כולנו, או לפחות רובנו, חיים בקצב גבוה מאוד. העולם של היום, שמשלב התקדמות במהירות בלתי נתפסת של הטכנולוגיה, עם המאפיינים האנושיים הרגילים שלנו, יכול לעיתים להכניס אותנו לסחרור. מדינת ישראל, היא מעין נקודת רתיחה של שילוב זה. מצד אחד, מגזר הייטק חדשני ומבעבע שלא מפסיק להפתיע ומשפיע ישירות על כל העולם. מצד שני, אין יום שדומה לקודמו ובכל פעם אנו נתקלים באירוע אחר, שמשפיע על חיי כולנו כבני אדם, כאנשים, וכל זה נכון עוד לפני השבעה באוקטובר.

ההשפעה של שני הכוחות הללו (טכנולוגיה ואנושיות) מורגשת היטב אצל כל מי שעובד בחברת הייטק, וכמובן אצלנו, בפאפאיה - שנמצאת בשנים האחרונות בצמיחה בקצב מאד גבוה, ודורשת מאיתנו להיות חדים, גמישים וסתגלנים, ולהמשיך לתמוך בדרך ובחזון החברה לצד מקצועיות מקסימלית.

החברה שאני עובדת בה, פאפאיה, היא חברת הייטק גלובלית שמתמחה בתחום ה-skill-based gaming, עם מרכז פיתוח בישראל. למשחקים שפיתחה החברה יש מעל 22 מיליון הורדות, וכ-15 מיליון תחרויות פעילות ביום. רק מהנתונים האלו ניתן להניח שתפקיד היועץ המשפטי של חברה כזו, מציף אתגרים משלו. לזה, התווספו בתקופה האחרונה שני משתנים חיצוניים בעלי השפעה מהותית: האחד גלובלי – מהפכת ה-AI, והשני לוקאלי – אירועי השבעה באוקטובר: מלחמה, קורבנות, עצב ואבל.

כיועצת משפטית שמנווטת בעולם כזה, מאד קשה רגע לעצור, לחשוב, ולשקף לעצמנו את האתגרים שניצבים בפנינו ומה מנחה אותנו בסביבה דינמית, מתפתחת, עם קצב כל כך מהיר של אירועים קיומיים ועוצמתיים שמעצבים את עולמנו. אולם במציאות הזו יש משהו שפותח אותנו להסתכלות מעמיקה כזו.

Ecosystem מורכב מהסוג הזה דורש מאיתנו לפתח את היכולת להקשיב – להיות דרוכים ועירניים. זהו עקרון שמנחה אותי בכל אינטראקציה. בפאפאיה, חברה ששמה לעצמה ייעדי צמיחה מוגברים במיוחד, אני מוקפת באנשים מבריקים, מלאי תשוקה וחדווה, עם ברק בעיניים, ורעיונות חדשים ללא הפסקה. היכולת להקשיב לעובדים ולסביבת העבודה, לעקוב אחרי מה שקורה, למפות, ולהבין את הצרכים הארגוניים, היא קריטית כדי למקסם ולדייק את הפוקוס המשפטי. אנחנו ניצבים בפני קצבים חדשים ואחרים של הקשבה, וחווים מהירויות מסוג חדש, אז מציאת היכולת לעצור לשנייה, להקשיב ולדייק – היא קריטית בניווט המשפטי.

