מוקדם בבוקר (חמישי) הכריז נשיא רוסיה פוטין על מבצע צבאי באזור דונבאס, ההערכה האמריקאית שמדובר בתחילתה של פלישה נרחבת למדינה המזרח אירופאית. על פי הדיווחים, בשעות האחרונות מבצע הצבא הרוסי מתקפות אוויריות ברחבי אוקראינה. על רקע ההתפתחויות הבטחוניות בזירה האירופית נרשמה הבוקר צלילה בבורסות אסיה שהספיקו להיפתח. 

המסחר בתל אביב נפתח עם מדדים נמוכים למדי. מדד תל אביב 125 ומדד תל אביב 35 רשמו ירידה של יותר מ-2.5%. השווקים באסיה והחוזים העתידיים על מניות בארצות הברית צללו כבר עם ההכרזה של פוטין על מבצע צבאי. מדד האנג סנג של שוק המניות בהונג קונג ירד מוקדם בבוקר ב-3.28%. מדד קוספי (Kospi) בקוריאה ירד ב-2.69%. מדד טוקיו ניקיי צנח 2.06%. מדד שנחאי הספיק לרדת ב-2.04%. 

גם החוזים העתידיים על המניות בארה"ב צנחו. החוזים העתידיים על דאו ירדו עד 780 נקודות, או 2.4%. החוזים העתידיים על S&P 500 ונאסד"ק ירדו ב-2.3% ו-2.8%, בהתאמה. ההפסדים הנרחבים מגיעים לאחר ירידה חדה בוול סטריט אתמול (רביעי). הדאו נסגר בירידה של יותר מ-464 נקודות, או 1.4%, ורשם יום הפסדי חמישי ברציפות. מדד S&P 500 והנאסד"ק ירדו ב-1.8% וב-2.6% בהתאמה. 

הבורסה במוסקבה, שבמוקד קבלת ההחלטות של הסכסוך, הודיעה כי השעתה את המסחר בכל השווקים שלה עד להודעה חדשה. הרובל הרוסי צנח בכמעט 10% מול הדולר ונסחר בשער של 89.59 רובל לדולר. 

על רקע המשבר מחיר הנפט הגולמי זינקו ביותר מ-5% ומחיר אונקיית זהב עלה ב-1.74%. גם בשוק הקריפטו המשבר מורגש, הביטקוין איבד יותר מ-2% מערכו. גם השקל נחלש ביחס לדולר כשנטיית המשקיעים לנכסים עם סיכון נמוך יותר כמו הדולר ביחס למטבעות של כלכלות קטנות. 

ההשפעות נרשמו גם בענפים ספציפיים. רוסיה ואוקראינה יחד אחראיות ל-23% מגידולי החיטה בעולם והן ספקיות המפתח של גידולים אלו לאירופה ולמזרח התיכון. בעקבות הלחימה, מחירי החוזים העתידיים על החיטה עלו בחדות לאורך היום, על רקע חששות מפני ירידה בהיצע החיטה מאזור הים השחור. 

הערכה: הסיכונים הכלכליים במשבר הנוכחי גדולים מהסיפוח קרים ב-2014 

פירמת ההשקעות הבין-לאומית גולדמן סאקס מעריכה כי הסיכון הכלכלי במשבר הנוכחי גדול מאשר במשבר בקרים ב-2014 ובזמן הסנקציות האמריקאיות נגד רוסיה ב-2018. ״מול הבנצ׳מרקים האלו אנו מוצאים פרמיית סיכון רבה יותר שתומחרה כעת״, נכתב בדו״ח של הפירמה, ״בנכסים רוסיים, על פני נכסי EM ובשווקים הגלובליים באופן כללי. גם נכסי סיכון (נמוכים יותר) וגם מחירי סחורות (גבוהים יותר) עשויים לשקף את דעותיהם של חלק מהמשתתפים בשוק שהאפשרות לסכסוך רחב יותר באופן משמעותי, או עבור סנקציות כעונש, גבוה כעת מאשר ב-2014 או 2018״. 

