בוול סטריט כבר מריחים את סופה של עונת הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2023, אחרי שרוב החברות שמניותיהן נסחרות בבורסת ניו יורק או בנאסד"ק כבר דיווחו על תוצאותיהן הרבעוניות. מבין כ-60 חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בארה"ב, 47 חברות כבר פרסמו את דוחותיהן לשלושת החודשים הראשונים של השנה והשאר צפויות לפרסם דוחות במהלך השבועות הקרובים, כפי שחייבת כל חברה ציבורית לעשות. הדוחות האלה הם האינדיקטור החשוב ביותר לביצועים העסקיים והפיננסיים של החברות הציבוריות, ובהתאם להם יכולים המשקיעים להעריך את שוויין של החברות ולתמחר את המניות שלהן.

מבדיקת tech12 עולה כי מבין 47 חברות ההייטק הישראליות שפרסמו את דוחותיהן עד כה, 25 חברות (53% מהחברות) הצליחו להכות את תחזית הקונצנזוס של האנליסטים בוול סטריט ("תחזית הקונצנזוס" היא התחזית הממוצעת של כל האנליסטים שסיפקו תחזיות לאותן חברות). כך למשל, השבוע היו אלה חברות התוכנה וויקס, מאנדיי וריסקיפייד, חברת המוליכים למחצה טאואר סמיקונדקטור וחברת טכנולוגיית מדפסות התלת-ממד סטרטסיס, שתוצאותיהן הפתיעו לטובה את שוק ההון.

נוסף על 25 חברות הטכנולוגיה הישראליות שהיכו את תחזית הקונצנזוס, עוד שלוש חברות עמדו בתחזית - כלומר, דיווחו על הכנסות ועל רווח נקי שתאמו בדיוק לממוצע התחזיות של האנליסטים. השלוש האלה, שבדוחותיהן הרבעוניים לא נרשמה הפתעה (לא לטובה ולא לרעה), הן חברות התוכנה אמדוקס ונאייקס וחברת קמטק, שמספקת ציוד ותוכנה לתעשיית המוליכים למחצה.

לעומת זאת, 19 מתוך 47 חברות ההייטק הישראליות שדיווחו עד כה על תוצאות הרבעון (40% מהחברות), החמיצו את תחזית הקונצנזוס של וול סטריט, ובהן שש חברות שהחמיצו את התחזית במלואה (כלומר, החמיצו אותה גם בשורת ההכנסות וגם בשורת הרווח הנקי) ו-13 חברות שפספסו את התחזית באופן חלקי (כלומר, החמיצו או בהכנסות או ברווח, ולכן תוצאותיהן "מעורבות").

שש החמצות העונה הן אוטונומו, אינוויז, אלוט, מיי סייז, סיוה ומג'יק. שש חברות ההייטק הישראליות האלה פספסו בדוחותיהן לרבעון הראשון את תחזית הקונצנזוס במלואה, הן בשורה העליונה - כלומר, בהכנסות, והן בשורה התחתונה - כלומר, ברווח (או בהפסד). בואו נצלול מעט לפרטים על שש ההחמצות האלה.

אוטונומו פיטרה עוד 90 עובדים ברבעון הראשון

אוטונומו (Otonomo Technologies) היא חברת אוטוטק מהרצליה שהצטרפה לנאסד"ק בפברואר 2021, בימים שבהם שוקי המניות היו שרויים באופוריה. היא הצטרפה באמצעות מיזוג עם חברת SPAC (הגרסה האמריקאית לחברת "שלד בורסאי" בישראל), ובעקבותיו התחילה להיסחר לפי שווי שוק של 1.26 מיליארד דולר. כיום, לעומת זאת, משקפת מניית אוטונומו לחברה שווי שוק של 62 מיליון דולר בלבד. במילים אחרות, החברה מחקה 95% מערכה בתוך שנתיים ושלושה חודשים בלבד.

