כבר כמה שנים שנושא רעידות האדמה נמצא בכותרות והדאגה מפני הסכנות הכרוכות בהן, הולכת וגוברת. כדי להתמודד עם האתגר, מומחים בתחום ממליצים לחזק מבנים ותשתיות ולהבטיח את המוכנות שלהם. כמו כן, ההמלצה היא לפעול במישור ההסברתי לגבי אמצעי בטיחות – יצירת ערכות חירום, תוכניות פינוי וכדומה.

על-ידי העלאת המודעות ומוכנות גבוהה, אפשר לשפר את החוסן הלאומי ולהגן על עם ישראל מפני רעידות האדמה הבלתי צפויות. מהלך שגם אנחנו בחברת שטבן לוקחים חלק חשוב בו, עם פרויקטים רבים של תמ"א ופינוי בינוי.

קצת על תמ"א 38

תמ"א (תכנית מתאר ארצית) 38 היא יוזמה שמטרתה לתת מענה לאתגרי חוסן נגד רעידות אדמה ופיתוח עירוני בישראל. זאת על-ידי התאמה של מבנים ישנים: הוספת יחידות דיור, הוספת מאפיינים ייחודיים לנכס ועוד. כדי לעודד את בעלי הנכסים לבצע את השינויים, מוענקות להם הטבות שונות כגון תוספת זכויות בנייה, העלאת ערך הנכס וסיוע כספי.

היתרון הכפול של תמ"א 38 הופך אותו למיזם אידיאלי. הוא תורם בו זמנית להרחבה ומודרניזציה של ערים, מכיל את האוכלוסייה הגדלה ומקדם פיתוח עירוני בר קיימא, תוך שהוא משפר את הבטיחות הכללית.

מדוע מבנים ישנים פגיעים לרעידות אדמה?

מבנים ישנים מגלים עמידות נמוכה בפני רעידות אדמה, והם בעלי פגיעות מבניות משמעותיות. פגיעות אלו נובעות מטכניקות בנייה מיושנות וחומרי גלם שאינם עומדים בתקנים סיסמיים מודרניים. כתוצאה מכך, מבנים אלו נמצאים בסיכון גבוה יותר להינזק או להתמוטט במהלך אירוע רעידת אדמה.

נקודות תורפה נפוצות בבניינים ישנים כוללות: מערכות יסוד חלשות, חיזוק רוחבי לא מספק והיעדר התאמה מבנית. כמו כן, מבנים ישנים רבים לא תוכננו לעמוד בתנועת הקרקע ובכוחות הצידיים הנוצרים על ידי פעילות סיסמית, מה שהופך אותם לרגישים במיוחד לכשל מבני.

כדי לטפל בפגיעות אלה, יש לחזק את האלמנטים המבניים של הבניין. התקנה מחדש לא רק משפרת את עמידות הבניין ברעידות אדמה אלא גם מאריכה את תוחלת החיים הכוללת שלו.

אתגרים וביקורות הקשורים ליישום תמ"א 38

בעוד לתמ"א 38 יש יתרונות משמעותיים, יש לשים לב גם להיבטים המאתגרים של המיזם, כדי להבטיח את המשך הצלחתו.

אחד האתגרים המרכזיים הוא המורכבות של תהליך האישור. חלק מבעלי הנכסים נרתעים מהליך והדרישות הבירוקרטיות מרתיעות, מה שעלול להאט את תחילת הפרויקט. ייעול תהליך האישור והנחיות ברורות יותר, עשויים להקל על בעיה זו.

ביקורת נוספת סובבת סביב הפוטנציאל לג'נטריפיקציה. פרויקטים של תמ"א 38 עלולים להוביל לעליית ערכי נכסים, מה שעלול לגרום לעקירת תושבים ותיקים, שאינם יכולים להרשות לעצמם יותר לגור באזור. איזון בין התחדשות עירונית לשמירה על לכידות קהילתית היא משימה עדינה ויש לתת לכך את הדעת לאורך כל התהליך.

מבקרי המודל מעלים גם חששות לגבי איכות הבנייה ומדגישים כי יש להבטיח פיקוח קפדני ובקרת איכות במהלך פרויקטים של תמ"א 38.

