מגפת הקורונה זרזה תהליכים בכל מה שקשור לאימוץ טכנולוגי, אחד התחומים שעובר שינוי משמעותי הוא עולם הרפואה עם טכנולוגיות רפואיות משמעותיות, גם המשקיעים רואים זאת ומתכוונים להעביר משאבים לעולמות ההלת'טק (טכנולוגיות רפואיות). מסקר שערכה חברת הייעוץ מקינזי עבור האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) בקרב 25 קרנות הון סיכון וגופי השקעה עולה כי 60 אחוז מהמשקיעים מתכוונים להגדיל את ההשקעה שלהם בטכנולוגיות רפואיות.

"השפעות נגיף הקורונה בשנתיים האחרונות על התעשיות כולן, הביאו תחומים שונים בעולם לפריצות דרך", אמרה קרין מאיר-רובינשטיין, מנכ"לית ונשיאת איגוד ה -IATI". הן חשפו אותנו לפיתוחים ובחינה של השקעות אופציונליות חדשות. בשנתיים משמעותיות אלו, ראינו יותר קרנות הון סיכון וגופי השקעה, לאו דווקא כאלו המזוהים עם התחום שנכנסו להשפיע ולהשקיע בטכנולוגיות הרפואיות. כאן לא רק מדובר בפוטנציאל כלכלי, אלא גם בהיבט החברתי ובחתירה של החברות והמשקיעים להביא לעולם רמה גבוהה ככל הניתן של ביטחון רפואי. היעד הוא להגיע מוכנים ונכונים ולפתור, באמצעות מחקר ופיתוח אתגרים ומצוקות רפואיות בעתיד הקרוב".

נכון לסוף שנת 2021, בישראל פועלות יותר מ-1,800 חברות בתחום מדעי החיים, והן מעסיקות יותר מ-100 אלף עובדים. בשנתיים האחרונות הושקעו יותר מ-2.5 מיליארד שקלים בחברות ישראליות בתחום מדעי החיים – גידול של 55 אחוז לעומת שנת 2019 ושיא של העשור האחרון.

התפשטות מגפת הקורונה הובילה את נותני השירות הרפואיים ואת הצרכנים לאמץ טכנולוגיות בקצב מהיר בהרבה. על פי המשקיעים שנשאלו בסקר ישנם 3 תחומים מרכזיים שיהוו את ההזדמנויות והאתגרים של הטכנולוגיה הרפואית בשנת 2022.

קרין מאיר רובינשטין (צילום: סיון פרג')
קרין מאיר רובינשטיין, מנכ"לית ונשיאת איגוד IATI | צילום: סיון פרג'

טכנולוגיות מניעתיות - אחד מהתחומים המתפתחים בעולם הרפואה הן הטכנולוגיות שמטרתן למנוע תחלואה או פגיעה בקרב המטופלים. טכנולוגיות שיתנו מענה לטיפול כרוני ומניעתי וטכנולוגיות חדשניות לטיפול בקשישים.
טיפול מרחוק - עוד לפני התפשטות מגפת הקורונה קופות החולים וגופים רפואיים בארץ ובעולם אימצו טכנולוגיות של טיפול מרחוק – בטלפון, באפליקציות ובמכשירים שמאפשרים קבלת מדדים ממטופלים מרחוק. התפשטות הנגיף הגבירה את הצורך ויצרה ביקוש רב לעוד טכנולוגיות מהסוג הזה.

אחד הנושאים שמטרידים את המשקיעים הוא הסיכון לתיקון שוק עקב הערכת שווי גבוהות. שנת 2021 הייתה שנת שיא עם הנפקות וגיוסי ענק של חברות ישראליות, אך בשנת 2022 מניות חברות הטכנולוגיה ירדו וייתכן כי השוק נמצא בתיקון.