אוטונומו, שהוקמה ב־2015 על ידי המנכ"ל בן וולקוב ואבנר כהן, פיתחה זירת מסחר למידע שנאסף מכלי רכב מחוברים (Connected Vehicles), שנועדה לשרת יצרניות רכב, ציי רכב, חברות תחבורה ציבורית וחברות ביטוח. בשנה שעברה, על רקע ביצועיה העסקיים החלשים, ערכה החברה שני סבבי פיטורים, שבהם פוטרו בסך הכל 130 עובדים, וברבעון הראשון של 2023 פיטרה עוד 90 עובדים, כך שנותרו לה בסך הכל 135 עובדים (נכון לסוף מרץ). בפברואר האחרון, כפי שדיווחנו ב-tech12, הכריזה אוטונומו על עסקה למיזוגה לתוך חברת שירותי גרירת הרכב האמריקאית Urgently. לדברי החברה, השלמת המיזוג צפויה במהלך הרבעון השלישי של 2023.

ביום רביעי פרסמה אוטונומו את דוחותיה לרבעון הראשון של 2023, ובהם החמיצה לחלוטין את קונצנזוס התחזיות של האנליסטים. חברת האוטוטק סיכמה את הרבעון עם הכנסות של 1.8 מיליון דולר, המשקפות צמיחה של 79% מהכנסותיה ברבעון הראשון של 2022, ועם הפסד תפעולי של 17.1 מיליון דולר, לעומת הפסד של 15 מיליון דולר ברבעון המקביל.

בן וולקוב, מנכ"ל ומייסד אוטונומו (צילום: בן וולקוב, מנכ"ל אוטונומו, יחצ)
בן וולקוב, מייסד ומנכ"ל אוטונומו. החברה נפרדה מחלק משמעותי מפעילות הליבה שלה | צילום: בן וולקוב, מנכ"ל אוטונומו, יחצ

איך מסבירה אוטונומו את הרבעון החלש ואת המשך הפיטורים? לדברי החברה, במהלך מרץ היא התחילה בתהליך של סגירת חלק משירותי נתוני הרכב המחוברים שלה, והתהליך הביא לצמצום נוסף של כוח האדם. כלומר, אוטונומו נפרדה מחלק משמעותי מפעילות הליבה שלה - ולכן, הכנסותיה לא עמדו בציפיות השוק. בשורה התחתונה, הגידול בהפסדי החברה קשור בעיקר להוצאות הכרוכות בסבב הפיטורים ולהוצאות הכרוכות בעסקת המיזוג עם חברת ארג'נטלי.

אינוויז איבדה הכנסות והגדילה הפסדים

חברת האוטוטק אינוויז (Innoviz Technologies) מראש העין התחילה להיסחר בנאסד"ק באפריל 2021 לפי שווי שוק של 1.4 מיליארד דולר. גם היא, כמו אוטונומו, עשתה זאת בעקבות מיזוג ספאק בימים העליזים של שוק המניות. אתמול, לאחר שהחברה פרסמה את דוחותיה הרבעוניים, עלתה המניה שלה ב-7%, והיא משקפת לחברה שווי שוק של כ-370 מיליון דולר. כלומר, בתוך מעט יותר משנתיים נמחקו 74% משווי החברה, שאותה מוביל המנכ"ל והמייסד המשותף עומר כילף.

בדוחות הרבעון הראשון של 2023 החמיצה אינוויז את קונצנזוס התחזיות, עם הכנסות רבעוניות של כ-1 מיליון דולר, ירידה של 44% מהרבעון המקביל אשתקד, ובשורה התחתונה, הפסד רבעוני של 34.8 מיליון דולר, לעומת הפסד קטן יותר, של 30.2 מיליון דולר, בתקופה המקבילה. אינוויז, שמפתחת חיישני לידר לתעשיית הרכב האוטונומי, הגדילה מעט את מספר עובדיה ברבעון הראשון, והעסיקה בסוף מרץ 474 עובדים, לעומת 468 בסוף דצמבר.

עומר כילף, מנכ"ל אינוויז (צילום: Innoviz Technologies, יח"צ)
מנכ"ל אינוויז, עומר כילף. הירידה ברווחי החברה מוסברת בגידול הוצאות תפעול ומחקר ופיתוח ברבעון הראשון | צילום: Innoviz Technologies, יח"צ

הירידה בהכנסותיה של אינוויז מוסברת בעיקר בהתקדמות הפרויקט שלה עם יצרנית הרכב הגרמנית BMW, שמתקרב לייצור המוני אצל היצרנית Magna. לדבריה, המחיר הממוצע ליחידה שהיא מוכרת ירד במהלך הרבעון, מכיוון שהיא עברה ממכירת יחידות LiDAR למכירת רכיבים לקבלנית הייצור שלה, מאגנה. הירידה ברווחי החברה מוסברת בגידול בהוצאות התפעול ובהוצאות המחקר והפיתוח של אינוויז ברבעון הראשון.

מניית אלוט המשיכה לרדת בעקבות הדוחות

חברת הטכנולוגיה Allot מהוד השרון, שמספקת פתרונות מודיעין ואבטחה לספקיות תקשורת, החמיצה גם היא את תחזיות האנליסטים בתוצאות הרבעון הראשון, שעליהן דיווחה ביום שלישי השבוע. מניית אלוט ירדה ביותר מ-7% על רקע הדוחות המאכזבים, והיא משקפת לחברה שווי שוק של כ-100 מיליון דולר. בסיכום 12 החודשים האחרונים צנחה מניית אלוט בכ-52%.

מנכ"ל אלוט ארז ענתבי: "תחילת 2023 היתה מאתגרת עבורנו. המעבר של העסק למודל ההכנסות החוזר של Security as a Service הוכח כאיטי יותר ממה שציפינו מלכתחילה. נוסף על כך, עסקי הליבה שלנו ב-DPI חוו רוחות נגדיות"

אלוט היא חברה ותיקה שנוסדה ב-1996 על ידי מיכאל שורמן ויגאל יעקובי. היא התחילה להיסחר בנאסד"ק ב-2006, ונסחרת במקביל גם בבורסת תל אביב מאז 2010. מאז 2019 מוביל את החברה ארז ענתבי בתפקיד נשיא ומנכ"ל אלוט. החברה קיצצה במעט את מספר עובדיה ברבעון הראשון, ונכון לסוף מרץ העסיקה 730 עובדים, לעומת 749 עובדים בסוף דצמבר.

הכנסותיה של אלוט ברבעון הראשון הסתכמו ב-21.1 מיליון דולר, ירידה של 34% מהרבעון המקביל אשתקד. בשורה התחתונה, רשמה החברה הפסד רבעוני של 11.4 מיליון דולר (בחישוב GAAP), לעומת הפסד של 6.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה. הנהלת אלוט צופה כי החברה תסכם את 2023 עם הכנסות שנתיות בטווח של 110-120 מיליון דולר.

בשיחת הוועידה עם משקיעים לאחר פרסום דוחותיה של אלוט, הסביר המנכ"ל ענתבי את הירידה בהכנסות החברה: "תחילת 2023 היתה מאתגרת עבורנו. המעבר של העסק למודל ההכנסות החוזר של Security as a Service הוכח כאיטי יותר ממה שציפינו מלכתחילה. נוסף על כך, עסקי הליבה שלנו ב-DPI (ניתוח רשתות תקשורת) חוו רוחות נגדיות". לדבריו, "עם מאמצי קיצוץ העלויות שלנו ועם הגידול הצפוי בהכנסות, אנו מצפים להפחית את ההפסד התפעולי שלנו ולשפר את תזרים המזומנים השנה". בשורה התחתונה, אלוט צפויה להמשיך להיות הפסדית השנה, גם אם תגדיל את הכנסותיה ברבעונים הבאים.

מיי סייז נפגעה משריפה במחסני החברה הבת

חברת התוכנה הקטנה MySize, שמעסיקה כ-30 עובדים בלבד, החמיצה גם היא את תחזיות האנליסטים בדוח לרבעון הראשון שפרסמה ביום שלישי השבוע. מיי סייז סיכמה רבעון עם הכנסות של 720 אלף דולר, המשקפות צמיחה של 80% מהרבעון המקביל אשתקד, ובשורה התחתונה, הפסד של 2.6 מיליון דולר. מאזן המזומנים של החברה, שמשרדיה נמצאים בפארק איירפורט סיטי הסמוך לנתב"ג, הסתכם בסוף מרץ ב-2.6 מיליון דולר.

