נדיר לראות את הבוסים הגדולים של עולם הטכנולוגיה מתייצבים אחד אחד, זה לצד זה - ונדיר אף יותר לראות את זה קורה בוושינגטון. אבל אתמול זה קרה, בפגישה סגורה לקהל ולעיתונות בסנאט האמריקאי, עם כמה מהשמות הגדולים בעולם הטק: אילון מאסק מנכ"ל טסלה ו-SpaceX; מארק צוקרברג מנכ"ל מטא; מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי; מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר ביל גייטס ומנכ"ל מיקרוסופט הנוכחי סאטיה נאדלה, ועוד רבים נוספים.

מטרת הפגישה הנדירה, שאורגנה על ידי יו"ר הרוב בסנאט האמריקאי צ׳אק שומר, היתה דיון באפשרויות הרגולציה על תחום הבינה המלאכותית. לפי דיווח של הוול סטריט ג׳ורנל, רוב הנוכחים בפגישה הסכימו כי הממשלה צריכה להתערב ולהשית אסדרה על התחום, שבו ענקיות הטק משקיעות משאבי פיתוח רבים וכסף רב. במקביל, התעורר דיון על ההזדמנויות הפוליטיות, החברתיות והכלכליות - שטמונות במהפכת הבינה המלאכותית שאנו נמצאים בפתחה.

סם אלטמן מנכ"ל OpenAI בשימוע בסנאט האמריקאי (צילום: Chip Somodevilla, Getty images)
סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, אתמול | צילום: Chip Somodevilla, Getty images

מאסק, שהקים לאחרונה חברת AI משלו, מתחרה ל-OpenAI בעלת הכלי הפופולרי ChatGPT, הזהיר את הוועדה מפני הפוטנציאל ההרסני לאנושות שטמון בפיתוח לא זהיר של כלי בינה מלאכותית. לעיתונאים מחוץ לדיון, אמר מאסק כי הדבר החשוב ביותר הוא שצריך להיות שופט ניטראלי לתחום. "היה דיון מאוד מתורבת, עם כמה מהאנשים החכמים ביותר בעולם", אמר, וציין שהפגישה הזאת יכולה להיכנס לספרי ההיסטוריה.

מאסק הזהיר את הוועדה מפני הפוטנציאל ההרסני לאנושות שטמון בפיתוח לא זהיר של כלי בינה מלאכותית. לעיתונאים מחוץ לדיון, אמר מאסק כי הדבר החשוב ביותר הוא שיהיה "שופט ניטראלי" לתחום

אחרים, כמו גייטס, הגיעו כדי לדבר על הפוטנציאל החברתי העמוק של כלי בינה מלאכותית, כמו לפתור את בעיית הרעב העולמית בדרכים חדשות ומקוריות שעדיין לא נהגו ע"י בני אדם.

ביל גייטס בשימוע בסנאט האמריקאי (צילום: Chip Somodevilla, Getty images)
ביל גייטס, אתמול | צילום: Chip Somodevilla, Getty images

החשש מפני "שחקנים רעים"

אחת הדאגות השעלתה הועדה היא מפני פיתוח של כלי בינה מלאכותית ב״קוד פתוח״, מה שמקשה מאוד לפקח על הכלים האלה ועל הפיתוחים השונים שניתן לעשות איתם. צוקרברג הגיע לדיון במטרה להגן על הפיתוח של כלים כאלה בקוד פתוח, כפי שפייסבוק בעצמה מפתחת. צוקרברג טען בפני הוועדה כי פיתוח של כלים בקוד פתוח עוזר לאזן את התחום, הופך אותו לדמוקרטי ופתוח יותר, ותורם לעסקים וליזמות וחדשנות בתחום הבינה המלאכותית. מספר חברי סנאטור טענו בפני צוקרברג כי כלי בינה מלאכותית בקוד פתוח יכולים ליפול לידים של "שחקנים רעים", ולשמש כמאגרי מידע לבניה של כלי נשק וירטואלים ואפילו כלי נשק ביולוגים.

אילון מאסק ואלכס קארפ בשימוע בסנאט האמריקאי (צילום: Chip Somodevilla, Getty images)
אילון מאסק (משמאל) ואלכס קארפ, מנכ"ל פלנטיר | צילום: Chip Somodevilla, Getty images

דאגה נוספת שהעלו חברי הסנאט בפני הנוכחים היא החשש שכלי בינה מלאכותית יפגעו בכלכלה המאריקאית משום שיחליפו עובדים רבים. נציגים של ארגון התסריטאים ההוליוודי, ששובתים בימים אלה, היו בחדר כדי להציף את סירובם האולפנים ההוליוודים לחתום על הסכם שכולל סעיף שמונע מהם להחליף כותבים בכלי AI.

סאטיה נאדלה Satya Nadella מנכ"ל מיקרוסופט בשימוע בסנאט (צילום: Alex Wong, Getty images)
סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, אתמול | צילום: Alex Wong, Getty images

המומחים לא הצליחו להסכים ביניהם כיצד הממשל יכול להתקדם עם חקיקה ורגולציה שתוכל לסדר את תחום הבינה המלאכותית, אך נראה שבאופן מפתיע רוב הנוכחים בחדר היו חיוביים בנוגע לכך שבסופו של דבר הממשל יתערב ויפקח על התחום מבחוץ. "ראיתי מעט מאוד חילוקי דעות בחדר" אמר מאסק, שהוסיף שלטענתו בסופו של דבר, אך הגיוני שיוקם גוף ממשלתי שיפקח על בינה מלאכותית.