"התוצאות שאנו רואים בישראל תואמות את המגמות שאנחנו מזהים בעולם", אמרה גילה טולוב, שותפה במקינזי, מתמחה בתחום הבריאות והפארמה ומייעצת לקרנות הון סיכון, חברות טק וסטארטאפים בתחום. "התעניינות מצד משקיעים בתחומי מדעי החיים עלתה משמעותית במהלך העשור האחרון - והדבר משתקף הן בהיקף השקעות והן בגובה העסקאות. אנו לא מופתעים מכך שרוב המשקיעים מתכננים להשקיע יותר כסף במדעי החיים בשנה הבאה. עם זאת, מה שכן השתנה הוא תמהיל המימון בין פתרונות שונים. אנחנו רואים יותר כסף זורם לפתרונות טכנולוגיים בעלי יכולים לזהות ולאבחן מצבים רפואיים מדויקים של מטופלים, או שמייעלים תהליכי מחקר ופיתוח של תרופות".

ד״ר יאיר שינדל, מייסד ושותף מנהל בקרן aMoon -אמון וחבר בורד ב IATI: "שוק שירותי הבריאות העולמי הינו שוק ענק המגלגל 10.5 טריליון דולר והוא הולך להתהפך על הראש. בשנה תחזית הצמיחה של שוק ההלת׳-טק בארה״ב עומדת על כ-30 מיליארד דולר בשנה, כיום אנו עדים למהפכה משמעותית בתחום הזה והפוטנציאל הכלכלי אדיר. השילוב החדש יחסית בין שני תחומים: הבריאות (Health) והטכנולוגיה (Tech) מתאפשר דווקא בשנים האחרונות לאור התפתחותן של מגמות מהפכניות שהסינרגיה ביניהן בעלת פוטנציאל לשינוי בעולם הרפואה העולמי, כזה שיכול להשתוות להמצאת הפניצילין".

"ישראל נמצאת בנקודת זינוק מעולה בשביל להסתער על השוק הזה והיא כבר עושה זאת בהצלחה גדולה. לישראל שילוב נדיר של הון אנושי מעולה עם מדענים ומהנדסי בינה מלאכותית מהטובים בעולם, מחקר אקדמי מהשורה הראשונה ובנוסף לכך, שניים ממאגרי המידע הגדולים בעולם בתחום של מידע עתק רפואי, ההולך 25 שנה אחורה ואשמור בקופות החולים".

איתי רנד, שותף, 10D: "נגישות ההון ליזמים המקומיים, לצד סיבובי המשך גדולים של יוניקורנים וסוניקורנים (Soonicorn), כגון - (immunai, Memed, AiDoc, K-Health), והצלחות בתחום (Babylon health, privia health, doximity, bright health, signify health, physitrack, 23&me) – יחזקו את המשך מגמת הגדילה במספר היזמים שניגשים לתחום הרפואי. רפואה מרחוק (telehealth) – תמשיך להתקדם בקצב גבוה, ולמעשה ״תעביר הילוך״ לשלב של ניתור רציף וארוך טווח מרחוק של החולה (חברות כגון Clair Labs), ולא רק בדיקה אקטיבית".

"פיתוח החיסונים החדשים לקורונה ימשיך לייצר גל של אפליקציות יישומיות לטכנולוגיות מבוססות RNA", הוסיף. "אחרי הבשלה של טכנולוגיות Genomics, והנגשתם לחוקרים ויזמים אנו רואים מגמה של הנגשה טכנולוגיות Proteomics לקהלים אלו (Proteai כדוגמא לחברת הזנק בתחום)".  

הסקר נערך בקרב 25 קרנות וגופי השקעה חברות האיגוד. אלה בין היתר הגופים שהשתתפו בסקר: 10D,  Alive, aMoon, Blackstone, Bridges Israel, Catalyst, Entree Capital, Canaan Partners Israel, Israel Biotech Fund, Koch, LionBird, Medison Ventures, NFX, OurCrowd, Pitango, Pontifax, RMGP Biopharma Investments, Tal Ventures, Almeda, Trendlines, Triventures, Vertex, JVP