אם בעבר המושג 'וולנס'  (wellness) היה כזה שהשתמשו בו רק בסדנאות יוגה וריטריטים, היום נראה שהוא מקיף את כל תחומי החיים והפך לאחד המושגים המשמעותיים בקרב המיליניאלס ודור ה-Z. חברות האירוח מגדירות מחדש את התיירות, בילוי בריטריט הפך לפופולרי במיוחד וכלכלת הוולנס העולמית הגיעה ב-2020 ל-4.4 טריליון דולר ונתח גדול שייך גם לתעשיית הטכנולוגיה. 

לפני כ-4 שנים הקים אמיר אלרואי יחד עם שותפתו גלית הורביץ את קרן "Welltech Ventures" קרן ההשקעות הראשונה לתחום הוולנס, אלא שאז היה קצת יותר קשה להסביר למה כדאי להשקיע בתחום. 

מה זה כלכלת "וולנס" בכלל? 

תפיסת הוולנס היא תפיסה הוליסטית שמקדמת חיים בריאים יותר. התעשייה כוללת כמה תחומים עיקריים: פעילות גופנית, תזונה, בריאות מנטלית, ביוטי, וולנס תאגידי (תמרוץ עובדי החברה לחיים בריאים יותר), קיימות, תיירות ואירוח ונדל"ן. על פי GWI) Global Wellness Institute) שווי התעשייה כולה עומד על 4.4 טריליון דולר כשאת הנתח הגדול תופסים תחומי הביוטי והתזונה, ועל פי ההערכות עד שנת 2025 היא כבר תהיה שווה כ-7 טריליון דולר. 

אפל ווטש, שעון חכם, שעון, apple watch (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
הטכנולוגיה זירזה את צמיחת הענף | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

"כשהתחלנו חיפשנו סטארטאפים בנרות ובתעשייה זה היה נשמע חריג", מודה אלרואי. "היום זה שוק של יותר מ-4 טריליון דולר. זה היה מאוד שולי וזה פשוט לא היה מעניין. זה היה הרבה פחות פופולארי והיה קשה למצוא מיזמים ראויים. היום כבר לא צריך להסביר ואנשים כבר מכירים את החשיבות, היומן שלי מלא לגמרי בפגישות הקשורות במיזמים בתחום הוולנס. יש לפחות 500 סטארטאפים שפועלים בתחום בישראל". 

מה קרה עכשיו? 

"הטכנולוגיה החדשה איפשרה לתחום להתפתח", מסביר אלרואי. "יש פיתוחים, כמו apple watch למשל, שעוזרים לנו לישון יותר טוב, להתאמן מרחוק ועוד. הטכנולוגיה התפתחה והרצון והצורך הכול התחבר ביחד". 

_OBJ

"אנחנו משקיעים בטק הרבה שנים וזה היה נשמע מאוד נישתי ורוחני", הוא מסביר. "הלגיטימציה המשמעותית נוצרה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. חודש לפני ההתפרצות הייתי בכנס בארה"ב והגיעו לחדר כ-200 עיתונאים לסקר. הגענו לשם והבנו שקורה פה משהו מאוד מעניין, בארץ לא היו יזמים מרשימים. כוחות השוק, יזמים שמקימים סטארטאפ בפעם השנייה והשלישית גילו את התחום והקפיצו אותו למעלה, יש לא מעט כאלה. הקורונה גם יצרה פתיחות הרבה יותר גדולה של מערכת הבריאות, בתי החולים וקופות החולים רתומים למיזמים ויש תשתית מעניינת". 

מה שונה בקרן שלכם אל מול קרנות אחרות שמשקיעות בעולמות הרפואה? 

"הרעיון בוולנס היא שתהיה בריא, תעשה כושר, תאכל ותנשום נכון", הוא אומר. "שתשמור על איכות חיים גבוהה. יש הרבה אמצעים שמאפשרים לך לעשות את זה. קרנות בריאות ישקיעו גם בפארמה ומכשירים רפואיים. אנחנו משקיעים בסטארטאפים בעולמות של שימור בריאות בנגיעה שבין וולנס לבריאות. מרפואה מונעת, בריאות מנטלית. יש התפתחות משמעותית בוולנס תאגידי (איך גורמים לעובדים להיות בריאים יותר, איך מניעים אותם) או בנדל"ן, איך דואגים לסביבה שבה האוויר נקי יותר, זרימת מים נקיים יותר – היום יש חותמת של בניין well זו מהפכה". 

"כשהתחלנו חיפשנו סטארטאפים בנרות ובתעשייה זה היה נשמע חריג. היום זה שוק של יותר מ-4 טריליון דולר. זה היה מאוד שולי וזה פשוט לא היה מעניין. זה היה הרבה פחות פופולארי והיה קשה למצוא מיזמים ראויים. היום כבר לא צריך להסביר"

איפה ישראל נמצאת בכל מה שקשור לטכנולוגיות וולנס?

"זה תחום שממשיך להתרחב, הגבולות בין וולנס ורפואה מטשטשים. בתעשיית ההייטק הישראלית יש כבר היום לא מעט חברות שמזווית כזו או אחרת נוגעות לבריאות ובפרופרציות שימור הבריאות". 

הקרן נותנת חסות מרכזית בכנס Global Wellness Summit, שמגיע לראשונה למזרח התיכון ומתקיים השבוע בתל אביב. "בגלל שזה בישראל ואנחנו נותני החסות המרכזיים הוא יעסוק הרבה סביב טכנולוגיה וחדשנות", הוא מציין. "הנושא השנה יהיה סביב מדיניות וולנס".