פורום Duns 100, מבית דן אנד ברדסטריט, כינס את בכירי ענף האדריכלות בישראל כדי לדון על הנושאים הבוערים בתחום. ענף האדריכלות הינו אחד מעמודי התווך של ענפי התכנון, הבניה והנדל"ן בישראל. בכירי הענף מעורבים באופן מלא בתהליכי התכנון והביצוע של פרויקטים רבים ומכל הדיסציפלינות הקיימות, כגון דיור, משרדים, תשתיות וכדומה, ומתמודדים עם אתגרים רבים המחייבים דיון מעמיק ומתן פתרונות ראויים.

במסגרת הפורום, שאותו הנחתה עו"ד דפנה שחר, עסקו בכירי הענף באתגרים המגוונים הניצבים בפניהם ודנו בנושאים שעל סדר היום המקצועי: משבר כוח האדם החריף בענף האדריכלות והשלכותיו, משבר הדיור והתוכניות הממשלתיות בנושא, כניסת הטכנולוגיה לתחום התכנון ועוד.

בשנה האחרונה חלה עלייה של 15 אחוז בשכר האדריכלים לאחר תקופה ארוכה שבה לא חל שינוי משמעותי בשכרם, וזאת במטרה לשמר את האדריכלים בענף ולמנוע מהם לנשור ממנו. ארנה צור, אדריכלית ומתכננת ערים, שותפה בבעלות ומנכ"ל משה צור אדריכלים בוני ערים, מסבירה שנושא השכר מעיד על תפיסת מעמד האדריכל בארץ, וזה מהווה בעיה בפני עצמה: "הנושא ידוע כנושא בעייתי מאוד וזה חלק מנושא גדול יותר של מעמד האדריכל בכלל. שכר האדריכלים נגזר מהשכר שמשרדי האדריכלים יכולים לקבל. אז קודם כל צריך לתקן את הנושא הזה וזו מלחמה קשה וארוכה ואנחנו מאוד מקווים שיהיה שיפור".

ענף האדריכלות בארץ סובל ממצוקת כוח אדם משמעותית בשל פנייה של אדריכלים למקצועות מתגמלים יותר, ולצד זאת נכנסה עזרה טכנולוגית לענף כניסיון אולי לכסות על מצוקת העובדים. משה צור, אדריכל ומתכנן ערים, בעלים, COB ומתכנן ראשי במשה צור אדריכלים בוני ערים, מסביר שלא כך הדבר: "כשקיבלתי פרס מפעל חיים מעמותת האדריכלים העברתי הרצאה על מבחן טיורינג בשאלה איך להבחין מחשב מבן אדם? התשובה לכך היא שמה שאנחנו מרגישים אף פעם לא יכול להיות מוחלף על ידי מחשב. הטכנולוגיה היא כלי מצוין אם יודעים להשתמש בו בפרופורציה הנכונה, אבל זה לא מחליף את איכות המתכנן והאדריכל וזה לא מחליף את החשיבה ואת היצירה".

"אנחנו בתקופה חסרת תקדים מבחינת ביקוש לאדריכלים, ציין רפאל דה לפונטיין, מייסד ומנהל שותף, D-BLK ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים. "כמות הפרוייקטים לצד הקושי בגיוס עובדים מכריח משרדי אדריכלות לסרב לפרוייקטים חדשים. אנחנו כמשרד נענים אך ורק לפרוייקטים בעלי חזון חזק שהוא משותף בין מזמין, עירייה, מחוז ומתכננים. פרוייקטים מיוחדים אלה הם גם הסיבה העיקרית לאדריכלים להצטרף למשרד וליהנות מעניין ותנאי עבודה גבוהים במיוחד".

בין הנושאים שנידונו בפורום הוא חוסר הביקוש במגורים בפריפריה, בשל חוסר האטרקטיביות שבה ואיך אפשר לשנות זאת. ״ראשית, הצעתי מתחילה בטרמינולוגיה - קודם כל לשנות את השם ומעתה לאמור 'מרחבים' ולא 'פריפריה', אומר גיל שנהב, שותף בכנען שנהב אדריכלים ויו״ר CTBUH-ISRAEL. "אני פונה לממשלת ישראל. את כל התקציב המושקע בהורדת מחירי הדירות תשקיעו ב'מרחבים' בבתי חולים, מרכזי תעסוקה והייטק, בתי ספר מעולים ומרכזי תרבות וספורט מובילים".

"ברגע שצעיר או צעירה צריכים להחליט היכן להקים את המשפחה שלהם, האטרקטיביות של המרחבים היא זו שקובעת", הוסיף. "מספיק ש־20 אחוז מהצעירים והצעירות יחזרו לעיר מולדתם במרחבים ומשבר מחירי הדירות יהיה היסטוריה עתיקה".