בדוחות הרבעון של מיי סייז הסבירה הנהלת החברה כי עלות המכירות שלה גדלה בעיקר בשל צמצום מלאי בעקבות שריפה שפרצה בינואר במחסני החברה הבת אורגד, המפעילה פלטפורמת מסחר באינטרנט - ומכך נבע גם עיקר ההפסד התפעולי ברבעון

מיי סייז, שהאפליקציה שלה מאפשרת למדוד את הגוף לצורך רכישת בגדים באינטרנט, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של 3 מיליון דולר בלבד, לאחר שמנייתה צנחה ב-57% מתחילת השנה. החברה נוסדה ב-2014 על ידי המנכ"ל רונן לוזון, מוזגה לתוך חברת שלד בורסאי בבורסת תל אביב, וביולי 2016 הונפקה בנאסד"ק לפי שווי שוק של כ-100 מיליון דולר ונהפכה לדואלית. בקרוב לשבע השנים שחלפו מאז שהתחילה להיסחר בוול סטריט, איבדה מיי סייז כ-99% משוויה.

בדוחות הרבעון של מיי סייז הסבירה הנהלת החברה כי עלות המכירות שלה גדלה בעיקר בשל צמצום מלאי בעקבות שריפה שפרצה בינואר במחסני החברה הבת אורגד, המפעילה פלטפורמת מסחר באינטרנט - ומכך נבע גם עיקר ההפסד התפעולי ברבעון.

סיוה רוכשת פעילות תוכנה בארה"ב אחרי רבעון מאכזב

חברת הטכנולוגיה CEVA, שמפתחת רכיבים לתעשיית המוליכים למחצה ומתמחה בטכנולוגיות קישוריות אלחוטיות, החמיצה את התחזיות לרבעון הראשון של 2023. בעקבות הדוחות המאכזבים שפרסמה סיוה, צנחה מניית החברה בכ-15%. סיוה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של כ-499 מיליון דולר, לאחר שב-12 החודשים האחרונים איבדה החברה הישראלית כ-35% משוויה.

בדוחות שפרסמה בשבוע שעבר סיכמה סיוה את הרבעון עם הכנסות של 28.7 מיליון דולר, ירידה של 16.6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ועם הפסד רבעוני של 4.9 מיליון דולר (בחישוב GAAP), לעומת הפסד של 1.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. הנהלת סיוה, בהובלת המנכ"ל החדש אמיר פנוש, הסבירה את תוצאות הרבעון החלשות בירידה חדה בהכנסותיה של החברה מתמלוגים על רקע חולשת שוק הסלולר, לצד ירידה בהכנסות מרישיונות חדשים. החברה צופה התאוששות בהכנסות מתמלוגים בהמשך השנה, ולדבריה ממשיכה לחתום על הסכמי רישוי שיספקו לה מנועי צמיחה עתידיים.

הסבר אפשרי לרבעון המאכזב של סיוה הוא החולשה בשוק הסמארטפונים, שהוא אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של החברה. לפי נתוני חברת המחקר Counterpoint, היקף המכירות בשוק הסמארטפונים העולמי ירד ברבעון הראשון של 2023 ב-14% והכנסותיו ירדו ב-7% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד

סיוה הוותיקה, שנוסדה ב-2003 ומרכז הפיתוח הישראלי שלה נמצא בהרצליה, הגדילה את מספר העובדים שלה ל-497 בסוף מרץ, לעומת 485 עובדים בסוף השנה שעברה. יחד עם דוחותיה הכספיים, דיווחה סיוה בשבוע שעבר כי היא רוכשת מ-VisiSonics האמריקאית את פעילות תוכנת האודיו המרחבי RealSpace, שתשולב עם טכנולוגיית היתוך החיישנים של סיוה. נראה כי עסקה זו נועדה לחפות על החולשה בעסקי הליבה של החברה.

הסבר אפשרי לרבעון המאכזב של סיוה הוא החולשה בשוק הסמארטפונים, שהוא אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של החברה. לפי נתוני חברת המחקר Counterpoint, היקף המכירות בשוק הסמארטפונים העולמי ירד ברבעון הראשון של 2023 ב-14% והכנסותיו ירדו ב-7% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

מג'יק הפתיעה לרעה אחרי שנתיים שהיכתה את התחזיות

חברת הטכנולוגיה הוותיקה Magic Software, שנמצאת בשליטתה של חברת פורמולה מערכות, החמיצה את תחזית הקונצנזוס של האנליסטים בתוצאות הרבעון הראשון, שאותם פרסמה ביום חמישי (18 במאי) לפני פתיחת המסחר בוול סטריט. מניית מג'יק, שנסחרת במקביל בבורסות נאסד"ק ותל אביב, משקפת לחברה שווי שוק של 693 מיליון דולר, לאחר ירידה של 11% מתחילת השנה.