לזה נוסיף את הרובד הגלובלי שציינו, והוא קצב ההתפתחויות של ה-AI. פאפאיה, שמעודדת חדשנות ויצירתיות, בוחנת כל הזמן כלים של AI ואת השתלבותם באופרציה שלנו. בחינה זו מצריכה התעמקות באופן השימוש בכלי והאופטימיזציה שלו. כמו גם, מעלה סוגיות משפטיות רחבות של פרטיות, קניין רוחני, אחריות, והשפעה על משאבים וכוח אדם – שאנחנו בוחנים לעומק, ובהתאם מתווים עקרונות מנחים לכלל השימושים בכלים אלו. אנו נדרשים ומקפידים באופן שוטף לעקוב אחר השימושים שמבצעת החברה בכלי ה-AI ולעדכן את ההנחיות במידת הצורך. אין ספק שהשתלבות ה-AI באופרציה של חברות גיימינג כבר הפכה לחלק בלתי נפרד ומסייעת ביצירת מימדים חדשים. לצד זה, אל לנו לשכוח ש “with great power comes great responsibility” וזה קריטי לאזן עם הסיכונים הפוטנציאלים, להבטיח שקיפות ואחריות, ולקבוע אמצעי הגנה. התפתחות חיצונית זו לצד חברה שנמצאת בצמיחה מתמדת משלה, מצריכה מהיועץ המשפטי גמישות מחשבתית של שמירה על הגבולות המשפטיים מצד אחד, וניהול סיכונים ותמיכה בביזנס מצד שני. בסופו של דבר, עלינו להיות בצד ה-enabler, עם גישת can do. תפקיד היועץ המשפטי בסביבה הזו מחייב ראייה אסטרטגית ופרואקטיביות, לצד ניהול המגבלות המשפטיות.

על זה נלביש את הרובד הלוקאלי שהצטרף לרשימת האתגרים ממש לאחרונה ויצר מציאות חדשה: מלחמת "חרבות ברזל". הערך הראשון במעלה שהיה חשוב לפאפאיה זה התמיכה השוטפת בעובדים ובני משפחותיהם, ולקיחת חלק פעיל בתרומה וביוזמות חברתיות על רקע המלחמה. פאפאיה יצאה עם פרויקט ״האתגר המנצח״, יוזמה מקורית שייצרה פלטפורמה קהילתית של תחרויות ואתגרים למען מפוני העוטף. תחרויות יומיומיות שמטרתן לסייע ולהפיג מתח לילדים ומשפחות שזקוקות לקצת זמן של הפוגה והסחת דעת בתקופה זו. לצד זה, הקמנו חמ״ל של פורום ההנהלה במסגרתו היו מפגשים ודיונים יומיים על המצב והשפעתו על החברה. בחנו השפעות משפטיות של המצב, ערכנו תיעדופים, ובנינו תוכניות גיבוי. כמו חברות רבות אחרות, ניצבנו בפני דילמת המשכיות וחוסן עסקי לצד תמיכה רגשית בעובדים. גם במקרים שבהם החברה רוצה לעשות טוב, לתמוך ולסייע, ולהמשיך במקביל לצמוח, לכל פעולה יכולות להיות השלכות משפטיות (בין אם ישירות ובין אם לאו), וכאן נכנס תפקידנו כשומרי הסף שמאפשרים למנהלי החברה ולעובדים לרוץ קדימה עם התשוקה שלהם והגשמת החזון, במינימום מגבלות אבל במקסימום אחריות.

בנימה אישית, כמו כולנו, אפף גם אותי הקושי והאתגר בתפקוד מקסימלי תוך כדי הכלה אישית של ההלם הראשוני של האירועים הנוראיים, והמציאות החדשה והכואבת.

ליועץ משפטי אחריות רבה. לכל החלטה המתקבלת בחברה יש תמיד השלכות משפטיות, וחלקן יכולות להיות משמעותיות מאוד. נגענו פה רק בשני תחומים נקודתיים מהעת האחרונה, אולם הממשקים של היועץ המשפטי נוגעים בכל תחומי העיסוק של החברה. בסופו של דבר, תפקידנו הוא לאתר את נקודת שיווי המשקל בין מה ניתן לאפשר, ואיפה נדרש לשים גבול, ובעולם דינמי כזה משימה זו אינה פשוטה. היום, קצב גבוה הוא דרישה בסיסית כמעט מכל חברה, וכמי שחווה את זה בחברה הנמצאת בצמיחה גבוהה שמאתגרת אותי ברמה היום יומית, אני יכולה להעיד שזה גורם לנו לשדרג ולשכלל את עצמינו, ולהכיר שרירים חדשים שלא הכרנו. כרגע, אני בעיקר מאחלת שנחזור לימים שקטים יותר בהם האתגר מגיע מתוך הפן המקצועי / עסקי, ולא מנסיבות אחרות וכואבות, כפי שאנו חווים כיום.

מאת יפעת שטיינמן, יועצת משפטית, PAPAYA, פאפאייה

***
כתבה שיווקית בחסות PAPAYA. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100