גם דוד קנפו, יו"ר ההתאחדות האדריכלים לשעבר, מייסד ובעלים, קנפו קלימור אדריכלים מדבר על הצורך בטיפול ממשלתי במשבר הדיור: "בסינגפור לדוגמה גם לא ניתן לרכוש דירה, אז מה שהממשלה שם עושה זה בניית דירות בעצמה והשכרתם לאזרחים. לטעמי זה לא תחום שצריך להישאר רק בידיים פרטיות אלה הממשלה צריכה לקחת אחריות ולבצע״.

 רבקה ברא"ז שוורץ, בעלים קיקה ברא"ז אדריכלים ומתכנני ערים התייחסה למחירי התכנון ושכר האדריכלים ועל הדרך שבה אפשר לממש חידוש עירוני. ״מחירי התכנון לאדריכלים עלו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים וכך בהתאם עלה שכר האדריכלים", אמרה. "יזמים מבינים שיש לשלם עבור איכות, תכנון מיטבי, השבחת הפרויקטים ומקצועיות והם מוכנים לשלם למשרדים טובים שיודעים לתת את הערך המוסף".

שוורץ גם טענה כי יזמים מבינים שאין ברירה אלא לשלם עבור איכות ומקצועיות והעליה הזו מאפשרת הקמה של פרויקטים איכותיים יותר, עם טכנולוגיה מתקדמת יותר: "היום הדרישות מאדריכל יותר מורכבות מבחינה טכנולוגית, מערכתית ואין ספק שתפקיד האדריכל השתנה, ותפקידנו משמעותי יותר בבניית, מיתוג ובצוע של פרויקטים. מצב זה מאפשר גם למשרדים קטנים שיכולים להרשות לעצמם לקבל שכר נמוך יותר, להתבטא ולהתקדם".

"שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט | צילום: אפרת-יעל צור

לצד אלה, ישנו נושא מצוקת כוח האדם בענף האדריכלות, שהוא שהנושא המרכזי של הכנס, עליו הסבירה בהרחבה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט: ״ענף האדריכלות נהנה מהפריחה בענף הנדל"ן עם קידום הליכי תכנון תחת הממשלה המכהנת. עם זאת, העלייה בעבודה, יחד עם המחסור בכוח האדם, גורמים לא אחת לעיכובים בלוחות הזמנים".

כמו בהרבה ענפים אחרים, גם בענף האדריכלות ישנה מגמת עזיבה של הענף לטובת משרות מתגמלות יותר. למעשה, רק 50 אחוז ממחזיקי תעודת אדריכל עוסקים בענף. "משרדי אדריכלים מדווחים על עליה בשכר של עובדים איכותיים בשיעור של כ-15 אחוז", הוסיפה שגב. "ככל שהפער בין הביקוש להיצע העובדים בענף יימשך, פתרון שנבחן בענף הינו שכירת שירותי תכנון ב-Outsourcing בחו"ל, מגמה שהחלה בקרב חלק מהמשרדים הגדולים". 

נושא מחירי הקרקעות עולה לא אחת על הפרק. קובי בוגין ,מנכ"ל, א.ב מתכננים, מציע דרך להתמודדות עם המחירים הגבוהים וכיצד יוכלו האזרחים לרכוש קרקעות בבעלותם: "יש להפריד את הקרקע מהיזמים ולהחכירה ישירות לאזרחים. במקום לסבסד את שולי האוכלוסייה במבצעים חסרי תוחלת, יש להשתמש בסכומי הסבסוד כדי להוזיל את הקרקע לכלל הציבור".

מבין המשתתפים בפורום: אורן ברודנר, שותף, א.פריאון א.ברודנר - אדריכלים ומתכנני ערים; אילן פיבקו, מייסד ובעלים, פיבקו אדריכלים; אמיר מן, שותף מייסד, אמיר מן עמי שנער אדריכלים ומתכנני ערים; ארנה צור, אדריכלית ומתכננת ערים, שותפה בבעלות ומנכ"ל, משה צור אדריכלים - בוני ערים; גיל שנהב, מנכ"ל ובעלים, כנען שנהב אדריכלים; דוד קנפו, יו"ר ההתאחדות האדריכלים לשעבר, מייסד ובעלים, קנפו קלימור אדריכלים; דפנה אורבך בירן, שותפה, אורבך הלוי אדריכלים ומהנדסים; טל וינשטוק, מנהלת מקצועית, רן בלנדר -אדריכלות ובינוי ערים; יונתן הרמן,  מנכ"ל  גורדון אדריכלים ומתכנני ערים; מוטי כסיף, שותף בכיר, D-BLK ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים; משה צור, אדריכל ומתכנן ערים בעלים COB ומתכנן ראשי, משה צור אדריכלים- בוני ערים; ערן לשם,   מנכ"ל משותף, סיטי בי אדריכלים; ערן שקד, מנכ"ל משותף, סיטי בי אדריכלים; קובי בוגין ,מנכ"ל, א.ב מתכננים; רבקה ברא"ז שוורץ, בעלים קיקה ברא"ז אדריכלים ומתכנני ערים; רפאל דה לה פונטיין, מייסד ומנהל שותף, D-BLK ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים.