הקריפטו נמצא בכל מקום, אם בעבר השיח סביב המטבעות הדיגיטליים התקיים רק בקרב המכורים לדבר, היום זה הפך למיינסטרים. הענף אמנם עדיין נמצא בתחילת דרכו, אבל אין ספק שאנשים רבים רואים את ההשקעה במטבעות קריפטו כהזדמנות להתעשר – ומהר.

שוק המטבעות שווה כ-3 טריליון דולר, כשקיימים כיום כ-13 אלף מטבעות שונים. בעוד שלמטבעות דיגיטליים רבים יש ערך וטכנולוגיה ייחודית, יש מטבעות שמאחוריהם אין כלום מלבד ההייפ סביבם – מטבעות ה-MEME.
יש שני מטבעות עיקרים שתופסים את הכותרות לאחרונה – והגיעו לצמרת מטבעות הקריפטו "דוג'קוין" ו"שיבא אינו". המטבעות שהתחילו כסוג של בדיחה מגדילים את שווי השוק שלהם, אך סובלים מתנודתיות מאוד גבוהה. אחד המשפיעים העיקריים על ערכם הוא כמובן מייסד טסלה אילון מאסק שבאמצעות ציוץ בטוויטר מעלה ומוריד את שווים כרצונו.

אילון מאסק, 2020 (צילום: Maja Hitij/Getty Images)
מקפיץ את ערך המטבעות בטוויטר. מאסק | צילום: Maja Hitij/Getty Images

דוג'קוין נוצר כבדיחה על ידי מהנדסי התוכנה בילי מרקוס וג'קסון פארמר, והיום שווי השוק שלו עבר את ה-34 מיליארד דולר. הקהילה שנוצרה סביבו הקפיצה את ערכו של המטבע. לאורך השנים הערך של המטבע המשיך לעלות, אבל מי שנתן את הדחיפה המשמעותית בחודשים האחרונים הוא מאסק בסדרה של ציוצים בטוויטר. ביולי כתב מאסק בטוויטר:"release the doge!" (שחררו את הדוג'), ורמז על תמיכתו במטבע שמציג את פניו של הכלב היפני שיבא אינו.

 

 

המיליארדר המשיך להעלות את ערך המטבע עם מספר ציוצים נוספים, בין היתר הגדיר את הדוג'קוין כ"מטבע של האנשים", ובאחרים ציין שהוא משקיע במטבע והוסיף כי את הפרויקט הבא של  SpaceX הוא יממן באמצעות המטבע.

 

 

 

 

"בניגוד לכל כוונה המטבע צבר תאוצה בעיקר בשנה האחרונה כשאילון מאסק אמר שהוא מאוד אוהב את המטבע", ציין רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של פלטפורמת המידע הפיננסית Investing.com. “המטבע הגיע לצמרת שוק הקריפטו ונמצא במקום התשיעי".

רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com (צילום: איל יצהר)
רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com | צילום: איל יצהר

שיבא אינו” נוצר בהשראת הדוג'קוין, גם הוא מתבסס על הכלב היפני החמוד ושווי השוק שלו היום עומד על כ-29 מיליארד דולר. וגם הוא, איך לא, הושפע מציוצים של אילון מאסק. המיליארדר העלה בתחילת אוקטובר תמונה של גור השיבה אינו שלו, יושב בטסלה. מבלי שציין שהוא משקיע, ערך המטבע זינק בכ-70 אחוז. אבל אז, אחד מהעוקבים שאל אותו כמה מטבעות שיבא אינו הוא מחזיק, מאסק ענה: "אף אחד", ובציוץ נוסף ציין שהוא מחזיק ביטקוין אתר (איתריום) ודודג' קוין.

 

 

 

 

 

 

"דוג'קוין ושיבא אינו מבוססים רק על האהדה לסמל של הכלב היפני", מסביר קצירי. "אין בהם שום דבר מהותי בעל ערך, להבדיל מביטקוין ואתריום שיש להם טכנולוגיה מיוחדת שמאפשרת תשתית לכל מיני יישומי בלוקצ'יין".

הכלב היפני שיבא אינו (צילום: רויטרס)
הכלב היפני שיבא אינו, עליו מבוססים המטבעות | צילום: רויטרס

"שיבא אינו גם צמח באופן מטורף בחודשים האחרונים", מוסיף קצירי. "והוא ממוקם במקום ה-11 בשוק המטבעות. לא מזמן היה יום שהוא טיפס ב-2800 אחוז ויום למחרת כמעט קרס, הוא תיקן את עצמו ויש לו תנודות קיצוניות מאוד. קפיצה של אלפי אחוזים ביום ומחיקה של כל הערך יום למחרת. המטבע רץ ונסחר בשווי שוק של 30 מיליארד דולר".

כמובן שכשמדברים על מטבעות ה-MEME אי אפשר שלא להתייחס למטבע של משחקי הדיונון, שנוצר כמבן בהשראת הסדרה הפופולרית של נטפליקס. המטבע שבר שיאים והגיע לשיא עם שווי של 2,860 דולר. אלא שאז, היוצרים של המטבע משכו לפחות 3.4 מיליון דולר והלכה למעשה הפילו את ערכו וסגרו את הפעילות. מה שעורר את החשד להונאת ענק. 

תחושת ה-FOMO (Fear of missing out), הפחד לפספס, מניעה אנשים רבים להשקיע במטבעות הללו שאין בהם ערך אמיתי. "זו התפתחות מאוד מעניינת", מסביר עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות'. הסיפור של מטבע משחקי הדיונון הוא פשוט מדהים. גם לפני כמה שנים היו מטבעות שהתגלו כהונאה, אבל אז צצו המון מטבעות שלרובם הייתה פונקציונאליות מסויימת – שוק שאפשר להשתמש בהם, היום אפילו את זה לא עושים".

אז אם למטבעות הללו אין שום ערך אמיתי, מה הסוד שלהם?

"הסוד הוא פשוט סיפורי ההצלחה", מציין אדרת. "ברגע שיש לך מטבע כמו דוג'קוין שהתחיל כבדיחה ולאורך השנים ייצר מיליארדרים חדשים שהשקיעו כמה דולרים בודדים – זה גורם לאנשים לרצות גם. אבל צריך לזכור שמדובר באנשים שהשקיעו ממש מוקדם ואמרו מה איכפת לי להשקיע כמה מאות ואולי להרוויח מאות מיליונים בלי לעשות כלום".

עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות' (צילום: אורן דאי)
עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות' | צילום: אורן דאי

אדרת גם מציין שאין שום רגולציה על מטבעות והיוצרים יכולים לעשות כרצונם. "ברגע שמתחזים פשוט למטבעות הרגולציה שותקת", הוא מציין. "כשמתחזים לניירות ערך אז יש רגולטור, אבל שכל התכלית שלך היא להיות מטבע הרשויות לניירות ערך לא רלוונטיות".

בסוף חשוב לציין שכשמשקיעים במטבעות MEME מדובר בהימור. "אני אישית מהאנשים שלא מתחברים לרעיונות של קזינו אז לא הייתי ממליץ לאנשים להשקיע", אומר אדרת. "גם בקניית ביטקוין יש הימור מסויים, אבל פה זה סתם לזרוק את הכסף ולהגיד יש סיכוי של אחד למיליון שנכנסתי מספיק מוקדם כדי להרוויח".