את אנחת הרווחה של המשקיעים ניתן היה לשמוע עד לכאן, עם הישמע צלצול הפעמון לסגירת המסחר בבורסות וול סטריט ביום שישי. בסיומם של חודש דרמטי ושל רבעון תנודתי בשוקי המניות, מדדי המניות העיקריים סגרו את יום המסחר בעליות מרשימות: מדד דאו ג׳ונס 30 עלה ב-1.26%, מדד S&P 500 עלה ב-1.44% ומדד נאסד"ק טיפס 1.74%.

עם ירידת מפלס החרדה בשווקים, על רקע סימנים להתמתנות האינפלציה בארה"ב ולהפוגה במשבר הבנקים, הסתכם השבוע האחרון עם עלייה של 3.2% במדד הדאו, עלייה של 3.5% במדד S&P 500 ועלייה של 3.4% במדד נאסד"ק. מבחינת מדדי הדאו וה-S&P 500, היה זה השבוע הטוב ביותר מאז נובמבר 2022.

נגיד הפד ג'רום פאוול (צילום: בלומברג, Getty images)
הנגיד ג'רום פאוול. הורדות ריבית באופק? המומחים חלוקים בדעותיהם | צילום: בלומברג, Getty images

בסוף השבוע שאבו שוקי המניות עידוד מהנתונים הכלכליים בארה"ב, שהצביעו על התמתנות האינפלציה וחיזקו את התחזיות שלפיהן הפדרל ריזרב קרוב לסיום סבב העלאות הריבית שלו. לפי הנתונים שפורסמו ביום שישי, מדד הליבה של ההוצאות לצריכה פרטית בארה״ב, אינדיקטור האינפלציה העיקרי שאחריו עוקב הבנק המרכזי האמריקאי, עלה פחות מהצפוי בפברואר - מה שמסמן כי העלאות הריבית מסייעות למתן את עליות המחירים. מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים, השלים ב-12 החודשים האחרונים עלייה של 4.6%, לעומת נתון של 4.7% בינואר.

בסוף השבוע שאבו שוקי המניות עידוד מהנתונים הכלכליים בארה"ב, שהצביעו על התמתנות האינפלציה וחיזקו את התחזיות שלפיהן הפדרל ריזרב קרוב לסיום סבב העלאות הריבית שלו

שבוע המסחר הקרוב בוול סטריט יסתיים ביום חמישי, כאשר הבורסות ייצאו לחופשת חג יום שישי הטוב. עד אז, השווקים מצפים לעוד אינדיקטורים כלכליים משמעותיים, ובהם מדדי מנהלי הרכש, שיתפרסמו בימים שני ורביעי, ודוח המשרות החודשי, שיתפרסם ביום שלישי בארה״ב. בבורסת תל אביב, שתצא ביום רביעי לחופשת פסח, יהיו השבוע רק שלושה ימי מסחר. בנק ישראל יודיע ביום שני על החלטת הריבית שלו, שבה להערכת רוב הכלכלנים, יעלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס לרמה של 4.5%.

נאסד"ק זינק 6.7% בחודש האחרון

השווקים עברו חודש קשוח, שבמהלכו התעורר בארה"ב המשבר הבנקאי החמור ביותר מאז 2008, בעוד סכנת המיתון ממשיכה לרחף מעל לכלכלה האמריקאית. מדד דאו ג׳ונס סיכם את מרץ עם עלייה חודשית של 1.9%, מדד S&P 500 השלים עלייה חודשית של 3.5% ומדד נאסד"ק בלט עם זינוק חודשי של 6.7%.

התשואות החיוביות במגזר מניות הטכנולוגיה חיפו בחודש האחרון על התשואות השליליות של מניות הבנקים. התחזקות מניותיהן של ענקיות הטכנולוגיה, כמו אפל שזינקה במרץ 13% ומיקרוסופט שזינקה 14.8%, הגדילה גם את משקלן במדדי המניות העיקריים בוול סטריט. אפל ומיקרוסופט נושאות כעת שתיהן לבדן משקל משותף של יותר מ-13% ממדד S&P 500. זהו המשקל הרב ביותר שהיה לשתי חברות כלשהן במדד ביותר מ-30 השנים האחרונות. גם שלוש המניות הבאות במשקלן במדד שייכות לענקיות טכנולוגיה - אמזון, אנבידיה ואלפאבית (גוגל).

אפל סטור, חנות אפל (צילום: Northfoto, shutterstock)
אפל. זינקה 13% ברבעון | צילום: Northfoto, shutterstock

ב-22 במרץ, בהתאם לציפיות בשווקים, העלה הפד את הריבית ברבע אחוז לטווח של 5%-4.75%. היתה זו העלאת הריבית התשיעית ברציפות של הבנק המרכזי האמריקאי, שהפעם ציין כי המשבר במערכת הבנקאית מייצר תנאים מגבילים, שמשפיעים על ריסון הצריכה והאינפלציה.

אפל ומיקרוסופט נושאות כעת שתיהן לבדן משקל משותף של יותר מ-13% ממדד S&P 500. זהו המשקל הרב ביותר שהיה לשתי חברות כלשהן במדד ביותר מ-30 השנים האחרונות

אף כי השווקים מתמחרים כעת סבירות גבוהה לכך שהפד יתחיל להוריד את הריבית השנה, דעות המומחים חלוקות בנושא. בסקירתם האחרונה העריכו כלכלני BII, מכון ההשקעות של בלאקרוק, כי הפד לא יוריד את הריבית השנה, וציינו כי "הבנקים המרכזיים כבר לא ממהרים להציל את הכלכלה בזמן מיתון, וכעת הם דווקא מובילים למיתון כדי להילחם באינפלציה 'דביקה'. הפד יוכל לספק את הורדות הריבית שמתומחרות על ידי השווקים, רק אם נראה מחנק אשראי רציני, שיגרום למיתון עמוק יותר מהתחזיות".

דוחות הרבעון מצביעים על ירידה ברווחי החברות

בסיכום הרבעון הראשון של 2023 השלים מדד S&P 500 עלייה של 7%, שהחזירה אותו לטריטוריה חיובית, כשהוא מתאושש מצניחה של כמעט 20% בשנת 2022. מדד נאסד"ק, עם זינוק רבעוני של 16.8%, סיכם את הרבעון החזק ביותר שלו מאז הרבעון השני של 2020. דאו ג׳ונס, לעומת זאת, השלים עלייה מתונה של 0.4% בלבד מתחילת השנה.

המנצחות הגדולות של הרבעון הן מניות מגזר הטכנולוגיה, כשמעל כולן בלטה לטובה אנבידיה, שהשלימה זינוק של יותר מ-90% מתחילת השנה. עוד עליות חיוביות בולטות ברבעון רשמו מניית מטא (פייסבוק) עם זינוק של 76.1% וטסלה עם זינוק של 68.4%

בין מניות המגה-קאפ (חברות בשווי 200 מיליארד דולר ומעלה), המנצחות הגדולות של הרבעון הן מניות מגזר הטכנולוגיה, כשמעל כולן בלטה לטובה אנבידיה, שהשלימה זינוק של יותר מ-90% מתחילת השנה. עוד עליות חיוביות בולטות ברבעון רשמו מניית מטא (פייסבוק) עם זינוק של 76.1%, טסלה עם זינוק של 68.4%, אפל עם עלייה של 26.9%, ענקיות השבבים TSMC ו-ASML, עם עליות של 24.9% ו-24.6%, בהתאמה, אמזון עם עלייה של 23% ומניית מיקרוסופט עם עלייה של 20.2%. לעומתן, המפסידות הגדולות של הרבעון הן מניות ממגזרי הבנקים והתרופות, כמו מניית פייזר שצנחה 20.4%, מניית בנק אוף אמריקה שירדה 13.6%, או מניית ג׳ונסון אנד ג׳ונסון שאיבדה 12.3% מתחילת השנה.

מטא צונחת בדירוג החברות שהכי טוב לעבוד בהן (צילום: Sergei Elagin, shutterstock)
מניית מטא. זינקה 76% (!) ברבעון | צילום: Sergei Elagin, shutterstock

שוקי המניות של ארה"ב מסכמים רבעון רב תהפוכות: לאחר ביצועים חזקים בינואר, התשואות נסוגו בפברואר, בעיקר בתגובה לדוח המשרות של ינואר בארה"ב ולנתונים המראים שהאינפלציה ירדה בקצב איטי מהצפוי. בשבוע השני של מרץ נכנסו השווקים ללחץ, שהורגש כמעט עד לסוף החודש, אל מול גל קריסות של בנקים, שאילץ את הממשל והבנקים הגדולים בארה״ב לנקוט מהלכי חירום.

בשבוע האחרון הסתמנה רגיעה מסוימת בשווקים, עם התמתנות בקצב הלוואות החירום של הפד לבנקים וגם בקצב ההעברה של פיקדונות מבנקים קטנים יחסית לבנקים גדולים ולקרנות כספיות הנושאות תשואות גבוהות יותר. ועדיין, אף כי מתח הנזילות של המערכת הבנקאית מתחיל להתפוגג, לא בטוח שהמשבר מאחוריה.

בשבוע שעבר הסתיימה עונת הדוחות הכספיים לרבעון הרביעי ולשנת 2022 כולה. בשקלול התוצאות הכספיות שדווחו על ידי כלל החברות שמניותיהן נכללות בהרכב מדד S&P 500, לפי נתוני Refinitiv, נרשמה ברבעון ירידה של 3.2% ברווחי החברות (וללא מגזר האנרגיה, ירידה חדה יותר, בשיעור של 7.4%) בהשוואה לרבעון המקביל ב-2021. עם זאת, 68% מהחברות במדד דיווחו על רווח רבעוני גבוה מתחזיות האנליסטים, לעומת ממוצע רב-שנתי של 66%. בהכנסות הרבעוניות של החברות נרשמה צמיחה כוללת של 5.8% בהשוואה לרבעון המקביל (וללא מגזר האנרגיה, צמיחה של 5.1% בלבד).

דיוויד בנימינוב, אנליסט מחקר בחברת קרנות הסל GlobalX, ציין בסקירתו האחרונה כי "ניתן לזהות התגברות של הפסימיות לקראת דוחות הרבעון הראשון. האנליסטים התאימו את תחזיותיהם כלפי מטה בשיעור ניכר, וחברות רבות מפרסמות תחזית רווח למניה שלילית"

בשבועות הקרובים תיפתח בוול סטריט עונת הדוחות לרבעון הראשון של 2023. דיוויד בנימינוב, אנליסט מחקר בחברת קרנות הסל GlobalX, ציין בסקירתו האחרונה כי "ניתן לזהות התגברות של הפסימיות לקראת דוחות הרבעון הראשון. האנליסטים התאימו את תחזיותיהם כלפי מטה בשיעור ניכר, וחברות רבות מפרסמות תחזית רווח למניה שלילית. ייתכן כי נראה את השפעת הריבית הגבוהה על התוצאות הכספיות של החברות ברבעון הראשון והשני, ואילו במחצית השנייה של השנה צפויה התאוששות. משבר הבנקים המחיש את השבריריות של הכלכלה, אבל ניתן לשאוב עידוד מהנכונות של הממשל האמריקאי לנקוט צעדים לתמיכה בכלכלה".