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש (צילום: רמי זרנגר,  יח"צ)
אלכס ז'בז'ינסקי | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

בגולדמן סאקס ציינו כי המתיחות באוקראינה הזניקה את מדד הסיכון הגיאופוליטי של הבנק המרכזי בארה״ב לרמה גבוהה מאוד. עם זאת ציינו שם שההשפעה על מחירי האנרגיה בארה״ב תהיה נמוכה מההשפעה באירופה. 

"יהיה לחם בחנויות - אבל המחיר יעלה" 

אלכס זבז׳ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש מעריך גם כן כי הסיכון גבוה ביחס למשבר ב-2014. ״אם הסיכון של מלחמה מתמשכת יתממש יהיו השפעות משמעותיות על השווקים״, אמר, ״הערכת הסיכון גבוה יותר מבסיפוח האי קרים, כי אז זה לא היה אירוע מלחמתי, כעת רואים לחימה ממש שהתוצאות שלה לא ידועות. אם הסיכון למלחמה מתמשכת לא יתממש, אז אני מעריך שמרבית ההשפעה על השווקים מאחורינו". 

ההשפעות העיקריות שמזהה זבז׳ינסקי הן עלייה במחירי הסחורות, עלייה באינפלציה שגם ככה ברמות גבוהות בעולם, עלייה במחירי האנרגיה וגם במחירי התוצרת החקלאית כמו חיטה. ״לא נראה לי שנראה ממש שאין לחם בחנויות״, הוא הסביר, ״אך המחסור מתבטא בזה שהמחיר יעלה״. 

בדרך להעלאת ריבית?

המשבר הזה מגיע על רקע כוונה להעלות ריבית בחודש מרץ בארה״ב וכן להעלות ריבית באירופה ואף בישראל. ״אני מעריך שזה מגביר את הסיכוי לעליית ריבית״, משוכנע זבז׳ינסקי, ״האינפלציה גבוהה ולבנקים המרכזיים אין ברירה, פה בישראל זה גם אירוע שמגביר סיכון אינפלציה וגם בנק ישראל יצטרך להעלות ריבית. 

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מעריך גם הוא כי הריבית תעלה בכל מקרה אך סבור שהבנקים המרכזיים ימתינו בימים הקרובים. ״אני מעריך שלמשבר ולירידות בשווקים תהיה השפעה על העלאות הריבית ויתכן שהבנקים המרכזיים ימנעו מנקיטת הצעד בטווח הקצר״, אמר. 

על רקע שוק מניות פחות טוב - פוטנציאל הנזק גדול 

״אין ספק שהסיכון של שוק המניות מאוד גדול״, הדגיש רזניק,  ״בניגוד למשברים קודמים זה מגיעה בשעה שהעולם במציאות אינפלציונית ולכן הבנקים לא יכולים להוריד ריבית ולתרום בכך לעליית הבורסות. הבורסות בירידה חדה מתחילת השנה ומשקיעים גם ככה עברו למדיניות מצמצמת ביחס לנכסי סיכון. על רקע של שוק מניות פחות טוב, פוטנציאל הנזק מאוד גדול״. 

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון (צילום: כפיר סיון)
דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון | צילום: כפיר סיון

ויש גם עצה למשקיע הפרטי. ״בשבועות האחרונים הצעד הנכון היה להוריד את פרופיל תיק ההשקעות לסיכון נמוך״, אמר רזניק, ״לעבור להשקעות בטוחות יותר. אבל כעת בעיצומו של המשבר ההמלצה היא שלא למכור ולקנות בפזיזות. לא נעים לראות את ההפסדים, אבל צריך להיעזר בסבלנות ובעצבי ברזל".

אין באמור בכתבה זו כדי להבטיח השגת תשואה כלשהי או כדי להוות המלצה על כדאיות של השקעה