רבות מדובר על הפן ההתנהגותי/פסיכולוגי של משקיעים בשוק ההון, כמו "התנהגות העדר" כשהמניות עולות או יורדות, ועוד תופעות. אבל שלושה חוקרים –פרופ' צבי וינר מהאוניברסיטה העברית יחד עם ד"ר מנחם עבודי וד"ר יבגני מוגרמן מאוניברסיטת בר אילן, החליטו לבדוק את התנהגות המשקיעים ביום הלימודים הראשון, שנחשב ליום עם השפעות פסיכולוגיות על ההורים, ומצאו שיש ירידה ממוצעת של 12% בהיקף המסחר בבורסה ביום זה. כשבדקו ממה זה נובע, מצאו קשר מובהק בין הירידה בהיקף המסחר לבין שיעור הנשים בכוח העבודה במדינה.

המחקר שפורסם בכתב העת לשווקים פיננסיים, מוסדות וכספים בינלאומיים -Journal of International Markets,  Financial Institutions & Money 

 בדק התנהגות של 74 שווקים בעולם לאורך שנים רבות, מ-1967, ומצא שב-15 השנים האחרונות, היקף המסחר בבורסות יורד בממוצע ב- 12%, ביום הראשון ללימודים.

"הרעיון היה להסתכל מה קורה בתחילת שנת הלימודים", אמר ד"ר יבגני מוגרמן, אחד החוקרים במחקר ל-Business. "בסקר שביצענו לטובת המחקר אצל הורים לילדים בגנים ובתי ספר יסודיים, מצאנו, שביום כזה ההורה לא לוקח מטפלת שתביא ותוציא את הילד מהגן או מבית הספר ומעדיפים לקחת יום/חצי יום חופש מהעבודה. במדינות שונות יום פתיחת שנת הלימודים נופל על תאריך שונה.  בישראל ובמדינות נוספות זה נופל על ה-1 בספטמבר, אבל זה יכול להיות יום אחר במדינה אחרת. בכל מקרה, מדובר באפקט של תחילת שנת הלימודים; אמנם זהו יום מסחר רגיל, אך חשיבותו לבני המשפחה מסיחה את דעתם של משתתפי השוק".

הממצא הראשון שגילו החוקרים, כאמור, שלעומת כל ימי השנה האחרים בהן הבורסות פעילות, הוא שיש נפילת מסחר בשווקים ביום הראשון של הלימודים במדינות השונות; כלומר, היקף המסחר הוא יותר נמוך מהממוצע ביום בשנה. אם היקף המסחר הממוצע הוא 1 בכל ימות השנה, נמצא, כי היחס הממוצע של המדינות שנבדקו הוא 0.88 ביום הראשון ללימודים. כלומר – ירידה של 12% באותו היום. "זה לא קורה לפני ולא אחרי, אלא אך ורק ביום הראשון ללימודים," מדגישים החוקרים. הם מצאו, שבישראל יש אף ירידה גדולה יותר בהיקף המסחר בבורסה ביום זה המסתכם בממוצע בכ-20% ב-15 השנים האחרונות.

החוקרים מצאו כי ככל שהמדינות ליברליות יותר ויותר נשים משתתפות בשוק העבודה, כך ההשפעה על המסחר גבוהה יותר. במקרים ששני ההורים עובדים, אחד מהם בדרך כלל לוקח יום חופש, מה שמשפיע על פעילות השווקים. 

ירידה בהיקף המסחר יכולה ליצור תנודות גדולות במחירים

שאלנו את אודי אלוני, פרשן כלכלי, מנכ״ל ומייסד משותף של אתר FUNDER, למה זה מעניין?

אלוני:  "אנחנו מסתכלים על היקף מסחר כמשהו שחשוב ליעילות השוק. אם יש ירידה במחזורים זה יכול ליצור תנודה גדולה יותר במחירי הניירות; סוחרים מקצועיים בהחלט יכולים לנצל את הציפיה למסחר נמוך כדי לדוג ניירות עולים. זה פחות מעניין את המשקיע הרגיל, שלרוב משקיע לטווח ארוך".

לאחר שמצאו שהיקף המסחר ביום הראשון ללימודים נופל בממוצע ברחבי העולם בכ-12 אחוז, אבל שיש התפלגות גדולה, כלומר – יש מדינות שהמסחר בבורסה באותו יום רגיל לחלוטין, ויש מדינות שהמסחר נופל בעשרות אחוזים: "חשבנו מה יכול להסביר את השונות הזו בנפילה בתחילת שנת הלימודים, ומצאנו קשר להיקף השתתפות נשים בכוח העבודה במדינה – ככל שהוא גבוה יותר, כך הירידה בהיקף המסחר גם גבוהה יותר," מסבירים החוקרים: "למשל במדינה מסורתית מאוד, כשהאישה אינה עובדת ונמצאת תמיד בבית עם הילדים, מצאנו שלא משתנה דבר בהיקף המסחר בבורסה ביום הראשון ללימודים.

לעומת זאת, במדינה שבה יש שוויון בעבודה בין נשים וגברים, כשאז גם הגבר משתתף הרבה יותר במה שקורה במשפחה ובבית, הרי שבתחילת שנת הלימודים  – או האישה לא הולכת לעבודה, או שהגבר לא הולך לעבודה או ששניהם לא הולכים לעבודה. עשינו סקר ב-32 מדינות שנחשבות 'מתקדמות' וזה באמת מה שמצאנו".