שוק הפיננסיים בעולם שווה כ-16 טריליון דולר, מרבית הכסף עדיין נמצא אצל המוסדות הוותיקים, אך תעשיית הפינטק צומחת במאות אחוזים והיא שווה מאות מיליארדי דולרים. גם החברות הישראליות לוקחות חלק עם הנפקות וגיוסי ענק. הסטארטאפ  Insurights שפיתח יועצת בריאות וירטואלית שמסייעת באמצעות בינה מלאכותית לעובדים לממש זכויות רפואיות השלים גיוס סיד (גיוס ראשוני) של 22 מיליון דולר שאותו הובילה Group 11 של המשקיע דובי פרנסס.

הביטוח בריאות הוא הוצאה מהגדולות ביותר למעבידים בארה״ב שמסתכמת בכ-8,000 דולר לכל עובד בשנה. המערכת הביטוחית המסורבלת מקשה על העובדים להבין על מה הם מכוסים ואיך לממש את הזכויות שלהם. הסטארטאפ הישראלי, שאותו ייסדו גיא בנימין, בן נגר, ד"ר אלעד אופיר ובן גולדנברג, פיתח עוזרת וירטואלית שנותנת מענה בזמן אמת על הזכויות, ממליצה על ספקים ומאפשרת לקבוע פגישות בפלטפורמה.

גיוס של 22 מיליון דולר בשלב הסיד נחשב לגבוה, יחד עם Group 11 של פרנסס השתתפו בגיוס Cresson Management, Good Company ו- Insurtech Israel. בריאיון ל-Business הסביר פרנסס שעל מנת לאפשר לסטארטאפ לצמוח בשוק התחרותי גיוסים קטנים יותר כבר לא מספיקים. "יש כמה סיבות להשקעות גדולות", הוא מסביר. "תנאי השוק השתנו. סיבובי סיד של 5 מיליון כבר לא מספיקים, בטח בשביל חברה שרוצה לייצר דיסרפשיין (שיבוש) בעולם גדול כמו ביטוח הבריאות.

"אין חברה שלעובדים שלה אין ביטוח בריאות", הוא מוסיף. "כשאנחנו רוצים לעשות סדר בשוק זה מצריך מאמץ טכנולוגי, דאטה בייס שיאפשר מענה לעובד בזמן אמת. זה לא מוצר נישתי , גודל השוק הוא באמת אינסופי והיום אין פתרון טכנולוגי תואם".

פרנסס פירט את הסיבות להשקעה והסביר שכדי לייצר שינוי אמיתי צריך סכומי כסף גבוהים, גם על מנת לגייס שדרה ניהולית ומהנדסים טובים ויתרה מזאת הגיוס הגבוה משדר לשוק שיש מי שעומד מאחורי החברה הזו.

 

ב-2011 הסכומים שהלכו לעולם הפינטק עמדו על כ-1.4 מיליארד דולר. עד סוף 2021 כבר מצפים לסכומים של כ-40 מיליארד דולר. פרנסס מסביר שאמנם עדיין 95 אחוז משוק הפיננסיים הוא בשליטה של המוסדות הוותיקים, אבל שוק הפינטק צומח בקצב מהיר וזו רק ההתחלה. "עוד לא החלפנו את החברות האלה", הוא מסביר. "אבל זו רק יריית הפתיחה. יש דבר אחד ודאי. הדבר הוודאי הוא ששילוב הכוחות של הטכנולוגיה שהשתנתה, היום אפשר לקנות טלפון חכם ב-30 דולר במדינות מתפתחות, למסחר ולשירותים פיננסיים אחרים יוביל לשינוי מהותי בשוק".

אחד השינויים הגדולים הוא הדור הצעיר ששינה את האופן שבו הוא צורך שירותים. דור המילניאלס רגילים לצרוך הכול באופן דיגיטלי, והשוק הפיננסי המסורתי נכנס באיחור לעולמות האלה. "בנקים וחברות ביטוח נכנסו להגנה מאז המשבר ב-2008, הרגולטורים חנקו אותם והם איחרו את הרכבת. "שילוב 3 הכוחות האלה ייצר את המפץ הגדול שאנחנו מתחילים לראות", הוא מסביר. "נשאר עוד 95 אחוז לייצר בהם דיסרפשיין. אנחנו מאוד מתקרבים".

הפתרון למשבר העובדים? לא יגיע ממערכות החינוך 

פרנסס גם התייחס למשבר הגדול בגיוס עובדים בהייטק בישראל בפרט ובעולם, וגם שם הוא רמז להשקעה נוספת שעליה יכריז בקרוב. "יש פער גדול בין מה שמערכת החינוך מסוגלת לייצר מבחינת מהנדסים, ואנשי תוכנה לבין מה שהשוק צריך", הוא מסביר. "רק לפינטק צריך מאות אלפי מהנדסים, האוניברסיטאות לא מצליחות לייצר מספיק אנשים מוכשרים ואז מתחילה מלחמת הטבות של החברות. זה פלסטר לפצע מדמם. הדרך היחידה זה להכשיר כמה שיותר מהנדסים בצורה הכי יעילה. הפתרון לא יבוא ממערכות החינוך, הוא יבוא מסטארטאפים שפועלים בתחום".