קרן הארלי סטייג' הישראלית 10D הודיעה על גיוס של 245 מיליון דולר לשתי קרנות חדשות. קרן ראשית בהיקף של 185 מיליון דולר שתשקיע בחברות בשלבים ראשונים (Seed וסבב A) וקרן נוספת בהיקף של 60 מיליון דולר שתשקיע בחברות בשלבים מתקדמים יותר, שנמצאות בפורטפוליו של הקרן או חברות שהשותפים בקרן השקיעו בהן בעבר. הקרן הראשית נסגרה וכבר החלה את פעילותה עם ארבע השקעות שטרם נסגרו ועסקה נוספת שנמצאת בשלבי סגירה. ההון גוייס מגופים מוסדיים בארץ ובעולם.

"סטארט אפים צריכים להתכונן לשנה הקרובה שתהיה מאוד קשה, גם בצד של העסקים והמכירות אבל גם בצד של הגיוסים. היזמים והיזמיות בארצות הברית הפנימו מהר את המצב ועשו קיצוצים יותר משמעותיים ויכול להיות שנראה בארץ שיהיה גל שני של הידוק חגורה", אומר יהל זילקה, מייסד-משותף בקרן בשיחה עם tech12. "כמו תמיד מי שיצלח את המשבר אלו החברות החסינות והמחושלות ומי שיהיה יותר גמיש ויתאים את עצמו לסיטואציה".

10D הוקמה בשנת 2019 על ידי זילקה, רותם אלדר ואיתי רנד. זילקה הוא מאנשי ההון סיכון הוותיקים בארץ ובעבר היה שותף בקרן מאגמה; אלדר הגיע מקרן ג'מיני ורנד מ-83North. הקרן הראשונה של 10D הייתה בהיקף של 110 מיליון דולר, שרובם הושקעו בסטארט אפים והיתרה מיועדת להשקעות המשך.

יהל זילקה, מייסד משותף: "היזמים והיזמות בארצות הברית הפנימו מהר את המצב ועשו קיצוצים יותר משמעותיים ויכול להיות שנראה בארץ שיהיה גל שני של הידוק חגורה"

את הקרן הקודמת השקעתם בתקופה של שפע ואת הנוכחית בתקופה משברית. איזו מהתקופות יותר מדאיגה אתכם?
זילקה: "היסטורית, החברות שקמו בתקופות קשות היו הטובות והחזקות ביותר וגם לקרנות שהשקיעו בצורה משמעותית בשנים 2002-2003 או בסוף 2008 ו-2009, היו תוצאות מדהימות".

מוסיף רנד: "אנחנו רואים יותר יזמים חזקים ויש להם יותר זמן לפיתוח עמוק של בעיות, יש יותר צוותים שמוכנים לקחת אתגרים יותר מורכבים, כי יש להם יותר זמן. לפני שנה וחצי חברה גייסה כסף והמשקיעים עמדו בדלת ורצו לראות קפיצה מהירה בפרמטרים העסקיים לקראת הגיוס הבא. חוסר הוודאות היום – מאפשר לנו להאריך את מסלול ההמראה ולבנות יסוד טכנולוגי חזק לפני הקפיצה הבאה קדימה".

איתי רנד, מייסד משותף: "לפני שנה וחצי חברה גייסה כסף והמשקיעים עמדו בדלת ורצו לראות קפיצה מהירה בפרמטרים העסקיים לקראת הגיוס הבא. חוסר הוודאות היום מאפשר לנו להאריך את מסלול ההמראה"

זילקה מציין כי "בהקשר הזה, לפני כן היזמים עשו אופטימיזציה לכמות הגיוס והדילול שלהם, ועכשיו הם יוצאים לדרך עם מסלול המראה של שנתיים וחצי ומה שחשוב להם זה להגיע ליעד. הפרמטרים החשובים היום להגיע ליעד טכנולוגי, עסקי או מוצרי שייאפשר לגייס את הגיוס הבא".

האם גם לכם חשוב לגייס כסף עכשיו כהכנה ל'תקופת החורף' שבה אולי יהיה יותר קשה לקרנות לגייס?
זילקה: "המשקיעים שלנו ברובם הם משקיעים מקצועיים בתחום ההון סיכון. הם מכירים את המודל ומבינים שכדי להצליח הם צריכים להיות עקביים ברמת ההשקעות. משקיע שמנסה לתזמן את השוק, יהיה לו מאוד קשה כי זה בלתי אפשרי. ההיסטוריה מראה שמי שמשקיע באופן עקבי לאורך 20-30 שנה מגיע לתוצאות יותר טובות מאשר אלו שניסו לתזמן את השוק".

יהל זילקה, מייסד ושותף בקרן 10D (צילום: עומר הכהן, יח"צ)
יהל זילקה. "צריך להגיע ליעד טכנולוגי, עסקי או מוצרי שייאפשר לגייס את הגיוס הבא" | צילום: עומר הכהן, יח"צ

לקרנות, כמו ליזמים, יותר קשה לגייס כסף היום?
זילקה: "לקרנות יותר קשה לגייס מגורמים מזדמנים, כאלה שלא מושקעים בקרן או שאין להם מנגנון השקעה עם אסטרטגיית השקעה בהון סיכון, שמבין את החשיבות של העקביות".

ואלדר מוסיף: "משקיעים שנכנסו לשוק בגלל המצב החיצוני, יכול להיות שבמצב הנוכחי לוקחים צעד אחורה, אבל משקיעים שמושקעים בהון סיכון לאורך זמן ומבינים אותו, ממשיכים לעשות את העבודה".

רותם אלדר, מייסד משותף: "תוכנית העבודה של היזמים צריכה להיות לשנתיים. לוודא שהם לא חייבים לגייס עוד שנה עוד כסף. אנחנו צריכים להפשיל שרוולים ולעבוד איתם צמוד"

כשאתם משקיעים היום בסטארט אפים, מה הציפייה שלכם מהם? איך הם ייצלחו את השנתיים הקרובות?
אלדר: "המשימה היא בניית תוכנית עבודה לשנתיים קדימה עם הכסף של הגיוס, גם כדי לבנות את הדגשים לסיבוב הבא וגם כדי לצלוח את התקופה שבה רף ההוכחה להשקעות משך יותר גבוה".

כלומר, בודקים שההשקעה מראש מספיקה לפחות לשנתיים?
אלדר: "תוכנית העבודה צריכה להיות לשנתיים. לוודא שהם לא חייבים לגייס עוד שנה עוד כסף. באופן היסטורי וגם עכשיו אנחנו משקיעים בסטארט אפים בשלבים מוקדמים. אנחנו צריכים להפשיל שרוולים ולעבוד איתם צמוד על האסטרטגיה העסקית ולפתוח עבורם הזדמנויות. היינו עושים את זה תמיד עם חברות הפורטפוליו וגם בתקופה הזו. כמובן שהעצות משתנות והפוקוס מותאם למה שקורה בשוק".

רותם אלדר, מייסד משותף בקרן 10 (צילום: 10d, www.10d.vc)
רותם אלדר. "באופן היסטורי וגם עכשיו אנחנו משקיעים בסטארט אפים בשלבים מוקדמים" | צילום: 10d, www.10d.vc

יש ורטיקלים שאיבדו מהאטרקטיביות שלהם או אחרים שהפכו להיות מאוד מעניינים עבורכם?
זילקה: "ללא ספק התחום של הג'נרייטיב AI מאוד מעניין ומרתק, אבל הוא אחד מיני רבים. גם תוכנות לארגונים שזו התמחות ישראלית הוא תחום מעניין, כמו בריאות דיגיטלית ופינטק, סייבר ודבאופס. לא חסרים תחומים וישנם גם תחומים עתידניים כמו קוואנטום או חלל. הדבר הכי חשוב מבחינתנו זה יזם שהוא יוצא דופן ביכולות שלו ובמה שהוא מביא לשולחן".

אלדר: "אנחנו מחפשים את החברות שעושות פריצת דרך משמעותית בשווקים שאליהם הן פונות. אם זו טכנולוגיה עמוקה שהיזמים יודעים לפתח או הכרות עמוקה עם השוק ובניית מודל חדש עבור אותו שוק. אנחנו מסתכלים על מגוון רחב של תחומים ובתוכם יש תמות שאותן אנחנו בוחנים, שווקים שאנחנו רואים שהם עוברים דיסראפשן טכנולוגי ובהם יש הזדמנויות לבנות חברות גדולות ומשמעותיות כמו תחום בריאות דיגיטלית שאנחנו מתמקדים בו בשנים האחרונות, טכנולוגיות תעשייתיות, תשתיות בנייה, רובוטים, ביטוח ופינטק". 

אלדר: "אנחנו מחפשים את החברות שעושות פריצת דרך משמעותית בשווקים שאליהם הן פונות. אם זו טכנולוגיה עמוקה שהיזמים יודעים לפתח או הכרות עמוקה עם השוק ובניית מודל חדש עבור אותו שוק"

אתם רואים שינוי בפרופיל היזמים שמקימים חברות? אולי יותר אנשים מעדיפים להישאר במקום עבודה בטוח במקום להסתכן בהקמת חברה וגיוס כסף?
זילקה: "יש יזמים חזקים שבוחרים בתקופה הזו כן להקים חברות חדשות. למרות שיש תקופה יחסית קשה בכלכלה, היזמים המאוד חזקים כן מקימים חברות חדשות. חלקם עובדים בחברות גדולות עם ביטחון כלכלי ויוצאים לדרך לבנות משהו משל עצמם עם תשוקה לשנות את העולם".