דירוג החברות המובילות בתחום ההתחדשות העירונית בישראל, לפי דן אנד ברדסטריט ישראל,  נחשף לראשונה באירוע "URBAN LEADERS", בהשתתפות שרת הפנים איילת שקד, שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ויו"ר ובעלים דן אנד ברדסטריט, דורון כהן. את האירוע החגיגי שנערך בבית על היום ביפו הנחתה עו"ד דפנה שחר והתכנסו כלל בכירי החברות המובילות במשק בתחום ההתחדשות העירונית, במטרה להפנות זרקור לחברות הטובות ביותר.

"האירוע מכנס את בכירי ענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית כדי להוקיר מצוינות עסקית וניהולית", פתח את האירוע כהן והדגיש, "הדירוג החשוב והיוקרתי של החברות המובילות בענף ההתחדשות העירונית בישראל ישמש כסמן מרכזי וכמצפן עבור הענף כולו. האיכות, המקצועיות, הירידה לפרטים וההון האנושי בענף בישראל לא קיים בשום מקום אחר בעולם".

דורון כהן, יו"ר דן אנד ברדסטריט ישראל (צילום: ניב קנטור)
דורון כהן, יו"ר דן אנד ברדסטריט ישראל | צילום: ניב קנטור

החשיבות של תחום זה מקבלת חיזוק משמעותי על ידי משרדי הממשלה השונים. "אנו חושבים שהתחדשות עירונית זה אחד הדברים החשובים ביותר, והכלי המרכזי שלנו כדי לטפל במצוקת הדיור", אמרה שרת הפנים איילת שקד והוסיפה, "בשנה האחרונה יש עשרות אלפי יחידות דיור של התחדשות עירונית, וההנחיה שלי היא שצריך לנסות להריץ קדימה כל פרויקט גדול שמגיע אלינו. יש הוראה ברורה לעבוד כמה שיותר מהר ולתת כמה שיותר יחידות דיור, בלי להתחשב בכמה ירוויח הקבלן או היזם. אני מפצירה בכם להיות יצרתיים וללכת יותר לפריפריה".

שרת הפנים איילת שקד באירוע אורבן לידרס (צילום: ניב קנטור)
שרת הפנים איילת שקד באירוע אורבן לידרס | צילום: ניב קנטור

שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, התייחס גם הוא לבנייה בפריפריה. "ברגע הראשון שנכנסתי לתפקיד אמרתי שיש משמעות חברתית, מעבר לתוספת לתחום הדיור וקידום הערים, להתחדשות עירונית גם בפריפריה. לא נחנו עד ששכנענו את משרד האוצר להקצות סכום כסף משמעותי לטובת קידום פרויקטים של התחדשות שם, וזו הסנונית הראשונה", הוא סיפר והוסיף, "במסגרת החלטת קבינט הדיור שבראשותי החלטנו על הקצאת הכסף ויצאנו בקול קורא לרשויות".

אלה החברות המובילות בתחום ההתחדשות העירונית

לדירוג ישנן 3 קבוצות דירוג כשהחברות שהגיעו לציון הגבוה ביותר נכנסות לקטגוריית Dun’stars. בתחום פינוי בינוי החברות המובילות הן אאורה, אזורים, אשדר, החברה להתחדשות עירונית, מצלאווי, קבוצת אלמוג כ.ד.א.י, קבוצת גבאי וקרסו נדל"ן.

לדירוג המלא. לחצו כאן

שר הבינוי והשיכון זאב אלקין באירוע אורבן לידרס (צילום: ניב קנטור)
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין באירוע אורבן לידרס | צילום: ניב קנטור

בתחום תמ"א 38 נכנסו החברות איוויב נדל"ן, אנשי העיר, אפריקה התחדשות עירונית, אקו סיטי, אשדר, בית וגג ג.ל, מטרופוליס התחדשות עירונית ויזמות נדל''ן וקידר מבנים

לדירוג המלא. לחצו כאן

25 מיליארד שקל בשנה רק מפרויקטים של התחדשות עירונית 

ענף ההתחדשות העירונית דוהר בשנים האחרונות עם לא פחות מ-25 מיליארד שקל בשנה רק מפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38, הביקושים בשיא והמחירים מזנקים. למרות זאת, הענף הוא עדיין בעל הסיכון הגבוה ביותר כשפועלים בו כ-1,400 יזמים שונים. לקראת חשיפת דירוג החברות המובילות בתחום ההתחדשות העירונית בישראל של d&b (דן אנד ברדסטריט) – דוח הענף בישראל. 

"תחום ההתחדשות העירונית מהווה עוגן בפעילות ענף הנדל"ן בישראל בשנים האחרונות, עם כ-35 אלף יחידות דיור של התחדשות עירונית הנמצאות בבניה בשנת 2022 לבדה". מציינת אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט. "כמו כן, בשנת 2021 הווה תחום ההתחדשות העירונית כ-20 אחוז מסך הפדיון המצרפי של ענף הנדל"ן למגורים בישראל. על פי תחזיות דן אנד ברדסטריט, למרות גורמים ממתני ביקוש ניתן לצפות להמשך פעילות ענפה בענף גם בחודשים הבאים זאת בשל המחסור בקרקעות באזורי הביקוש והצורך בחידוש פני הערים. יהיה מעניין לעקוב אחרי הישרדות הממשלה ויכולתה לקדם תהליכים בהיעדר רב בקואליציה, לשיפור תנאי הוודאות עבור השחקנים הפעילים בענף, להגדלת ההיצע ובלימת מחירי הדיור אל מול צרכי הדיור של אוכלוסיית ישראל הצומחת". 

"שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט | צילום: אפרת-יעל צור

ענף הנדל"ן למגורים מאופיין בפעילות ערה על רקע ביקושים גבוהים וקשיחים לנדל"ן מחד אל מול מחסור מתמשך בהיצע. הגידול הדמוגרפי בישראל הוא מהגבוהים בעולם המערבי, כשמשאבי הקרקע מצומצמים – בטח באזורי הביקוש. הממשלה, מערכת התכנון, הרשויות המקומיות וגורמים מעורבים נוספים  נדרשים למצוא פתרונות להוספת יחידות דיור. 

הביקושים ממשיכים לדחוף את מחירי הדירות למעלה: עלייה של 13 אחוז 

בשנת 2021 נשברו שיאי של מכירת כ-56 אלף דירות חדשות בסך הכול, מתוכן כ-11 אלף דירות במיזמי התחדשות עירונית (כ-20% מהמכירות בענף). קצב המכירות הגבוה נשמר גם ברבעון הראשון לשנת 2022, במהלכו נמכרו בסך הכל כ-14 אלף דירות חדשות, עם סממני התמתנות ראשונים כתוצאה מהעלאה מחודשת של מס הרכישה למשקיעים בסוף שנת 2021 ועל רקע העלאות הריבית במשק וסיומה של סביבת הריבית הנמוכה.

 הביקושים הגבוהים אל מול המחסור המתמשך בהיצע ממשיכים לדחוף את מחירי הדירות למעלה, כאשר בשנה האחרונה מחירי הדירות החדשות האמירו בכ-13% (כולל שוק יד שנייה מחירי הדירות האמירו בכ-16%) , חלק מעליה זו מקורה בעליה במדד תשומות הבניה אשר עלה בכ-9% במשך התקופה (לאור המחסור וההתייקרות העולמית של תשומות בניה: מתכות על סוגיהן, מלט, זכוכית, עץ ועוד), כך שהמשמעות הינה שיפור במרווח היזמי. 

תחום ההתחדשות העירונית מהווה עוגן בפעילות ענף הנדל"ן בישראל בשנים האחרונות כשפועלים בו כ-1,400 יזמים שונים ונכון לשנת 2022, כ-35,000 יח"ד של התחדשות עירונית נמצאות בבניה, בשלבי ביצוע שונים. ההיקף הכספי השנתי של הפרויקטים בתחום נאמד בכ-25 מיליארד שקל בשנת 2021, המהווים כ-20 אחוז מסך הפדיון המצרפי של ענף הנדל"ן למגורים. 

ההחלטה על הארכת תוכנית תמ"א 38 בשנה יצרה ודאות מחודשת לעוסקים בענף לפחות עד אוקטובר 2023, מה שהוביל לעלייה מחודשת בהתחלות הבניה בשנת 2021 – אך כמובן שהקצב עדיין איטי ביחס לביקושים הגואים. 

14 אלף התחלות בנייה ב-2021 – עלייה של 25 אחוז 

בשנת 2021, תחת החזרה לשגרה במשק, ועל רקע הכרעת הבחירות והקמת הממשלה המכהנת, הואצו התחלות הבנייה של התחדשות עירונית לכדי כ-14 אלף התחלות בנייה בתחום, עלייה של כ-25 אחוז בהשוואה לשנת 2020. בכך גם עלה חלקן מסך התחלות הבנייה לשיעור של כ-22 אחוז, לאחר שבשנת 2020 התחלות בניה של התחדשות עירונית היוו כ-20  אחוז מסך התחלות הבנייה בישראל. 

התחדשות עירונית? בעיקר בתל אביב והמרכז 

מהנתונים עולה כי תחום ההתחדשות עירונית ממוקד פעילות בשנים האחרונות באזור תל אביב והמרכז. כך, מחוזות אלה היוו באופן מצרפי מקור ל-73 אחוז מהתחלות הבניה של ההתחדשות עירונית בשנת 2021, בהמשך מגמה משנת 2020 (בה מחוז תל אביב והמרכז היוו כ-71 אחוז מהתחלות הבניה של התחדשות עירונית). זאת בעיקר כתוצאה ממחסור בעתודות קרקע במרכז לצד כדאיות כלכלית גבוהה יותר של הפרויקטים ביחס לביצועם בפריפריה. כאשר בוחנים את הנתונים לפי סוגי הפרויקטים עולה כי המיקוד של פרויקטי פינוי-בינוי ותמ"א 38/2 בתל אביב ובמרכז הינו אף גבוה יותר. פרויקטים אלה מהווים כעתיד הענף, כך למעלה מ-80% מהתחלות הבניה של פרויקטים אלה (בנטרול פרויקטי תמ"א 38/1) מתבצעות כיום בתל אביב והמרכז. עם זאת, על פי התוכניות הנמצאות על שולחנם של מוסדות התכנון, בשנים הבאות צפויים לגדול חלקם של מחוז ירושלים, מחוז הדרום ואף יהודה ושומרון, על חשבון הנתח של תל אביב והמרכז.