פייסבוק טוענת שהיא עושה הכל כדי לעצור את ההפצה של דיסאינפורמציה – אך הדו"ח שפרסמה אתמול (שבת) בלית ברירה, אחרי שהסתירה אותו במשך חודשים, מעיד כי היא לא מצליחה. הקישור הכי נצפה בפייסבוק בארה"ב בין החודשים ינואר ומרץ 2021 הוביל לכתבה באתר "שיקגו טריביון", בה נרמז כי החיסון נגד קורונה יכול להביא למוות. 53.815 מיליון משתמשים נחשפו לקישור, שקודם גם בקבוצות של מתנגדי חיסונים. בנוסף, אחד מ-20 הדפים הנצפים ביותר, Trending World by the Epoch Times, קידם את תיאוריית הקונספירציה QAnon והפיץ מידע שקרי על הבחירות לנשיאות.

פייסבוק זוכה לקיתונות ביקורת כבר שנים בעקבות האלגוריתם שלה, שמסייע בהפצת תכנים מסיתים ושקריים. בין היתר, במרץ האחרון פרסם המכון למאבק בשנאה דיגיטלית (CCDH) כי 12 פרופילים בלבד הם אלה שאחראים ליותר מ-73 אחוזים מהמידע השקרי על חיסונים – ביניהם הדפים של הרופא ג'וזף מרקולה ושל רוברט פ' קנדי ג'וניור, אחיינו של הנשיא ג'ון קנדי. בחודשים האחרונים החריפה ההתנגדות, כשהנשיא ביידן אף אמר ביולי שפלטפורמות כמו פייסבוק "הורגות אנשים". מאוחר יותר הוא חזר בו, והבהיר שהוא מצפה מהרשתות החברתיות לפעול באופן תקיף יותר נגד פייק ניוז ודיסאינפורמציה.

על רקע המתקפה נגדה, בשבוע שעבר (רביעי) יצאה החברה בהצהרות על הפיכתה ל"חברה השקופה ברשת", ופרסמה דו"ח שכולחיובי במיוחד עבור החודשים אפריל עד יוני. אלא שאז עלו שאלות על ההתעלמות מהרבעון הראשון של השנה. לפי ה"ניו יורק טיימס", בכירים בחברה נבהלו מהתוצאות של הדו"ח שהוכן עבור החודשים ינואר עד מרץ, והוא נגנז בהוראתם - לאור החשש כי הוא יפגע בתדמיתה הרעועה. 

בדו"ח הגנוז כיכבה הכתבה הבעייתית שהופצה על ידי "שיקגו טריביון", ועסקה במקרה מוות של רופא שבועיים אחרי שהתחסן ובחקירת ה-CDC שנפתחה בנוושא. הדיווח התעדכן מאוחר יותר, אחרי שלא נמצא קשר בין החיסון לבין המוות. לפי פייסבוק, הכתבה כללה עובדות בלבד, כך שלא הייתה הצדקה למניעת הפצתה. אך אותם דיווחים עובדתיים משמשים פעמים רבות את מתנגדי החיסונים, שאותם פייסבוק לא ממהרת לחסום. בין ינואר ומרץ נחשפו לכתבה 53.815 מיליון משתמשים. 

גורם בעייתי נוסף שאותר ברשימות הגנוזות הוא הדף Trending World by the Epoch Times, כלי תקשורת השייך לימין הקיצוני. בין היתר, Epoch Times סייע בהפצת תיאוריית הקונספירציה QAnon והגדיר את הקורונה כנשק ביולוגי שיוצר על ידי המשטר הסיני. הדף דורג במקום ה-19 מבין 20 הדפים הנצפים ביותר, והגיע ל-81.4 מיליון משתמשים בשלושה חודשים.

לפי פייסבוק, כל הדפים, הפוסטים והקישורים הפופולריים ביותר שנכללו בדו"ח הסתכמו ב-0.05 אחוזים בלבד מהצפיות בארה"ב. זאת, מאחר ש-85 אחוזים מהתוכן בפיד מגיע מחברים, מקבוצות ומדפים שהמשתמשים עוקבים אחריהם. 

שערוריית השקיפות האחרונה של פייסבוק מגיעה לצד תסבוכת משפטית נוספת מבית היוצר של יו"ר ה-FTC לינה קהאן. ועדת הסחר הפדרלית האמריקאית הגישה תביעה מתוקנת נגד החברה, בטענה שרכשה את אינסטגרם ואת וואטסאפ תוך עבירה על חוקי התחרות, ולמעשה משמשת כמונופול מאז שנת 2011. זאת, בהמשך לתביעה שהוגשה נגד פייסבוק בדצמבר 2020 ונדחתה לפני כחודשיים על בסיס הוכחות לא מספקות. מטעם פייסבוק נמסר כי מדובר בתביעה "חסרת ערך".