N12
פרסומת

"דירוג חברות פיקוח הדיירים נועד להגביר את השקיפות בענף"

דירוג חברות פיקוח הדיירים המובילות בישראל פורסם לראשונה על ידי Duns 100 מבית דן אנד ברדסטריט. בראש הדירוג נמצאת קבוצת קובי אורון ניהול פרויקטים. המנכ"לית: "הדירוג מייצר הכרה באנשי המקצוע המוסמכים. לא תהיה אפשרות לכל בעל דופק להיות מפקח דיירים"

Duns 100
Duns 100בשיתוף Duns 100
פורסם:
התחדשות עירונית
צילום: Konstantnin, shutterstock
הקישור הועתק

בעשור האחרון, ולאור ריבוי של פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, נוצר תפקיד חדש: מפקח או מפקחת דיירים. מדובר בגורמים מקצועי שמייצגים את בעלי הדירות בפרויקט, מנגישים עבורם היבטים הנדסיים ותכנוניים ומפקחים על ההתנהלות המקצועית. בכך, הוא מהווה שכבת בקרה נוספת על הקבלן, היזם וכלל בעלי המקצוע המעורבים.

יחד עם זאת, ולנוכח העובדה שמדובר בתפקיד חדש יחסית, התנאים והקריטריונים שלו לא בהכרח מוסדרים וברורים. מצד אחד, יש מפקחי דיירים מוסמכים, מנוסים ובעלי הכשרה הנדסית או אדריכלית שמהווים גורמי מפתח. מאידך, יש מפקחי דיירים שפועלים ללא כל ידע או ניסיון רלוונטי וגורמים נזק ממשי, כאשר בעלי הדירות הם אלו שמשלמים את המחיר.

על הרקע הזה, ומתוך מטרה לייצר שקיפות ובהירות בתחום, Duns 100 מבית דן אנד ברדסטריט, השיק לראשונה את דירוג החברות המובילות בתחום הפיקוח. הדירוג מציג תמונת מצב מקצועית וברורה של הענף ותורם ליצירת סטנדרט מקצועי בתחום שעדיין אינו מוסדר באופן מלא.

לדברי לי קלדרון גולדשטיין, אנליסטית בכירה ומנהלת תחום הנדל"ן ב-Duns 100, "כאשר בעלי דירות נכנסים לפרויקט התחדשות עירונית, הם נדרשים להתמודד עם תהליך מורכב, ארוך ורווי היבטים מקצועיים. חברות הפיקוח מטעם הדיירים הפכו לגורם משמעותי שמסייע לייצר עבורם ודאות, בקרה וליווי מקצועי לאורך הדרך. לאחר שנים שבהן דירוג Duns 100 מלווה את תחום ההתחדשות העירונית, בין היתר באמצעות דירוג החברות היזמיות שמתקיים כבר כמעט עשור, בחרנו השנה לראשונה להאיר גם את תחום חברות הפיקוח. הדירוג נועד להגביר את השקיפות בענף, לבחון את החברות על בסיס פרמטרים מקצועיים וברורים, ולתרום לגיבוש סטנדרטים בתחום שנמצא בתהליך התמסדות".

לי קלדרון גולדשטיין
לי קלדרון גולדשטיין | צילום: יח"צ

כחלק מהדירוג, בוצעה הערכה אובייקטיבית ומקצועית של פרמטרים רבים ביניהם בין היתר ותק החברה, מספר המועסקים שבה המעיד על היקף פעילות, מערך השירות ויכולת ללוות פרויקטים רבים בו זמנית וכן רשימת פרויקטים בשלבים מתקדמים בלבד. במסגרת זו, נבחנו פרויקטים של פינוי בינוי החל משלב התב"ע ואילו בפרויקטים של תמ"א 38 (או תוכניות חלופיות) נכללו פרויקטים משלב החלטת ועדה (היתר בתנאים). תהליך הדירוג אף כלל הצגת אסמכתאות לרבות הסכמים, וכן תהליכי הצלבה ואימות מידע.

"אוטוריטה מקצועית"

בראש הדירוג השנה ניצבת חברת קובי אורון ניהול פרויקטים ולדברי מנכ"לית החברה, חגית קודמן, הדירוג וההובלה שלו מהווה צעד חשוב. "אנו נמצאים בימים אלו בהליכים של הקמת לשכת מפקחי דיירים מתוך הבנה וצורך למסד את התחום ולהעניק לו את ההכרה המקצועית והסמכות הנכונה. הדירוג הוא נדבך נוסף שמייצר הכרה באנשי מקצוע ראויים ומוסמכים שאכן מעניקים ערך חשוב במיוחד בפרויקטים. הכרה נוספת שנוצרת כאן היא במעמד ובתפקיד של המפקח בענף ההתחדשות העירונית והנדל"ן ובאוטוריטה המקצועית שלו".

פרסומת

חגית קודמן
חגית קודמן | צילום: רז רוגובסקי

לדבריה, השקת הדירוג מהווה חלק בלתי נפרד מהסדרת המקצוע של פיקוח דיירים והפיקוח עליו. זאת, כאמור, על רקע טענות שעלו לאחרונה על שוק פרוץ, העדר ידע והכשרה מקצועית והתנהלות לקויה מצידם של מפקחים לא מוסמכים בפרויקטים מסוימים. "הקמנו לאחרונה לשכה מקצועית שמאגדת את מפקחי הדיירים המקצועיים והאמינים. זה צעד שמייצר בידול שכן מי שימונה לחבר בלשכה ייקח על עצמו את כללי האתיקה שלה: מפקחי דיירים נדרשים להיות בעלי רישיון הנדסת בניין, אדריכלים מוסמכים או קבלנים רשומים. המטרה היא שלציבור יהיה מפקח דיירים עם ידע מקצועי רלוונטי ואמין ועם הכרה מקצועית. לא תהיה אפשרות לכל בעל דופק להיות מפקח דיירים".