ערך כלכלי": מה מניע את הבהלה לזהב?

מחירי המתכות היקרות מנפצים שיאים בשנה האחרונה, בניגוד גמור לרוב הציפיות והתחזיות. מה עומד מאחורי הזינוק המפתיע, מי מתדלק את הביקושים, והאם מדובר בטירוף רגעי או במגמה ארוכת טווח? "כל עוד האמון במערכות הפיננסיות ימשיך להיסדק, המומנטום יימשך"

דורון אביגד
Business
פורסם:
מטילי זהב
מטילי זהב | צילום: shutterstock
הקישור הועתק

מחיר הזהב זינק יותר מ-80% ב-12 החודשים האחרונים, מהם כמעט 16% בינואר 2026. על הדרך נפרץ גם מחסום ה-5,000 דולר לאונקייה, והמתכת הנוצצת כבר מפלרטטת עם ה-5,100. הנתונים החריגים האלה מלווים בזינוק מחירים מפתיע אפילו יותר של מתכת יקרה אחרת, הכסף, שזינקה יותר מ-238% ב-12 החודשים האחרונים וכ -45% בחודש האחרון.

מה שולח את המשקיעים אל הזהב והכסף? בדרך כלל, בראייה היסטורית, מדובר בפחד. הזהב נתפס כבר שנים כ"מקום בטוח" (SAFE HAVEN) שניתן לסגת אליו כששווקי המניות סוערים, תנודתיים, בעיצומו של מהלך ירידות או כמה רגעים לפני תחילת מהלך כזה. אלא שהפעם נראה כי חששות המשקיעים מרחיקים לכת הרבה יותר מסתם היפוך מגמה בשווקים: רבים מהם מרגישים שהעולם הפוליטי, הביטחוני, הכלכלי והפיננסי שהכרנו עומד להתפוגג. ואין דבר ששוק ההון שונא יותר מאי ודאות.

"עליות פראיות מזמינות תיקון טכני אלים"

"אם היית אומר לי לפני שנה שהשווקים הפיננסיים הולכים לעלות בעשרות אחוזים, האינפלציה תיבלם והריבית תישאר יציבה, אין שום סיכוי שהייתי אומר לך שהזהב הולך לעלות ככה", מודה אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים. "אני קודם כל מופתע, כי ברור לי למה אנשים קונים זהב ורוב הסיבות לא מתקיימות באקלים הנוכחי. אולי זה בגלל הירידה של הדולר, שכביכול נחשב למטבע הכי בטוח ויציב, וראינו בשנה האחרונה שזה לא המצב. הדולר ירד בעיקר בזמן משבר הנכסים, ומאז הוא די מדשדש. בשיא הכנות, קשה לי להסביר את העלייה בזהב, הוא לא היה אמור לעלות בצורה כזאת".

מה עם המחירים היקרים בשווקים?

"אם תדחק אותי לקיר, אגיד שיש כנראה הרבה אנשים שחושבים ששווקי המניות גבוהים מדי וקונים זהב כסוג של גידור. בינתיים הולך להם טוב, אפילו מצוין, כי כשאתה קונה גידור אתה רוצה שהוא יגן עליך ולא מצפה להרוויח ממנו. בינתיים, הם מרוויחים מאוד יפה מהגידור. יש גם העניין הגיאופוליטי, עם ארצות הברית, איראן, ונצואלה, רוסיה, אוקראינה - כל זה עדיין לא נפתר והעולם נראה כמו בתוך מלחמה קרה אחת גדולה".

אור פוריה
"בשיא הכנות, קשה לי להסביר את העלייה בזהב". אור פוריה | צילום: מיכה בריקמן
פרסומת

מה עם "אפקט טראמפ"?

"אני לגמרי מסכים שטראמפ הוא סוג של חוסר יציבות וגורם סיכון, אבל היית מצפה שזה יתבטא גם בשוק המניות או בשוק החוב. המשקיעים היו אמורים לדרוש פרמיה סיכון יותר גבוהה, וזה לא קורה. בדולר זה כן מתבטא, אבל הדולר רשם את עיקר הירידה שלו באזור מרץ-אפריל שנה שעברה ומאז אין שם דרמה, בעוד שעיקר הריצה של הזהב היא דווקא בחודשים האחרונים. הדברים האלה לא מסתדרים. אתה כאילו יכול להסביר למה הזהב עלה, אבל הסיבות האלה לא באות לידי ביטוי בשווקים אחרים, יותר משמעותיים משוק הסחורות".

איך אפשר להסביר את העליות בכסף?

"אני כבר הרבה שנים בשוק ההון, ואחד הדברים הראשונים שלמדתי היה שקשה לנבא את שוק הסחורות. הכסף כרגע מתנהג במתאם מאוד גבוה לשוק הזהב, על סטרואידים וכסוג של אופציה לזהב, אבל זה לא מה שראינו בעבר. אף פעם לא שמעתי מנהל השקעות שקם בוקר אחד ואומר, 'יאללה, נגן על התיק ונקנה כסף. על זהב שמעתי, על כסף לא. אני נוטה לייחס חלק מהתנועות החדות בשווקים למסחר האוטומטי והאלגוריתמי, למכונות. יש הרבה מאוד סטופ-לוסים והרבה מאוד ניתוח טכני. הנה, גם הזהב פרץ את תקרת ה-5,000 וכמה שעות אחר כך כבר היה ב-5,1000. אין על פניו הסבר פונדמנטלי או כלכלי לזה".

הקריפטו אכזב רבים בשנה האחרונה.

"לקריפטו, בעיניי, אין שום ערך כלכלי. אין שום דרך שאני יכול להגיד קריפטו שווה ככה או שווה אחרת ולהצדיק מחיר מסוים. בעיניי, כשאני קונה מטבע, מטבע צריך לייצג כלכלה, צריך לייצג מדינה, צריך לייצג משהו הרבה מעבר לשווי. בשנה האחרונה כל הנכסים עלו - מניות, אגרות חוב, סחורות. איפה שלא השקעת - הרווחת. האפיק היחידי שלא עלה בשנה שעברה זה הקריפטו, וזה עוד קרה בשנה שטראמפ נשיא ארצות הברית".

פרסומת

עד כמה אתה רואה את המהלך הזה בזהב נמשך?

"בשוק ההון תמיד ממליצים לא לנסות לתפוס סכין נופלת, כלומר: אם אתה רואה משהו שיורד ויורד ויורד, אתה לא אומר 'אוקיי, עכשיו אני אקנה, זו התחתית'... זה עובד, לדעתי, גם לצד השני, כך שנכסים פיננסיים יכולים בתיאוריה לעלות ללא הפסקה. קשה לתמחר את הזהב כיום, אבל אנחנו גם יודעים שבשווקים אין דבר כזה כרטיס בכיוון אחד. מה שעולה בחדות בדרך כלל גם יורד בחדות.

"בוא נגיד ככה: אם הייתי נדרש להחליט, אולי כן הייתי שוקל להקטין חשיפה לזהב, כי על פניו אני חושב שהעליות הפראיות האלה מזמינות תיקון טכני אלים באותה מידה. משקיע שרוצה להיחשף לזהב, מוטב שימתין לאיזשהו תיקון טכני או חולשה מסוימת במחיר ויעשה את זה אז".

"שילוב נדיר של כוחות מתדלק את המחיר"

לדברי ויולטה טודורובה. אנליסטית מחקר בחברת Leverage Shares, הזינוק הנוכחי במחירי הזהב אינו תופעה ספקולטיבית חולפת, אלא שינוי מבני עמוק באופן שבו משקיעים תופסים ביטחון פיננסי בעולם מתפרק.

"זה לא 'מרוץ לזהב' המונע מתאוות בצע, אלא 'הגירה לזהב' המונעת מתוך זהירות", היא מסבירה. בעוד שהשווקים בוחנים כמה "חדשות רעות" כבר מתומחרות בערך הנוכחי, טודורובה מדגישה כי היסודות דווקא איתנים: כל עוד החובות הממשלתיים תופחים והאמון במערכות המוניטריות מתערער, הרלוונטיות של הזהב כנכס אסטרטגי נותרת ללא שינוי. לדבריה, "בתוך חוסר הוודאות המבני הזה, תחזית למחיר של 6,000 דולר בשנת 2026 כבר אינה נראית אגרסיבית. בזמנים של אי-ודאות, לוודאות יש פרמיה גבוהה".