לבסוף, יש חששות לגבי חלוקה לא שוויונית של ההטבות של התוכנית. יש הטוענים כי תמ"א 38 מיטיבה באופן לא פרופורציונלי עם בעלי נכסים, בעוד שכירים ותושבים בעלי הכנסה נמוכה עשויים שלא ליהנות מהיתרונות האלו. לכן, יש להבטיח את חלוקת ההטבות בצורה שוויונית יותר, כדי שהתוכנית תצליח בטווח הארוך ותספק חוסן גם מעבר לסוגיית רעידת האדמה.

ומה לגבי הרגולציה בתחום?

פרויקטים של תמ"א 38 פועלים בהקשר הרחב יותר של חוקי בנייה עירוניים וארציים, שנועדו לקבוע סטנדרטים לאיכות בנייה ובטיחות, כולל עמידות בפני רעידות אדמה. חברות הבניה חייבות לציית לתקנות אלה כדי להבטיח שהפרויקטים עומדים בתקנים סיסמיים.

יתרה מכך, ממשלת ישראל הכירה בחשיבות של קידום בנייה עמידה בפני רעידות אדמה. היא מספקת תמריצים כספיים והטבות מס כדי לעודד בעלי נכסים להשתתף בפרויקטים של תמ"א 38, תוך שילוב נוסף של מוכנות לרעידות אדמה.

מעורבות קהילתית – הבט קריטי שלא מדברים עליו מספיק

כחברת בניה ותיקה המעורבת במגוון פרויקטים של תמ"א 38, חשוב לנו להדגיש את החשיבות של מעורבות קהילתית במאמצי ההכנה לרעידות אדמה.

ראשית, בכל אירוע של רעידות אדמה, הקהילות הן בחזית ועליהן להגיב ביעילות כדי להבטיח את שלומם של חבריה. יוזמות קהילתיות הקשורות לרעידות אדמה לכלול תרגולים, סדנאות ומסעות פרסום כדי ליידע את התושבים על מה לעשות לפני, במהלך ואחרי רעידת אדמה.

יתר על כן, שיתוף הקהילה מטפח תחושת בעלות ואחריות. כאשר תושבים משתתפים באופן פעיל בהיערכות לאסונות, סביר יותר שהם ינקטו צעדים יזומים, כגון שיפוץ בתיהם או יצירת ערכות חירום. פעולה קולקטיבית זו יכולה לשפר משמעותית את החוסן הכללי של הקהילה.

כמו כן, מעורבות קהילתית מאפשרת זיהוי של אוכלוסיות חלשות באזור. אנשים מסוימים, כגון קשישים, נכים או תושבים בעלי הכנסה נמוכה, עשויים להזדקק לסיוע מיוחד במהלך ואחרי רעידת אדמה. על ידי שיתוף הקהילה, אפשר להכיר בצרכים הללו ולטפל בהם ביעילות.

קהילות שעובדות יחד במאמצי היערכות הן גמישות יותר ומצוידות טוב יותר לתמוך זו בזו בתקופות משבר, כמו אלו המגיעות אחרי רעידת אדמה גדולה.

לסיכום, תמ"א 38 הוא מהפרויקטים החשובים בארץ

תכנית ההתחדשות העירונית תמ"א 38 היא יוזמה יוצאת דופן שגם מחייה את הנוף העירוני וגם תורמת משמעותית למוכנות לרעידות אדמה. על ידי תמריץ של בעלי נכסים לבצע שיפוץ ושדרוג בניינים ישנים יותר, תמ"א 38 הופכת קהילות לבטוחות יותר, מול האיום ההולך וגובר של רעידות אדמה.

לכן, נמשיך לקחת חלק פעיל במאמצי ההיערכות, לא נמתין לאסון רעידת אדמה שיתפוס אותנו לא מוכנים ונבטיח עתיד בטוח ומשגשג.

שאול שטקלר, בעלים שטבן בע"מ

*
**
כתבה שיווקית בחסות שטבן בע"מ, הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100