מג'יק סיכמה את הרבעון עם הכנסות של 142.4 מיליון דולר, המשקפות צמיחה של 2.7% מהרבעון המקביל אשתקד, ועם רווח נקי של 10.1 מיליון דולר המיוחס לבעלי מניותיה, עלייה של 4% מהתקופה המקבילה. הנהלת מג'יק, בהובלת המנכ"ל גיא ברנשטיין, הותירה על כנה את תחזית ההכנסות של החברה לשנת 2023 בטווח שבין 585-593 מיליון דולר, המשקף צמיחה שנתית של 4.6%-3.2%.

תוצאותיה החלשות יחסית של מג'יק מפתיעות במיוחד, בהתחשב בעובדה שבשנתיים האחרונות הצליחה החברה הישראלית להכות בכל הרבעונים את תחזית הקונצנזוס. ההסבר שמספקת הנהלת מג'יק לעלייה המתונה יחסית בהכנסות וברווח שלה הוא ההשפעה של הפרשי שער החליפין על תוצאותיה

מג'יק, שהמטה שלה בישראל נמצא באור יהודה, מספקת שירותי ייעוץ בתחום ה-IT ומפתחת פתרונות לפיתוח יישומים ולאינטגרציה עסקית. החברה צמצמה את מספר עובדיה ל-4,064 בסוף מרץ, לעומת 4,160 עובדים שהיו לה בסוף דצמבר, ב-24 משרדיה ברחבי העולם.

תוצאותיה החלשות יחסית של מג'יק מפתיעות במיוחד, בהתחשב בעובדה שבשנתיים האחרונות הצליחה החברה הישראלית להכות בכל הרבעונים את תחזית הקונצנזוס. ההסבר שמספקת הנהלת מג'יק לעלייה המתונה יחסית בהכנסות וברווח שלה הוא ההשפעה של הפרשי שער החליפין על תוצאותיה. בהקשר זה ראוי לציין את העלייה הניכרת של שער הדולר מול השקל, מרמה של כ-3.5 שקלים לדולר בתחילת השנה עד לרמה של 3.67 שקלים לדולר במהלך מרץ. לדברי החברה, בנטרול השפעת הפרשי שער, הכנסותיה היו צומחות ברבעון ב-8% לשיא של 149.8 מיליון דולר, ואילו הרווח התפעולי היה גדל ב-2.5% לשיא של 16.5 מיליון דולר.

ולסיכום, החברות להן תוצאות מעורבות

לצד שש המחמיצות הגדולות של עונת הדוחות לרבעון הראשון של השנה, בבדיקת tech12 נמצאו 13 חברות הייטק ישראליות שהחמיצו באופן חלקי את תחזית הקונזוס של האנליסטים. 13 החברות שהציגו תוצאות רבעוניות מעורבות הן חברות הסייבר צ'ק פוינט, סייברארק ורדוור, חברת הפינטק פאגאיה, חברת האינשורטק היפו, חברות התוכנה ווקמי ואודיוקודס, חברת אנליזת האינטרנט סימילרווב, חברת הפרסום המקוון אינוביד, חברת הדפוס הדיגיטלי לתעשיית הטקסטיל קורנית דיגיטל, חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס, חברת תקשורת הלוויינים גילת וחברת ה-IoT ("אינטרנט של הדברים") פוורפליט.

בשורה התחתונה, 40% מחברות ההייטק הישראליות החמיצו את תחזיות האנליסטים ברבעון הראשון של 2023. שיעור ההחמצות הגבוה הזה מלמד עד כמה גדולים הסיכון וחוסר הוודאות בהשקעה במניות טכנולוגיה בכלל, ובפרט בחברות בסדר גדול בינוני או קטן מבחינת שווי השוק שלהן, גם אם הן ותיקות יחסית. ראו הוזהרתם.