מלחמת חרבות ברזל ניכרת מאוד גם בזירה הכלכלית, ומראה למה דווקא עכשיו חשוב יותר מתמיד להיות עם אצבע על הדופק. התנהלות פיננסית שמותאמת לתנאים החדשים שנוצרו תמנע פיגורים בתשלומים ונזקים ארוכי טווח ואף תאפשר שמירה על דירוג אשראי גבוה ויציב גם בתקופה הזו. בנוסף, שמירה על דירוג גבוה תקל על ההתאוששות גם ביום שאחרי המלחמה ותאפשר לקבל אשראי בתנאים טובים יותר במידת הצורך. מסיבה זו, המומחים הפיננסיים של קפטן קרדיט מתגייסים לסייע בגזרה הפיננסית עם כל הדרכים להתנהל אחראית דווקא עכשיו:

1. חוק שלושת החודשים

הדבר הראשון שכדאי לבדוק הוא האם יש לנו מספיק כסף כדי לעמוד בהתחייבויות שלנו לשלושת החודשים הקרובים גם במקרה שההכנסה נפגעת. תחת התחייבויות נכללים תשלומים כמו החזרי הלוואות, משכנתא, הוראות קבע וכן הוצאות קבועות בכרטיסי האשראי.

היום יותר מתמיד הבדיקה הזו יכולה להיות מהירה ופשוטה. אפליקציית קפטן קרדיט שניתנת להורדה חינם ומאושרת על ידי בנק ישראל, תרכז עבורכם את כלל ההתחייבויות שלכם מכלל החשבונות הרשומים על שמכם במקום אחד ובלחיצת כפתור.

2. לא קריטי, לא קונים 

אם לא עומדים בהתחייבויות לטווח הקרוב, הצעד הראשון והמהותי ביותר הוא צמצום הוצאות. מומלץ להתמקד אך ורק בהוצאות חיוניות כמו מזון, שכירות וכדומה ולוותר על דברים שאינם קריטיים דוגמת ביגוד, תרבות, מנויים לעיתון או לחדר כושר (זמן מצוין לעשות סדר) וכו'.

3. תקציב חירום

משקי בית רבים מתמודדים בימים אלו עם ירידה בהכנסות - בין אם כתוצאה מחל"ת, ירידה במחזור העסק או סיבות אחרות. לאור זאת, ובהמשך לסעיפים הקודמים במידה ויש לכם חסכונות, בדקו עד כמה הם נזילים בעת הצורך ואם לא שקלו להעביר אותם או חלק מהם לאפיק המאפשר זאת (פק"מ, קרן כספית ואלטרנטיבות אחרות). מעבר לכך, כדאי לדעת שחלק מהבנקים מאפשרים כיום שבירת חסכונות או קרנות ללא עמלות או בתנאים משופרים.

4. דעו את זכויותיכם – והשתמשו בהן

בעקבות הלחימה, משרדים ממשלתיים (משרד האוצר, הכלכלה), גופים ציבוריים (בנק ישראל, ביטוח לאומי, רשות המסים) פרסמו בשבועות האחרונים מתווים והנחיות חדשות שעשויות להקל. התעדכנו באתרים שלהם או בלינק הזה.

5. בחנו הקפאת תשלומים

כחלק מאותן הקלות, בנק ישראל הנחה את הבנקים לאפשר דחייה של שלושה חודשים לפחות בתשלומי המשכנתא או ההלוואות. אוכלוסייה של נפגעים מדרגה ראשונה (פירוט מלא באתר בנק ישראל) זכאים לכך ללא ריבית ועמלות, שאר האוכלוסייה כן ישלמו ריבית על כך. אם אכן בוחרים לעשות זאת, מומלץ לוודא את בכמה יתייקר ההחזר לאחר הריבית והאם הדבר משתלם.

6. נצלו את נקודת המפנה

שי אבו, שמוביל את שירותי הייעוץ הפיננסי בקפטן קרדיט משתף כי במהלך הלחימה לקוחות שהגיעו ליעוץ מתוך חשש ניצלו את ההזדמנות לשינוי פיננסי שיעזור להם לאורך זמן. "אחת הפניות שקיבלתי במהלך הלחימה הייתה משפחה שהכנסותיה נפגעו דרמטית מהלחימה ובמקביל החזר המשכנתא תפח משמעותית בשנה האחרונה בעקבות עליית הריבית. עד הלחימה הם היו "על השקל" אבל גמרו את החודש וכעת הם חששו מאוד מסחרור פיננסי שיוביל לקריסה. הם כבר שקלו למכור את הבית שקנו לפני שנים בודדות. המלצתי להם לא לעשות את זה. במקום, הקפאנו מסלול אחד של משכנתא (ולא את כולה) ובנינו תקציב שמותאם למציאות החדשה ואפילו לוקח תרחיש קיצוני עוד יותר. על הדרך גילינו ביטוחים כפולים והוצאות גבוהות יחסית על תקשורת וויתרנו עליהן. זה נתן להם לא מעט אוויר – כלכלית ונפשית". לדברי אבו, תהליכי הייעוץ הללו, במיוחד בתקופה כזו, מאפשרים לקבל החלטות מושכלות ולא אמוציונליות. כתוצאה מכך, ניתן לעשות צעדים חכמים יותר שגם מקדמים צמיחה בטווח הארוך וחוסכים כסף.

 

להורדת האפליקציה