יוקר המחייה בעולם ממשיך לעלות עם הזינוק החד במחירי חומרי הגלם. מחיר שמן הזית זינק ב-27 אחוז, והמשפחות האיטלקיות לא עומדות בנטל. על פי אינדקס פיצה מרגריטה של בלומברג המחיר של סל המצרכים הנדרשים להכנתה זינק בכ-20 אחוז.

מבין 5 המצרכים הנדרשים להכנת פיצה מרגריטה, שמן זית הוא הרכיב היחידי שעדיין ממשיך לעלות – ובקצב מהיר. שמן הזית הוא מרכיב עיקרי במטבח של כל משפחה איטלקית.

בחודשיים האחרונים ספרד, המייצאת העיקרית של שמן זית ברחבי העולם, סובלת מבצורת קיצונית מה שמשפיע באופן ישיר על הזיתים והפקת השמן. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, ספרד בדרך כלל אחראית על הייצור של 40 אחוז מהתפוקה העולמית, אך בשל הפגיעה במטעי הזיתים היא לא תעמוד במכסות.

הבצורת מכריעה. מטע עצי זית בפורקונה ספרד (צילום: רויטרס)
הבצורת פוגעת בייצור, מטע עצי זית בספרד. ארכיון | צילום: רויטרס

היצרנית היחידה שלא נפגעה ממזג האוויר הקיצוני היא יוון, היחידה שצפויה לשפר את התוצרת שלה. "זה קטסטרופה", אמר לפני כחודש ראש האיגוד הלאומי של יצרני שמן הזית בספרד פרימיטיבו פרננדז שהתייחס ליובש הקיצוני, למשבר הכלכלי ולמלחמה באוקראינה שמשפיעה על הכלכלה.

בחזרה לאיטליה, שמן הזית הוא חלק בלתי נפרד מהקולינריה המקומית עוד מימי האימפריה הרומית, שהשתמשו בשמן. השמן הוא חלק מרכזי כמעט בכל מנה במטבח האיטלקי. על אף השיפור בשיעור האינפלציה ובמחירי אנרגיה איטליה נשארת חשופה במיוחד לזעזועים במחירי הסחורות המשפיעות על המרכיבים הבסיסיים ביותר למשפחות שם.

שמן זית (צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR)
זינוק של כמעט 30 אחוז במחיר. שמן זית | צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR

סל המוצרים לפיצה מרגריטה שהרכיבה בלומברג בנוי משמן זית, גבינת מוצרלה, קמח, עגבניות וצריכת חשמל. מחירי הקמח עלו שזינקו ביותר מ-20 אחוז התמתנו והעלייה השנה עומדת על כ-17 אחוז, מחיר המוצרלה זינק בכ-26.9 אחוז, העגבנויות עלו בשיעור יחסית נמוך של כ-13.4 אחוז ומחירי החשמל הגיעו בשיא לעלייה של 28 אחוז אך כעת הם עומדים על עלייה של 18.4 אחוז.