פרסומת

מה מתדלק את הביקושים לזהב?

"שילוב נדיר של כוחות: מצד אחד, הבנקים המרכזיים - במיוחד בשווקים מתעוררים - מצטיידים בזהב כחלק ממהלך אסטרטגי של 'דה-דולריזציה' (הפחתת התלות בדולר). מצד שני, הזהב נתפס כנכס 'א-פוליטי' ונייטרלי, שאינו תלוי ביכולת ההחזר של ממשלה כזו או אחרת או במחזורי רווח של תאגידים. לכך מתווסף גורם קריטי מצד ההיצע: התפוקה במכרות הזהב נותרת יציבה ואינה עולה, מה שיוצר צוואר בקבוק שמקפיץ את המחירים בכל פעם שהביקוש גובר. יחד עם הביקוש הטכנולוגי הגובר למתכות יקרות, הקשור למעבר העולמי לאנרגיה ירוקה, נראה כי מדובר במגמה ארוכת טווח שתלווה אותנו לפחות עד סוף 2026".

ויולטה טודורובה
"זה לא 'מרוץ לזהב' המונע מתאוות בצע, אלא 'הגירה לזהב' המונעת מזהירות". ויולטה טודורובה | צילום: LS

"לא טירוף וגם לא ספקולציה"

דרור קרני, מנכ"ל ומייסד קרני פמילי אופיס המנהלת נכסים בכ-7 מיליארד שקלים, סבור שהעלייה הנוכחית במחיר הזהב היא הרבה מעבר לטירוף רגעי או מהלך ספקולטיבי טהור. קרני מונה חמש סיבות מרכזיות לביקושים המאמירים:

  1. משבר אמון במטבעות: "המשקיעים חוששים משחיקת ערך הכסף. המדיניות של טראמפ ובכללה הפלישה לוונצואלה, איומי המכסים על אירופה בעניין גרינלנד ולחץ פוליטי על הפד להורדת ריבית - כל אלהב מערערים את האמון בדולר. המשקיעים חוששים שהממשלות לא יצליחו לרסן את האינפלציה או את החובות התופחים, ולכן בורחים לזהב ככלי לשימור ערך שישרוד זעזועים כלכליים. אנליסטים טוענים שכל עוד האמון במערכות הפיננסיות ממשיך להיסדק, המומנטום יימשך".
  2. ירידת הריביות: "הבנקים המרכזיים מורידים ריבית, מה שהופך נכסים סולידיים כמו אג"ח ממשלתי ומזומן לפחות אטרקטיביים. יש כרגע הרים של מזומנים בקרנות כספיות, ואם רק חלק קטן מהם יעבור לזהב המחירים יזנקו עוד יותר".
  3. רכישות מסיביות של בנקים מרכזיים: "השחקנים הגדולים בשוק הם מדינות, לא רק ספקולנטים. מאז הסנקציות על רוסיה ב-2022, בנקים מרכזיים (בעיקר סין ומדינות שיחסיהן עם המערב מתוחים) ממירים נכסים דולריים בזהב, כדי להימנע מסנקציות. מדינות כמו פולין רוכשות זהב כדי לייצב את המטבע שלהן. זה ביקוש קשיח ואסטרטגי".
  4. שוק מניות יקר מדי: "שוק המניות נמצא בשיאים היסטוריים ומתומחר ברמות שמזכירות את בועת הדוט-קום של שנת 2000. התלות הגבוהה במספר מצומצם של ענקיות טכנולוגיה כמו אנבידיה וטסלה מפחידה משקיעים, והם משתמשים בזהב כגידור למקרה של נפילה בשווקים".
  5. מומנטום היסטורי: "ההיסטוריה מראה שכשזהב מתחיל לרוץ, זה נמשך זמן רב. בשנים שבהן הזהב עלה ב-20%, הוא נטה להמשיך ולעלות גם בשנה העוקבת. העלייה החדה ב-2025 היא המשך ישיר למגמה של 2024, מה שמרמז שהכיוון נותר חיובי".